Ο ΜΑΞΙΜΟΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΒΟΡΙΔΗ ΓΙΑ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ

«Να αποτραπεί η πιθανότητα οριστικής απώλειας ενισχύσεων»

Δημοσίευση: 15 Φεβ 2020 16:01

«Όπως προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου υπουργού, 80.000 στρέμματα στον νομό Λάρισας δεν έχουν ληφθεί ως επιλέξιμα στις πληρωμές των δηλώσεων καλλιέργειας του 2019 λόγω Δασικών Χαρτών. Δεδομένου ότι είναι δύσκολο έως ανέφικτο να βρεθούν άλλες ισοδύναμες, επιλέξιμες εκτάσεις θα πρέπει επειγόντως να επισπευστούν οι διαδικασίες για την επικαιροποίηση των αρχείων ώστε να απεμπλακούν δεσμευμένες αγροτικές εκτάσεις.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οφείλει να μεριμνήσει άμεσα ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο οριστικής απώλειας των ενισχύσεων». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη σε ερώτησή του για τον κίνδυνο απώλειας κοινοτικών ενισχύσεων λόγω των Δασικών Χαρτών.
Ο Θεσσαλός πολιτικός στην ερώτησή του ανέφερε ότι υπάρχουν πολλοί καλλιεργητές, οι οποίοι, μετά τη μερική κύρωση των Δασικών Χαρτών, δεν έχουν λάβει τις κοινοτικές ενισχύσεις εδώ και δύο έτη. Για τον λόγο αυτό, υφίστανται φόβοι για ενδεχόμενο οριστικής απώλειας των επιδοτήσεων. Παράλληλα, οι αγρότες διαμαρτύρονται έντονα για την ταλαιπωρία όπου υποβάλλονται, προσπαθώντας να διευκρινίσουν ασάφειες σε αποφάσεις και έγγραφα που, παρότι στο παρελθόν έχει εκδώσει το ελληνικό κράτος, δεν αναγνωρίζονται από τις υπηρεσίες οι οποίες είναι αρμόδιες για τη διεκπεραίωση των διαδικασιών. Στην απάντησή του ο αρμόδιος υπουργός αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι στο ΦΕΚ 14 τ. Δ’/2.2.2018 δημοσιεύτηκε ο μερικώς κυρωμένος Δασικός Χάρτης της Π.Ε. Λάρισας και από τα 4.472.744 στρέμματα που καλύπτει, τα 205.910 στρέμματα σχετίζονται με γεωργικές εκτάσεις που δηλώθηκαν στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) 2019. Από αυτά, τα 125.770 στρέμματα έχουν ληφθεί υπόψη για την καταβολή της κοινοτικής ενίσχυσης για το 2019, θεωρούμενες υπό αίρεση επιλέξιμες, μέχρι νεότερων νομοθετικών ρυθμίσεων, στο πλαίσιο αναμόρφωσης του ήδη κυρωμένου χάρτη. Τα υπόλοιπα 80.140 στρέμματα δεν έχουν ληφθεί ως επιλέξιμα στις πληρωμές της ΕΑΕ 2019, δεδομένου ότι παραμένουν δεσμευμένα από τον κυρωμένο Δασικό Χάρτη, ενώ τονίζεται «ότι μέρος αυτής της έκτασης ενδέχεται σε επόμενα επικαιροποιημένα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ψηφιακά αρχεία να απεμπλακεί από τη δασική νομοθεσία». Επίσης επισημαίνεται ότι «ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενσωματώνει στο ΟΣΔΕ την πληροφορία των Δασικών Χαρτών όπως αυτοί σταδιακά συντάσσονται και κυρώνονται από τις αρμόδιες αρχές» και ότι «συνεργάζεται στενά με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διευθέτηση ζητημάτων που προκύπτουν από τους Δασικούς Χάρτες για τις επιλέξιμες για κοινοτικές ενισχύσεις εκτάσεις». Τέλος στην απάντηση διευκρινίζεται ότι «σε κάθε περίπτωση, τα ατομικά δικαιώματα βασικής ενίσχυσης δεν χάνονται, όταν μη επιλέξιμες εκτάσεις αντικαθίστανται από άλλες επιλέξιμες εκτάσεις που επαρκούν για την ενεργοποίησή τους».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass