Αγροτικά εφόδια

Δημοσίευση: 10 Φεβ 2020 22:00

Πληρώνονται οι πρώτες συνδεδεμένες ενισχύσεις

 Αυτή την εβδομάδα θα καταβληθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι πρώτες Συνδεδεμένες Ενισχύσεις του έτους 2019, προϊόντων της φυτικής παραγωγής, μεταξύ των οποίων και τα τεύτλα, προχωρώντας έτσι στο πρώτο μεγάλο πακέτο πληρωμών της νέας χρονιάς.

Σύμφωνα με την «ΥΧ» οι πληρωμές αφορούν στις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις για την καλλιέργεια σκληρού σίτου, πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών, βρώσιμων οσπρίων, καρπών με κέλυφος, μήλων, πρωτεϊνούχων Κτηνοτροφικών Σανοδοτικών Ψυχανθών και Ζαχαρότευτλων. Εκτός από το πακέτο των πρώτων Συνδεδεμένων Ενισχύσεων, πρόκειται να καταβληθούν και υπόλοιπα σε δικαιούχους – που δεν είχαν πληρωθεί πριν τα Χριστούγεννα – της Βασικής Ενίσχυσης, του Πρασινίσματος και της Ενίσχυσης για τους Γεωργούς Νεαρής Ηλικίας.

Πιο αναλυτικά, ο προγραμματισμός πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ αφορά στις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις για την καλλιέργεια: Σκληρού Σίτου η ενδεικτική τιμή για το έτος 2019 είναι στα 4,7 ευρώ ανά στρέμμα. Ο δε συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός για το έτος 2019 ανέρχεται στα 11.743.009 ευρώ. Πρωτεϊνούχων Κτηνοτροφικών Ψυχανθών: Η ενδεικτική τιμή για το έτος 2019 είναι 16,7 ευρώ ανά στρέμμα, με τον συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 6.684.367 ευρώ. Οσπρίων που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση: Η ενδεικτική τιμή είναι 28,9 ευρώ ανά στρέμμα, με τον συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό για το έτος 2019 να ανέρχεται στα 4.774.548 ευρώ. Καρπών με κέλυφος: Ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός για το έτος 2019 ανέρχεται στα 3.914.336 ευρώ, με την ενδεικτική τιμή να είναι στα 13,6 ευρώ ανά στρέμμα. Μήλων: Ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός για το έτος 2019 ανέρχεται στα 3.914.336 ευρώ, με την ενδεικτική τιμή στα 46,6 ευρώ ανά στρέμμα. Πρωτεϊνούχων Κτηνοτροφικών Σανοδοτικών Ψυχανθών: Ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός για το έτος 2019 ανέρχεται στα 25.256.552 ευρώ, με την ενδεικτική τιμή στα 26,7 ευρώ ανά στρέμμα. Ζαχαρότευτλων: Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες με υπουργική απόφαση, αίρονται οι υποχρεώσεις των τευτλοπαραγωγών, δίνοντάς τους έτσι τη δυνατότητα να μην ακολουθήσουν για το έτος 2019 τα όσα σχετικά προβλέπονται και αφορούν στις υποχρεώσεις της ΕΒΖ προς αυτούς, εξαιτίας «γεγονότων εξαιρετικής περίστασης». Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός για το έτος 2019 ανέρχεται στα 3.342.183 ευρώ και ενδεικτική τιμή είναι 50 ευρώ το στρέμμα. Οι παραπάνω τιμές είναι οι ενδεικτικές, και μόνο με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα καθοριστεί το ακριβές ύψος της ενίσχυσης για το κάθε προϊόν.

* * *

Πανελλήνιο συνέδριο για το βαμβάκι στη Λάρισα

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος και ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα» στο πλαίσιο της αναβάθμισης της βαμβακοκαλλιέργειας, διοργανώνουν το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το βαμβάκι στο ξενοδοχείο «Διβάνη» στη Λάρισα στις 21 Φεβρουαρίου στις 10 το πρωί με τη συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη και του υφυπουργού Κώστα Σκρέκα. Οι ενότητες και ομιλίες του συνεδρίου προσανατολίζονται στους άξονες: Εθνική στρατηγική για το βαμβάκι, ποιότητα του προϊόντος, Γεωργία ακριβείας, οι εχθροί και οι ασθένειες του βαμβακιού και τέλος η αύξηση της παραγωγής μέσω λίπανσης και άρδευσης. Κατά τις εργασίες του συνεδρίου εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας θεσμικοί φορείς στελέχη του ΕΛΓΟ, εκπρόσωποι φορέων και αγροτικών Συνεταιρισμών, καθώς επίσης παραγωγοί και εκκοκκιστές θα συζητήσουν και θα προσεγγίσουν καίρια θέματα που απασχολούν την ελληνική βαμβακοκαλλιέργεια, με κύριο σκοπό τη χάραξη στρατηγικών επιλογών για το προϊόν και την πρόσδοση προστιθέμενης αξίας σε αυτό.

 

* * *

Ταλαιπωρία συνταξιούχων ΟΓΑ με τις εισφορές

Τη μάχη του αυτονόητου δίνει ο συμπολίτης μας Χρ. Τρ. καθώς προσπαθεί –μάταια μέχρι τώρα- να διαγραφεί από το σύστημα χρέωσης των εισφορών, αφού από το 2016 είναι συνταξιούχος και δεν υποχρεούται να τις καταβάλει. Όπως καταγγέλλει στη στήλη ο συνταξιούχος αγρότης «αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κατορθωτό, καθώς δεν υπάρχει διάθεση συνεργασίας του τοπικού ΟΓΑ με την αρμόδια κεντρική υπηρεσία του ΕΦΚΑ στην Αθήνα. Γιατί πρέπει να επιβαρυνθώ με έξοδα, για να πάω στην πρωτεύουσα και να επιλυθεί το πρόβλημα» αναρωτιέται και συνεχίζει: Πρόβλημα που μου έχει στοιχίσει αρκετά, αφού λόγω αυτών των οφειλών –που κακώς με βαραίνουν- κινδυνεύω να μείνω χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Γι’ αυτό χρειάστηκε να πληρώσω εισφορές του 2016 και ΄17, ενώ δεν υποχρεούμαι. Επιπλέον δεν έχει λάβει την περσινή επιστροφή φόρου που δικαιούμαι, αφού εμφανίζομαι στο σύστημα ως οφειλέτης. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν κι άλλοι συνταξιούχοι» καταγγέλλει.

 

* * *

Ξεκινούν ποτίσματα στα σιτηρά

Έντονη είναι η ανησυχία των καλλιεργητών σιτηρών σε αρκετές περιοχές της χώρας, λόγω του άνυδρου χειμώνα, ενώ οι παγετοί που εκδηλώνονται κατά τις πρωινές ή βραδινές ώρες, έχουν προκαλέσει τον προβληματισμό των παραγωγών που είτε βλέπουν τα σπαρτά τους να κιτρινίζουν ή να μην αναπτύσσονται αναλόγως της εποχής, είτε δεν προχωρούν στις ανάλογες λιπάνσεις, οι οποίες προϋποθέτουν υγρασία. Στον νομό Λάρισας έχει να βρέξει περίπου από τα μέσα Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα τα σιτάρια ενώ θα έπρεπε να είναι λίγο κάτω από το γόνατο, αυτά είναι μία παλάμη. Κι επειδή οι βροχές θα αργήσουν να έρθουν, οι παραγωγοί θα ξεκινήσουν να ποτίσουν με μηχανήματα, κάτι εξαιρετικά κοστοβόρο για την καλλιέργεια. Η καλλιέργεια αντιμετώπισε και πέρυσι αντίστοιχο πρόβλημα, με την ανομβρία κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο να προκαλεί μειωμένες αποδόσεις ειδικότερα σε μη ποτιστικά χωράφια, αφού πέτυχε τα σιτάρια στο αδέλφωμα, τη στιγμή ακριβώς που αυξανόταν η παραγωγή. Σε χωράφι που δεν ποτίστηκε καθόλου η παραγωγή ήταν στα 200-250 κιλά/στρέμμα, όταν σε χωράφι που ποτίστηκε η παραγωγή ήταν 550 κιλά/στρέμμα. Φανταστείτε την απώλεια εισοδήματος με την τιμή των 20 λεπτών/κιλό και τη διαφορά των 300 κιλών.

 

* * *

Απαραίτητη και για τις λιπάνσεις η βροχή

Η έλλειψη βροχοπτώσεων για την εποχή συμπίπτει με την περίοδο όπου οι παραγωγοί μπαίνουν στα χωράφια για τις επιφανειακές αζωτούχες λιπάνσεις των σιτηρών, αναδεικνύοντας ένα ακόμη ζήτημα. «Άλλες χρονιές σε αυτή τη φάση οι καλλιεργητές προχωρούσαν στις ανοιξιάτικες λιπάνσεις» εξηγεί ο γεωπόνος, Γιάννης Ράγκος, σημειώνοντας ότι η τωρινή εικόνα των στρεσαρισμένων φυτών από την ανομβρία και τον παγετό, δεν επιτρέπει αυτή τη λίπανση, αφού το φυτό δεν θα μπορέσει να την απορροφήσει, αντιθέτως θα επιδεινώσει την κατάσταση. «Οι παραγωγοί, ιδιαίτερα όσοι κινούνται ημερολογιακά και μόνο, θα πρέπει να αποφύγουν τη λίπανση καθώς είναι ότι χειρότερο μπορούν να κάνουν τώρα» συνέστησε ο κ. Ράγκος, εξηγώντας ότι αυτή μπορεί να μετατεθεί για λίγο αργότερα καθώς προϋποθέτει υγρασία στα χωράφια. Ο ίδιος, βέβαια, επισήμανε ότι η ανομβρία στη φάση που βρίσκονται τα σιτηρά δεν προδικάζει απαραιτήτως ζημιά για την καλλιέργεια, αν το φαινόμενο δεν συνεχιστεί και κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, αφού για την ώρα τα φυτά είναι στο στάδιο της πρώτης ανάπτυξης.

 

* * *

Άνοδος της θερμοκρασίας, χωρίς βροχές

Αίθριος αναμένεται ο καιρός αυτή την εβδομάδα, με κύριο χαρακτηριστικό την άνοδο της θερμοκρασίας από αύριο Τρίτη. Σήμερα Δευτέρα μερική ηλιοφάνεια και αραιή συννεφιά, με τον υδράργυρο να κυμαίνεται από 4 ως 12 βαθμούς Κελσίου. Την Τρίτη η θερμοκρασία θα ανέβει (8-18 βαθμούς Κελσίου), ενώ καλό καιρό θα έχουμε μέχρι και τέλος της εβδομάδας. Βροχές δεν φαίνονται στον ορίζοντα.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass