ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΕΜΠΩΝ

Πρόγραμμα καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς

Δημοσίευση: 15 Φεβ 2020 16:22

Με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Στρατάκο, συναντήθηκε ο δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης, σε συνέχεια της προηγούμενης συνάντησής τους τον περασμένο Νοέμβριο, οπότε και τον ενημέρωσε για τη σημαντικότητα του κινδύνου που διατρέχει η καστανοκαλλιέργεια από τη σφήκα της καστανιάς. Στην ίδια συνάντηση ο κ. Μανώλης είχε καταθέσει αίτημα για υλοποίηση νέου προγράμματος βιολογικής καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς στους καστανεώνες του Δήμου Τεμπών.

Ο κ. Στρατάκος ενημέρωσε τον δήμαρχο Τεμπών ότι το ΥπΑΑΤ στο επόμενο διάστημα και μέσα στα χρονικά πλαίσια που επιτάσσουν οι επιστημονικές έρευνες, θα πραγματοποιήσει εκ νέου και τη φετινή χρονιά σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, εξαπόλυση του ωφελίμου εντόμου Torymus sinensis για τη βιολογική καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς, που πρωτοεμφανίστηκε στην ΠΕ Λάρισας τον περασμένο Μάιο 2019, πραγματοποιώντας ζημιές στους καστανεώνες πολλών περιοχών. Το ωφέλιμο έντομο θα εξαπολυθεί έγκαιρα, όπως ενημερώθηκε ο κ. Μανώλης, και αφορά τα καστανοπερίβολα σε όλη την ΠΕ Λάρισας. Ο κ. Μανώλης με αφορμή τη θετική εξέλιξη στο σημαντικό αυτό θέμα της προστασίας της καστανοκαλλιέργειας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με πολλή χαρά ενημερώθηκα από τον γ.γ. του ΥπΑΑΤ κ. Γ. Στρατάκο τη θετική έκβαση του αιτήματος που του κατέθεσα στην προηγούμενη συνάντησή μας τον περασμένο Νοέμβριο, για την έγκριση νέου προγράμματος βιολογικής καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς, ένα έντομο που μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ζημιές στην καστανοκαλλιέργεια, μια συνεχώς αναπτυσσόμενη και δυναμική καλλιέργεια για τον Δ. Τεμπών. Το ΥπΑΑΤ σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το ΕΘΙΑΓΕ Θεσσαλονίκης και τη ΔΑΟ ΠΕ Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα πραγματοποιήσουν εξαπόλυση του ωφέλιμου εντόμου έγκαιρα και όπου χρειάζεται. Η προσπάθειά μας αυτή ευοδώθηκε ύστερα από πολλές συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς, αποδεικνύοντας ότι οι συνέργειες και η αγαστή συνεργασία μεταξύ των φορέων είναι πάντα προς όφελος του πολίτη, εν προκειμένω των καστανοπαραγωγών μας. Γι’ αυτό τον λόγο θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δραστήριους υπηρεσιακούς παράγοντες της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η συνδρομή των οποίων ήταν καίριας σημασίας, όπως επίσης και τους προέδρους των Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμπελακίων, Καρίτσας, Μελιβοίας και Σκήτης-Ποταμιάς για την πολύτιμη συνεισφορά τους στη θετική εξέλιξη του κοινού αιτήματός μας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass