Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 07 Φεβ 2020 22:04
Κάποτε οι αγρότες έκοβαν μόνοι τους τα καλάμια, με τα οποία έδεναν τα φυτά τους. Τώρα η νέα εποχή τα προσφέρει ετοιμοπαράδοτα μεν, πληρωτέα δε. Η φωτογραφία από σχετική αγγελία που δημοσιεύεται στο facebook και αναφέρει «Πωλούνται καλάμια στον Αετόλοφο Αγιάς. Για φασολάκια 3 μέτρα, για τομάτες 2,5 μέτρα». Κάποτε οι αγρότες έκοβαν μόνοι τους τα καλάμια, με τα οποία έδεναν τα φυτά τους. Τώρα η νέα εποχή τα προσφέρει ετοιμοπαράδοτα μεν, πληρωτέα δε. Η φωτογραφία από σχετική αγγελία που δημοσιεύεται στο facebook και αναφέρει «Πωλούνται καλάμια στον Αετόλοφο Αγιάς. Για φασολάκια 3 μέτρα, για τομάτες 2,5 μέτρα».

Ημερίδα για την έλλειψη νερού

Eπιστημονική θεματική ημερίδα με θέμα «Ελλειμματικό Νερό στην Ευάλωτη Γεωργία της Θεσσαλίας: Ψηφιακές Αειφορικές Εφαρμογές» διοργανώνει το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου, στο αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής Κτιρίου Κατσίγρα στη Λάρισα, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Εργαστήριο Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών.

Η ειδική θεματική ημερίδα τελείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Πράσινου Ταμείου του ΥΠΕΝ, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της ΠΕΔ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων) Θεσσαλίας και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Την εκδήλωση θα στηρίξουν ο Δήμος Λάρισας, το Επιμελητήριο Λάρισας, o ΣΘΕΒ και το ΓΕΩΤΕΕ. Σύμφωνα με τους διοργανωτές «η γεωργία δεν αποτελεί σήμερα αντικείμενο βέλτιστης διαχείρισης, σχετικά με την τρέχουσα φυσική κλιματική μεταβλητότητα, λόγω των πολιτικών που ακολουθούνται, αλλά και της τεχνολογίας και των πρακτικών, που (δεν) εφαρμόζονται. Ωστόσο, μια πιο επικαιροποιημένη επιλογή πολιτικών, πρακτικών και τεχνολογιών αναμένεται να περιορίσει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα την ευπάθεια και τρωτότητα της γεωργίας στην κλιματική αλλαγή, ειδικότερα σε ημίξηρες περιοχές, όπως η Θεσσαλία».

Ημερίδα για τους ξηρούς καρπούς στην Ελασσόνα

Ημερίδα για τους ξηρούς καρπούς θα πραγματοποιηθεί στην Ελασσόνα μεθαύριο Κυριακή 9 Φεβρουαρίου στις 10:30 π.μ. στην αίθουσα «Δημάρχου Βασιλείου Φαρμάκη», με εισηγητές τον Δρ. Αλέξανδρο Παπαχατζή, καθηγητή Δενδροκομίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντή του Εργαστηρίου «Δενδροκηπευτικών & Εδαφικών Πόρων, HORTLAB», ο οποίος θα μιλήσει για την καλλιέργεια των ξηρών καρπών στην επαρχία Ελασσόνας», τον Δρ Γεώργιο Ζακυνθινό, καθηγητή «Βιολογίας, Τεχνολογίας & Ανάπτυξης Προϊόντων Οπωροκηπευτικών και Ελιάς» στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και πρόεδρο του τμήματος «Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων», ο οποίος θα μιλήσει για τις περιβαλλοντικά φιλικές πρωτεΐνες και για την πρόκληση της καλλιέργειας των ξηρών καρπών». Επίσης τον Γιάννη Μάνθο, ερευνητή του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», ο οποίος θα μιλήσει για τις καλλιεργούμενες ποικιλίες και τα χαρακτηριστικά τους και τέλος τον επίκουρο καθηγητή Φυτοπαθολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ιωάννη Βαγγέλα, ο οποίος θα αναπτύξει τις κυριότερες ασθένειες της καρυδιάς και της αμυγδαλιάς. Την εκδήλωση θα συντονίζει ο δημοσιογράφος της «Υπαίθρου Χώρας» Γιάννης Σάρρος.

Διαμαρτυρία αμυγδαλοπαραγωγών Οσσας

Για «ελεημοσύνη και ψίχουλα» κάνουν λόγο οι αμυγδαλοπαραγωγοί της Όσσας του Δήμου Τεμπών, εάν αποζημιωθούν τελικά από το de minimis και όχι από τα ΠΣΕΑ, όπως αρχικά ζητούσαν. Απευθυνόμενοι προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, αναφέρουν πως «την τακτική που ακολούθησε το ΥΠΑΑΤ οι παραγωγοί την βρίσκουν μη αποδεκτή και δεν αντιπροσωπεύουν τη ζημιά που υπέστησαν τον Μάρτιο από την ολική καταστροφή στο αμύγδαλο (από 90 έως 100%). Ο πρωτογενής τομέας είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας και αυτό άλλωστε είχατε τονίσει και στο συνέδριο στη Λάρισα. Οφείλετε να το κάνετε πράξη» καταλήγει το υπόμνημα των αμυγδαλοπαραγωγών.

Εν αναμονή των Σχεδίων Βελτίωσης οι επιλαχόντες

Στην άκρη 60 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 10% των συνολικών κονδυλίων, άφησαν διαχειριστικές αρχές με τροποποιητική απόφαση, ώστε να καλύψουν τις ενστάσεις από τα Σχέδια Βελτίωσης. Οι πετσοκοµµένες επιλέξιµες δαπάνες και τα λάθη στις αξιολογήσεις συγκρατούν κάπως τον ενθουσιασµό για τις αρχικές εγκριτικές αποφάσεις. Κι όπως αναφέρουν κάποιοι μελετητές «κάποιοι φάκελοι υλοποιήθηκαν βιαστικά και πρόχειρα, έχουν περάσει χρόνια από την παράδοσή τους, οι ανάγκες πλέον είναι άλλες και τα πράγµατα για κάποιους έχουν εξελιχθεί τελείως διαφορετικά σε σχέση µε τον αρχικό προγραμματισμό. Αποµένει να φανεί αν οι 10.000 περίπου φάκελοι, που θα εγκριθούν, θα υλοποιηθούν και πώς». Υπενθυμίζεται ότι στη Θεσσαλία και στη Δράση 4.1.1 «Σχέδια Βελτίωσης για αγροτικό εξοπλισµό» επιλέχθηκαν 958 δικαιούχοι με βάση τα 66,50 µόρια. Επιλαχόντες είναι 622. Συλλογικά Σχήµατα 47 δικαιούχοι. Στη δράση 4.1.3 «Σχέδια Βελτίωσης για ΑΠΕ» υπήρξαν 104 δικαιούχοι.

Οι εργασίες του Φεβρουαρίου

Οι αγροτικές εργασίες τον μήνα Φεβρουάριο, σύμφωνα με τους γεωπόνους της περιοχής, είναι οι ακόλουθες: Ελιά: Κλαδέματα, κάψιμο κλάδων, λίπανση, νέες φυτεύσεις. Εσπεριδοειδή: Άρδευση όπου χρειάζεται, βασική λίπανση, καταστροφή ζιζανίων, καταπολέμηση άκαρι οφθαλμών και μύγας μεσογείου, όπου οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, κλάδεμα στα δέντρα όπου έγινε συγκομιδή και εφαρμογή χαλκούχων σκευασμάτων, δημιουργία νέων δενδρωδών. Ακτινίδιο: Ψεκασμός με χαλκό. Σιτηρά: Λίπανση επιφάνειας αν δεν εφαρμόστηκε η τρίτη δόση λιπάσματος. Σκαλίσματα των γραμμικών. Σπορά ανοιξιάτικων σιτηρών. Αμπέλι-σταφίδα: Κλαδέματα, αν δεν έγιναν. Ψεκάσματα κατά της ίσκας, αν δεν έγιναν. Σκαψίματα. Φύτεμα αμπελιών με ριζωμένες βέργες. Καρποφόρα: Κλάδεμα και ψέκασμα κατά της ψώρας, ψέκασμα με γαλαζόπετρα και ασβέστη. Μπολιάσματα με κεντράδι. Φυτέματα (Δεντράκια, παραφυάδες, βέργες), ψέκασμα κατά της κορυφοξήρας. Πατάτα: Ελαφρά οργώματα προετοιμασίας για τη σπορά.

Δελτίο καιρού

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι παραγωγοί του νομού, καθώς από τη μία έχουν να αντιμετωπίσουν τη συνεχιζόμενη ανομβρία (κι όπως φαίνεται δεν πρόκειται να βρέξει ως τα μέσα του μήνα) κι από την άλλη τον παγετό, ο οποίος τις πρωινές και βραδινές ώρες φθάνει και τους -10 βαθμούς Κελσίου. Η κακοκαιρία που αναμέναμε δεν έφερε βροχές, ενώ και τα χιόνια περιορίστηκαν σε υψόμετρα μέχρι τα 400 μέτρα. Το θετικό με τον ήπιο χειμώνα αφορά στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι κάλυψαν αρκετές από τις ανάγκες τους σε ζωοτροφές, βγάζοντας για βοσκή τα ζώα στην ύπαιθρο, περιορίζοντας την αγορά τριφυλλιού. Η Σπηλιά, η Ανατολή Αγιάς και κλασικά τα ορεινά της Ελασσόνας δέχτηκαν αρκετή ποσότητα χιονιού. Σήμερα Παρασκευή επανέρχεται η ηλιοφάνεια, αλλά το βράδυ και νωρίς το πρωί θα σημειωθεί παγετός τοπικά ισχυρός σε χιονοσκεπείς περιοχές! Από την Κυριακή πάντως η θερμοκρασία ανεβαίνει, τη Δευτέρα θα είναι στους 13 βαθμούς Κελσίου, την Τρίτη στους 17 βαθμούς και την Τετάρτη στους 18 βαθμούς Κελσίου.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass