«Φρένο» στη βόσκηση ζώων χωρίς επιτήρηση

ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΤΩΝ ΓΟΝΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΡΟΔΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΕΜΠΩΝ ΚΑΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ * ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΘΥΜΙΖΕΙ Ο ΠΡ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΟΝΝΩΝ ΧΡ. ΚΑΡΑΝΑΣΤΑΣΗΣ *ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 17 ΤΟΥ Ν. 4056/2012

Δημοσίευση: 18 Φεβ 2020 21:51

Εκρηκτικές διαστάσεις τείνει να λάβει η βόσκηση ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων σε ελαιοπερίβολα των Γόννων και της Ροδιάς, καθώς ασυνείδητοι αγελαδοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής αφήνουν τα ζώα τους μέσα στα ελαιοπερίβολα για βόσκηση ασυνόδευτα - ανεπιτήρητα με αποτέλεσμα αυτά να προκαλούν σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες.

Οι αντιπαραθέσεις και οι διαμάχες μεταξύ ελαιοπαραγωγών και αγελαδοτρόφων είναι συχνό φαινόμενο με τις διαφορές των δύο πλευρών να καλείται να λύσει η δικαιοσύνη, η συνδρομή της οποίας έχει ζητηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ λύση στο πρόβλημα θα κληθεί να δώσει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς έχει την αρμοδιότητα της διαχείρισης των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων ανεξάρτητα αν μέχρι σήμερα δεν υπήρξε η αναγκαιότητα για την άσκησή της.

Το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης βόσκησης μεγάλων ζώων στα ελαιοπερίβολα των δύο περιοχών δεν είναι καινούριο. Ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια δεκάδες ελαιοπαραγωγούς εξαιτίας των ζημιών που προκαλούν τα βοοειδή στο πέρασμά τους από τα ελαιοπερίβολα. Ζημιές που αποκτούν μεγαλύτερη διάσταση στις περιπτώσεις των ελαιοπαραγωγών που προσπαθούν να ανασυστήσουν καμένους ελαιώνες –η περιοχή έχει κηρυχθεί πυρόπληκτη και παγετόπληκτη την περίοδο από το καλοκαίρι 2016 μέχρι τον χειμώνα 2017.

Μετά τις συνεχείς αλλά αποτυχημένες προσπάθειες εξεύρεσης λύσης προκειμένου οι αγελαδοτρόφοι να περιορίσουν τα ζώα τους, ο πρώην δήμαρχος Γόννων Χρήστος Καραναστάσης με αίτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τεμπών, που συνοδεύεται από τις υπογραφές 100 ελαιοπαραγωγών της περιοχής, ζητά να ασκήσει ο δήμος την αρμοδιότητα αναφορικά με τη διαχείριση των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων.

Η αρμοδιότητα αυτή προβλέπεται στο άρθρο 17 του νόμου 4056/2012 που προβλέπει την υποχρέωση των δήμων να μεριμνούν για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατήρηση των ανεπιτήρητων ζώων. Στην κατεύθυνση αυτή προβλέπεται η ίδρυση και λειτουργία κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης από τους δήμους προκειμένου να οδηγούνται τα ζώα που περισυλλέγονται. Ενώ στον ιδιοκτήτη ανεπιτήρητου παραγωγικού ζώου που ταυτοποιείται με τη σήμανση επιβάλλονται πρόστιμα ύψους 50 και 150 ευρώ ανά ζώο για μικρά και μεγάλα ζώα αντίστοιχα, καθώς και 10 ευρώ ημερησίως για τη διατήρηση του ζώου στη δημοτική κτηνοτροφική εκμετάλλευση εφόσον ο ιδιοκτήτης ζητήσει την επιστροφή των ζώων του!

Αναλυτικά στην αίτησή του ο κ. Καραναστάσης προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίουδήμου Τεμπών αφού περιγράφει τις διαστάσεις του προβλήματος, αναφέρει:

«…Επειδή, παρ' όλες τις υποδείξεις από τους υπαλλήλους του δασαρχείου να περιορίσουν τα ζώα τους σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους, οι αγελαδοτρόφοι δεν υπακούουν, και επιπλέον, πέρα από τις μηνύσεις που έχουμε υποβάλει πολλοί από εμάς εναντίον των αγελαδοτρόφων, ζητάμε να απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της ανεπιτήρητης βόσκησης, να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες προς όλους τους αρμόδιους (βουλευτές περιφερειάρχη, εισαγγελέα, αστυνομία, δασαρχείο) και όπου αλλού εσείς κρίνετε, π.χ. Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, προκειμένου να λάβει οριστικό τέλος το επιζήμιο αυτό φαινόμενο για εμάς. Ζητάμε επίσης, να παραστεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αντιπροσωπεία μας προκειμένου να παράσχει εξηγήσεις για ό,τι και όπου χρειαστεί.

Επιπροσθέτως, σας επισυνάπτω την κατάσταση των εκατό (100) περίπου ελαιοπαραγωγών, που είναι ένα μικρό μέρος του συνόλου των παραγωγών που έχει πληγεί, καθώς επίσης και αντίγραφο του άρθρου 17 του Νόμου 4056/2012, που αφορά στη διαχείριση ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων και βοοειδών».

Σημειώνεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Τεμπών συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα, αλλά παραμένει άγνωστο αν θα συζητηθεί η αίτηση του πρώην δημάρχου Τεμπών, ενώ αντίστοιχη αίτηση έχει κατατεθεί και στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Τυρνάβου για τη βόσκηση ανεπιτήρητων ζώων στην περιοχή της Ροδιάς, όπου εκτός των βοειδών σοβαρές ζημιές προκαλούνται και από την ανεξέλεγκτη βόσκηση αλόγων, οι ιδιοκτήτες των οποίων είναι άγνωστοι και η ταυτοποίηση των ζώων ελλείψει ενωτίων είναι αδύνατη.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 17

Αναλυτικά το άρθρο 17 του νόμου 4056/2012 για τη διαχείριση ανεπιτηρήτων παραγωγικών ζώων (αιγοπρόβατα και βοοειδή), που επικαλείται ο πρώην δήμαρχος Γόννων προβλέπει:

1. Ανεπιτήρητο παραγωγικό ζώο είναι το βοοειδές ή προβατοειδές ή αιγοειδές που βρίσκεται εκτός της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης του ιδιοκτήτη του, συμπεριλαμβανομένου του βοσκότοπου αυτής, άνευ επιτήρησης και το οποίο φέρει ή δεν φέρει σήμανση.

2. Οι δήμοι της χώρας υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την καθ’ οιονδήποτε τρόπο εκποίηση ή σφαγή ή επιστροφή τους στον ιδιοκτήτη τους.

3. Για τον παραπάνω σκοπό, οι δήμοι ιδρύουν και λειτουργούν κτηνοτροφική εκμετάλλευση, επιτρεπομένης της συνεργασίας με άλλα νομικά ή φυσικά πρόσωπα, σε ιδιόκτητους ή μισθωμένους ή παραχωρούμενους από το Δημόσιο ή την Περιφέρεια ή από ιδιώτες χώρους. Για να λειτουργήσει η προαναφερθείσα κτηνοτροφική εκμετάλλευση, χορηγείται στον δήμο κωδικός εκμετάλλευσης.

4. Για την περισυλλογή των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων συγκροτούνται συνεργεία από άτομα κατάλληλα εκπαιδευμένα και έμπειρα στον χειρισμό παραγωγικών ζώων.

5. Τα παραγωγικά ζώα που περισυλλέγονται, οδηγούνται στην κτηνοτροφική εκμετάλλευση της παραγράφου 3, σημαίνονται με ενώτια, καταχωρούνται στο μητρώο της εκμετάλλευσης και στην Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων και βρίσκονται υπό κτηνιατρική παρακολούθηση.

6. Ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα που περισυλλέγονται και διαπιστώνεται από τη σήμανσή τους ότι έχουν ιδιοκτήτη, εφόσον μετά την παρέλευση δέκα ημερολογιακών ημερών από την περισυλλογή τους ο ιδιοκτήτης τους δεν αιτηθεί την επιστροφή τους, περιέρχονται στην ιδιοκτησία του δήμου.

7. Η εκποίηση των ζώων ή των προϊόντων που προέρχονται από αυτά γίνεται από τον δήμο με διαδικασίες πλειστηριασμού. Ο δήμος δύναται να διαθέτει δωρεάν σε φορείς με φιλανθρωπική στόχευση τα προϊόντα που προέρχονται από το ζωικό κεφάλαιο της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης της παραγράφου 3.

8. Σε κάθε δήμο συγκροτείται, με απόφαση του δημάρχου, τριμελής επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων, με υποχρεωτική συμμετοχή ενός τουλάχιστον κτηνιάτρου ή γεωπόνου του δήμου.

9. Στον ιδιοκτήτη ανεπιτήρητου παραγωγικού ζώου, που ταυτοποιείται από τη σήμανση του ζώου, επιβάλλονται πρόστιμα, δηλαδή πενήντα (50) ευρώ ανά ζώο για αιγοπρόβατα και εκατόν πενήντα (150) ευρώ ανά ζώο για βοοειδή. Το πρόστιμο βεβαιώνεται από την τριμελή επιτροπή της παραγράφου 8, ενώ επιβάλλεται και εισπράττεται από την οικονομική υπηρεσία του δήμου.

10. Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ανεπιτήρητου παραγωγικού ζώου αιτηθεί την επιστροφή του, εντός του δεκαημέρου της παραγράφου 6, το συγκεκριμένο ζώο επιστρέφεται, αφού ο ιδιοκτήτης του καταβάλει στον δήμο δέκα (10) ευρώ ανά ημέρα διατήρησης του ζώου στη δημοτική κτηνοτροφική εγκατάσταση.

11. Ο όρος «εγκεκριμένος κτηνίατρος» που απαντάται στο Παράρτημα 2 του ν. 4039/2012 (Α ́ 15 ) αντικαθίσταται από τον όρο «κτηνίατρος».

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass