Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αγροτών για το βαμβάκι

ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΟΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Δημοσίευση: 20 Φεβ 2020 17:00

Να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση που οργανώνουν αύριο Παρασκευή στις 9.30 το πρωί, στο ξενοδοχείο Divani Palace στη Λάρισα, καλούν τους μικρομεσαίους αγρότες, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας, με αφορμή την παρουσία της ηγεσία του ΥΠΑΑΤ στο πανελλήνιο συνέδριο για το βαμβάκι, που διοργανώνει η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο ξενοδοχείο «Μετροπόλ» οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών από Λάρισα και Καρδίτσα επέκριναν καταρχήν τον ρόλο που παίζουν οι Διεπαγγελματικές Ενώσεις, καθώς «στόχος τους δεν είναι να εξυπηρετήσουν τα οικονομικά συμφέροντα των παραγωγών, αλλά των μεγαλοεπιχειρηματιών του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα, οι οποίοι «έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι» σ’ αυτές τις Ενώσεις. Είναι ουσιαστικά σαν να βάζουνε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα».

Ακολούθως τα στελέχη των ΕΟΑΣ αναφέρθηκαν στο βαμβάκι τονίζοντας τα εξής: «Αρίστης ποιότητας είναι το βαμβάκι που παράγουμε και στην καλλιεργητική περίοδο που πέρασε η ποιότητα ήταν καλύτερη από πέρυσι, χωρίς, όμως, αυτή η ποιοτική διαφορά να πληρωθεί «έξτρα» από τους εκκοκκιστές. Μάλιστα, η φετινή τιμή ήταν χαμηλότερη (περίπου 20% από πέρυσι), παρά το γεγονός ότι η ποιότητα ήταν καλύτερη. Επομένως, δεν είναι το πρόβλημα στην ποιότητα, αλλά ποιος την καρπώνεται. Πρόβλημα είναι ότι δεν ισχύει κατώτερη εγγυημένη τιμή για το βαμβάκι με βάση το κόστος παραγωγής -όπως και στα άλλα προϊόντα- αλλά διαμορφώνεται στην «ελεύθερη» αγορά. Εκμεταλλευόμενοι αυτό το γεγονός οι εκκοκκιστές, παίρνουν την παραγωγή σε χαμηλές τιμές, που τις καθορίζουν οι ίδιοι σε μορφή καρτέλ (όπως κάνουν αντίστοιχα οι βιομήχανοι και έμποροι σε άλλα προϊόντα) και με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε ούτε πόσο, ούτε πότε θα πληρωθούμε, ενώ ταυτόχρονα φτάνουν στη λαϊκή κατανάλωση πανάκριβα. Αν θέλει να ενισχύσει τον βαμβακοπαραγωγό η κυβέρνηση, να στελεχώσει το Κέντρο Ταξινόμησης Βάμβακος. Πρόβλημα είναι ότι το κόστος παραγωγής στο βαμβάκι είναι τεράστιο, αφού οι εμποροβιομήχανοι και οι μονοπωλιακοί όμιλοι, μας πουλούν πανάκριβα τα αγροτικά μέσα και εφόδια και το ίδιο κάνει το κράτος στο πετρέλαιο, το ρεύμα κ.λπ.

Ακόμη έγινε αναφορά και στο διεκδικητικό πλαίσιο των πρόσφατων αγροτικών κινητοποιήσεων, καθώς «ο ΕΛΓΑ δεν μας αποζημιώνει για τις καταστροφές από την κακοκαιρία και τις άλλες αρρώστιες. Πρόβλημα είναι το ασφαλιστικό, με τη συνεχή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, με ταυτόχρονη μείωση ακόμη και αυτής της πενιχρής σύνταξης που παίρνουν οι συνταξιούχοι αγροτοκτηνοτρόφοι. Πρόβλημα είναι ότι οι επιδοτήσεις/ενισχύσεις πετσοκόβονται, δεν συνδέονται με την παραγωγή και το συντριπτικό ποσοστό τους πάει στις τσέπες μιας χούφτας μεγαλοαγροτών – επιχειρηματιών».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass