ΑΚΑΡΠΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΟΠΟΙΩΝ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ

Νέες κινητοποιήσεις αμπελουργών για το χύμα τσίπουρο

Δημοσίευση: 16 Φεβ 2020 22:16
Ετοιμοι να βγουν και πάλι στους δρόμους οι διήμεροι αμβυκούχοι για να στηρίξουν το χύμα τσίπουρο Τυρνάβου Ετοιμοι να βγουν και πάλι στους δρόμους οι διήμεροι αμβυκούχοι για να στηρίξουν το χύμα τσίπουρο Τυρνάβου

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)
Άκαρπη ήταν τελικά η συνάντηση των εκπροσώπων των αγροτών με επικεφαλής τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου κ. Στέλιο Τσικριτσή και των αμβυκούχων αμπελουργών, με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Νίκο Παπαθανασίου, στην Αθήνα.

Όπως λένε οι ίδιοι οι αγρότες, μπορεί η συνάντηση να ήταν σε καλό κλίμα αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Για τον λόγο αυτό πραγματοποιείται μεθαύριο Τρίτη 18 Φεβρουαρίου έκτακτη σύσκεψη στο Εμμανουήλειο Πνευματικό Κέντρο, στις 7 το απόγευμα ώστε να αποφασιστούν οι νέοι τρόποι αγώνα.
Ειδικότερα στην Αθήνα μετέβησαν οι παραδοσιακοί διήμεροι αποσταγματοποιοί του Τυρνάβου και της Κρήτης, θέλοντας να ζητήσουν εξηγήσεις για την πρόσφατη απαγόρευση της χρήσης του ονόματος «τσίπουρο» και «τσικουδιά» για τα χύμα τους. Στο πλαίσιο αυτό διευκρίνισαν ότι απουσιάζει οποιαδήποτε διάταξη νόμου, τόσο σε εθνικό όσο και σε ενωσιακό επίπεδο, που να εξουσιοδοτεί το υπουργείο να προβεί σε τέτοια απαγόρευση. Τόνισαν επίσης ότι το προφανές ερμηνευτικό σφάλμα τόσο της Υ.Α.91354/2017 όσο και της εγκυκλίου 5648/2020, το οποίο φέρεται μάλιστα να επαναλαμβάνεται και στις εξηγήσεις που η Ελληνική Δημοκρατία δίνει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο εξέτασης συναφών καταγγελιών. Οι αγρότες και αμβυκούχοι απαίτησαν την άμεση και ουσιαστική επανεξέταση του τεχνικού φακέλου που υποβλήθηκε από το Γενικό Χημείο του Κράτους (χωρίς κανέναν προγενέστερο διάλογο) προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προς την περιγραφή των προϊόντων Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, καθότι η περιγραφόμενη σε αυτόν διαδικασία φέρεται να αποκλείει τους παραδοσιακούς διήμερους αποσταγματοποιούς, ορίζοντας ως προστατευόμενα αποκλειστικά τα εμφιαλωμένα προϊόντα, ενώ καμία τέτοια υποχρέωση δεν υπάρχει από το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο ούτε από την αξιολόγηση των τεχνικών φακέλων, και ενώ είναι απολύτως σαφές ότι η μέθοδος παραγωγής του εμφιαλωμένου τσίπουρου και τσικουδιάς μόνον παραδοσιακή απόσταξη δεν είναι! Με λίγα λόγια κατά την ευρωπαϊκή επιτροπή, η εμφιάλωση δεν αποτελεί στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας, έτσι ώστε να είναι κριτήριο για την απόδοση της γεωγραφικής ένδειξης στα παραγόμενα προϊόντα.
Χάρη στα αδιάσειστα και πλήρη στοιχεία που παρέθεσαν, προέκυψε με σαφήνεια ότι το παραδοσιακό χύμα τσίπουρο και τσικουδιά δεν πάσχουν ούτε ως προς την ονομασία τους η οποία καθορίζεται από τη διαδικασία παραγωγής βάσει της ενοποιημένης ευρωπαϊκής νομοθεσίας και επιπλέον αναγνωρίζεται ρητά και από πρόσφατη απόφαση του Δ.Ε.Ε., ούτε ως προς την ποιότητά τους (η οποία είναι συνολικά καλύτερη από των εμφιαλωμένων, βάσει στοιχείων του ίδιου του Γενικού Χημείου του Κράτους ούτε φυσικά ως προς την ιχνηλασιμότητά τους για λόγους τόσο φορολογικούς όσο και προστατευτικούς της υγείας των καταναλωτών.
Ο υφυπουργός δεσμεύθηκε ανεπιφύλακτα να συνδράμει, μαζί με όλα τα συναρμόδια υπουργεία, υπηρεσίες και ανεξάρτητες αρχές, ώστε να επανεξετασθεί και διορθωθεί ο τεχνικός φάκελος και να προβλεφθούν ως προϊόντα Π.Γ.Ε. τόσο το παραδοσιακό χύμα όσο και το εμφιαλωμένο τσίπουρο/τσικουδιά, με ορθή περιγραφή της εκάστοτε ακολουθούμενης διαδικασίας.

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass