«Να προστατευθεί η γεωργική γη, πριν να είναι αργά»

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Δημοσίευση: 31 Ιαν 2020 17:00

«Η σημασία και σπουδαιότητα της γεωργικής γης στον πρωτογενή τομέα της γεωργίας είναι μεγάλη, εξίσου και η ανάγκη για την προστασία της.

Η Πολιτεία δεν πρέπει να προάγει την εγκατάλειψη της γεωργικής γης με άναρχες πολιτικές σχετικές με την ανάπτυξη υποδομών, παραγωγή ενέργειας και εξόρυξη μετάλλων, αλλά και ταυτόχρονα να μην είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη και στις νέες τεχνολογίες, που έχουν ως στόχο την καλύτερη αξιοποίησή της».

Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν διακεκριμένοι επιστήμονες, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τη γεωργική γη, την οποία διοργάνωσε στο παράρτημα του ΓΕΩΤΕΕ στη Λάρισα η Γεωτεχνική Ενωτική Κίνηση.

Οι βασικές εισηγήσεις έγιναν από τον Δρ. Χρίστο Τσαντήλα, πρ. διευθυντή του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με θέμα «Γεωργική Γη. Ένας φυσικός, απροστάτευτος πόρος», ενώ την νομοθεσία για τη διαχείριση της γεωργικής γης ανέλυσε ο Κυριάκος Δογάνης, γεωπόνος, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΓΔΥ).

Στην ομιλία του ο Δρ. Χρίστος Τσαντήλας, αφού εξήγησε τι συμβαίνει με τη διαχείριση της γεωργικής γης στην Ελλάδα, τις αλλαγές που προβλέπονται με τη νέα ΚΑΠ, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την προστασία της. Η Πολιτεία οφείλει πρώτα-πρώτα να ορίσει νομοθετικά με σαφήνεια την έννοια της γεωργικής γης, με βάση τα διεθνή standards. Στη συνέχεια πρέπει να οριοθετηθεί η Γεωργική Γη με τρόπο ανάλογο των Δασών, η έννοια των οποίων ορίζεται με σαφήνεια στο Σύνταγμα της Χώρας (άρθρο 24). Ακολούθως η Γεωργική Γη πρέπει να αξιολογηθεί με επίσης διεθνώς αποδεκτό σύστημα και να αποδοθεί ανάλογα για γεωργική παραγωγή, αλλά και μεταποίηση και προώθηση των γεωργικών προϊόντων. Για τον σκοπό αυτό πολύτιμα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν με πολυδάπανες μελέτες και βρίσκονται αναξιοποίητα σε υπηρεσίες του Δημοσίου (Υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης), μπορούν να αξιοποιηθούν χωρίς να χρειασθεί να δαπανηθούν επί πλέον σημαντικά ποσά.

Για τη διαχείριση της γεωργικής γης, ο Χρ. Τσαντήλας υποστήριξε πως «το πιο αποτελεσματικό μέτρο για την προστασία της, την πρόληψη και μετριασμό της ερημοποίησής της είναι ο σχεδιασμός της χρήσης γης και η εφαρμογή των αρχών αυτής. Αυτό βοηθά σημαντικά επίσης την οικονομία, τη δημογραφία και το περιβάλλον. Στον σχεδιασμό χρήσης γης πρέπει να λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη τα προτεινόμενα από την Εθνική Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης και η αξιοποίηση της ΚΑΠ στα σημεία που αφορούν άμεσα ή έμμεσα τη Γεωργική γη, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ).

* Στο ίδιο ανησυχητικό πνεύμα κινήθηκε και ο γεωπόνος, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΓΔΥ) Κυριάκος Δογάνης, ο οποίος ζήτησε αυστηροποίηση της νομοθεσίας σχετικά με την αλλαγή χρήσης της γεωργικής γης όλων των κατηγοριών (υψηλής, μέσης και απλής παραγωγικότητας), θεσμοθέτηση μέγιστων ποσοστών χρήσης της γεωργικής γης για εγκατάσταση Α.Π.Ε. Απόλυτη προστασία της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας χωρίς περίεργες εξαιρέσεις. Ακόμη πρέπει να αποφευχθούν τα λάθη που έχουν γίνει και συνεχίζονται να γίνονται με τα αντίστοιχα αιολικά πάρκα και η επιλογή αυτών των εκτάσεων πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή και επιστημονική προσέγγιση».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass