Αγροτικά εφόδια

Δημοσίευση: 03 Φεβ 2020 22:15

Γκρίνια για τον αποκλεισμό τους από αποζημιώσεις

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις των ηλικιωμένων-συνταξιούχων αγροτών που αποκλείονται από τις αποζημιώσεις των ΠΣΕΑ (νυν Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (ΚΟΕ).

Αυτή τη φορά διαμαρτυρήθηκε στη στήλη ο Αγιώτης ελαιοπαραγωγός Θ.Ρ., του οποίου η καλλιέργεια επλήγη το 2017, αλλά δεν δικαιούται αποζημίωση από τα ΠΣΕΑ, επειδή είναι άνω των 70 ετών. «Μα τότε γιατί πληρώνω εισφορές στον ΕΛΓΑ;» αναρωτιέται. Η στήλη επικοινώνησε με στελέχη του ΕΛΓΑ στην Αθήνα, τα οποία διευκρίνισαν πως «πρόκειται για ευρωπαϊκή Οδηγία και αφορά μόνο στις ζημιές που σχετίζονται με την αποκατάσταση. Οι υπόλοιπες αποζημιώνονται κανονικά, ανεξαρτήτου ηλικίας».

 

* * *

Ημερίδα για τους ξηρούς καρπούς

Ημερίδα για τους ξηρούς καρπούς θα πραγματοποιηθεί στην Ελασσόνα την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου στις 10:30 π.μ. στην αίθουσα «Δημάρχου Βασιλείου Φαρμάκη», με εισηγητές τον Δρ. Αλέξανδρο Παπαχατζή, καθηγητή Δενδροκομίας Παν/μίου Θεσσαλίας και διευθυντή του Εργαστηρίου «Δενδροκηπευτικών και Εδαφικών Πόρων, HORTLAB», ο οποίος θα μιλήσει για την καλλιέργεια των ξηρών καρπών στην επαρχία Ελασσόνας», τον Δρ, Γεώργιο Ζακυνθινό, καθηγητή «Βιολογίας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Προϊόντων Οπωροκηπευτικών και Ελιάς» στο Παν/μιο Πελοποννήσου και πρόεδρο του τμήματος «Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων», ο οποίος θα μιλήσει για τις περιβαλλοντικά φιλικές πρωτεΐνες και για την πρόκληση της καλλιέργειας των ξηρών καρπών» και τέλος τον Γιάννη Μάνθο, ερευνητή του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», ο οποίος θα μιλήσει για τις καλλιεργούμενες ποικιλίες και τα χαρακτηριστικά τους. Την εκδήλωση θα συντονίζει ο δημοσιογράφος της «Υπαίθρου Χώρας» Γιάννης Σάρρος.

 

* * *

Μόνο 3 Περιφέρειες συνεπείς στα Σχέδια Βελτίωσης

Μόνο οι περιφέρειες Θεσσαλίας, Κρήτης και Μακεδονίας εμφανίστηκαν συνεπείς στον προγραμματισμό τους για τα Σχέδια Βελτίωσης πριν την έκθεση Agrotica, αφού χωρίς πίνακες αποτελεσμάτων παρουσιάστηκαν οι περιφέρειες Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου. Η Ήπειρος βρίσκεται περίπου μία εβδομάδα πριν από τη γνωστοποίηση των πινάκων με τους δικαιούχους ενίσχυσης, ενώ –σύμφωνα με την Ύπαιθρο Χώρα- Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος βρίσκονται πιο πίσω και ίσως χρειαστούν δύο εβδομάδες επιπλέον. Επίσης εκκρεμούν οι γνωστοποιήσεις των αποτελεσμάτων για τις περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων. Τα κονδύλια που διατέθηκαν δεν εξάντλησαν όλο το ποσό της δημόσιας δαπάνης, καθώς έμεινε αδιάθετο ένα 10% στις κατά τόπους περιφέρειες κι αυτό διότι υπήρξε η πρόβλεψη να κρατηθεί ένα ποσό, ώστε να καλυφθούν οι επιλαχόντες και όσοι τυχόν μπουν στους επιλαχόντες μετά τις ενστάσεις.

 

* * *

Στην τελική ευθεία η σύσταση της Διεπαγγελματικής Φέτας

Την ερχόμενη Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου θα κατατεθεί στο ΥΠΑΑΤ το τελικό καταστατικό της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας με τις υπογραφές όλων των συμμετεχόντων, αλλά και τον συνοδευτικό φάκελο με όλα τα απαραίτητα στοιχεία, για να εγκριθεί από το υπουργείο και να συσταθεί οριστικά. Όσον αφορά στα πρόσωπα που θα αποτελούν το Διοικητικό Συμβούλιο της Διεπαγγελματικής, η «ΥΧ» γράφει πως «πρόεδρος θα είναι ο Γιάννης Βιτάλης από τον ΣΕΒΓΑΠ, ενώ τον Σύνδεσμο των μεταποιητών θα εκπροσωπούν στο Δ.Σ. και οι κ. Χρήστος Αποστολόπουλος και Μιχάλης Σαράντης. Από τον ΣΕΚ ο πρόεδρος των κτηνοτροφικών προϊόντων Καστοριάς Δημήτρης Μόσχος, από την ΠΕΚ ο Λαρισαίος κτηνοτρόφος Μιχάλης Τζιότζιος, από τον σύλλογο Τυροπαραγωγών Θεσσαλίας ο Λαρισαίος πρόεδρος Νίκος Τάχας, ενώ η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και κτηνοτροφικών συλλόγων Θεσσαλίας δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη αν εκπρόσωπός της θα είναι ο πρόεδρος Γιάννης Γκουρομπινος ή κάποιος άλλος.

 

* * *

Στη Βουλή το Νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς για συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ενώ μετά την κατάθεσή του το ΥΠΑΑΤ θα παρουσιάσει αναλυτικά το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου, ώστε να πάρει με τη σειρά του τον δρόμο της συζήτησης στο Κοινοβούλιο. Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει περίπου 30 διατάξεις, μεταξύ άλλων τη δυνατότητα ρύθμισης πληρωμών αναρτήσεων κοινοτικών ενισχύσεων σε αγρότες και οργανώσεις, τη διάταξη για το πολλαπλασιαστικό υλικό της κάνναβης, ρυθμίσεις που σχετίζονται με το Μητρώο Επαγγελματιών Μελισσοκόμων και την επίλυση μιας σειράς εκκρεμοτήτων για τους αλιείς.

 

* * *

Γεωπονικές συμβουλές

*Η επιφανειακή λίπανση στις καλλιέργειες των σιτηρών αποτελεί παράγοντα εξαιρετικής σημασίας για την επίτευξη της υψηλής παραγωγικότητας. Ο Συν/σμος ΘΕΣγη προτείνει η εφαρμογή της αζωτούχου λίπανσης να γίνει σε δύο δόσεις: 1η εφαρμογή στην έναρξη του σταδίου αδελφώματος των σιτηρών, 15 κιλά/στρ ουροθειϊκή έως μέσα Φεβρουαρίου, εφόσον το επιτρέπουν οι κλιματολογικές συνθήκες και 2η εφαρμογή στο τέλος του σταδίου αδελφώματος των σιτηρών, 10 κιλά/στρ νιτρική στα μέσα Μαρτίου.

*Για τις χειμερινές επεμβάσεις στη μηλιά και την αχλαδιά παρέχει συμβουλές το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών (με έδρα τον Βόλο) για την αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών και για τον περιορισμό της μετάδοσης του παθογόνου βακτηρίου, κυρίως κατά το ευαίσθητο βλαστικό στάδιο της άνθησης. Ειδικότερα, αναφέρεται πως «οι επεμβάσεις κατά την περίοδο του λήθαργου αποσκοπούν στη μείωση των αρχικών πληθυσμών των εχθρών (έντομα, ακάρεα), καθώς και στη μείωση των αρχικών μολυσμάτων μυκητολογικών και βακτηριολογικών ασθενειών. Αυτές οι πρώιμες επεμβάσεις θεωρούνται απαραίτητες, διότι καθιστούν την καταπολέμηση των φυτοπαρασίτων κατά την επερχόμενη βλαστική περίοδο περισσότερο αποτελεσματική και οικονομική.

* Για τις χειμερινές επεμβάσεις σε ροδακινιά-νεκταρινιά-βερικοκιά-κερασιά-δαμασκηνιά, η Υπηρεσία αναφέρει τα εξής: Οι χειμερινές επεμβάσεις (καλλιεργητικά μέτρα και ψεκασμοί) που προτείνονται την εποχή αυτή, κατά την οποία οι καλλιέργειες των πυρηνοκάρπων βρίσκονται ακόμη στην κατάσταση του λήθαργου, έχουν σκοπό να μειώσουν τους αρχικούς πληθυσμούς των εχθρών (έντομα, ακάρεα), καθώς και τα αρχικά μολύσματα των ασθενειών (φυτοπαθογόνοι μύκητες και βακτήρια). Έτσι, κατά τη νέα βλαστική περίοδο η αντιμετώπιση αυτών των φυτοπαρασίτων αποβαίνει αποτελεσματικότερη και συχνά είναι λιγότερο αναγκαία. Οι επεμβάσεις αυτές αφορούν πρωτίστως οπωρώνες που εμφάνισαν προσβολές κατά την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο και οι οποίοι μέχρι τώρα δεν έχουν δεχθεί επεμβάσεις.

Όλα τα δελτία του Κέντρου είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ (www.minagric.gr).

 

* * *

Έρχεται κρύο, οι αγρότες θέλουν βροχές

Ψυχρή εισβολή σχεδόν στο σύνολο της χώρας με πτώση της θερμοκρασίας, βροχές και χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα που ίσως είναι και αξιόλογες (ανοιχτό ενδεχόμενο για χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα ή πρόσκαιρα και σε πεδινά για την κεντροβόρεια χώρα) αναμένουμε την Πέμπτη. Σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη ο καιρός θα είναι καλός, με λίγες συννεφιές και θερμοκρασία σταθερά 15-18 βαθμούς Κελσίου. Την Τετάρτη θα σημειωθούν βροχές (τις οποίες οι παραγωγοί δημητριακών περιμένουν πώς και πώς), ενώ την Πέμπτη οι βοριάδες θα ρίξουν τον υδράργυρο απότομα σε μονοψήφια νούμερα. Το δεύτερο δεκαήμερο του μήνα αναμένουμε φυσιολογικές συνθήκες.

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass