Επίκαιρη ερώτηση για το χύμα τσίπουρο

ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗ

Δημοσίευση: 20 Φεβ 2020 16:11

Επίκαιρη ερώτηση για τις προωθούμενες αλλαγές στο καθεστώς διάθεσης του χύμα τσίπουρου/τσικουδιάς κατέθεσε προς τον υπουργό Ανάπτυξης ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης επισημαίνοντας:

«Την οργή των αμπελοκαλλιεργητών και των μικρών αποσταγματοποιών έχει προκαλέσει η απόφαση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του καταναλωτή, με βάση την οποία θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ στα καταστήματα μαζικής εστίασης που χρησιμοποιούν τις ονομασίες “τσίπουρο” ή “τσικουδιά” για τη διάθεση του χύμα προϊόντος των διήμερων αποσταγματοποιών (αμπελοκαλλιεργητές με δικαίωμα απόσταξης και μικροί αμβυκούχοι). Η χρήση των συγκεκριμένων όρων για τα προϊόντα απόσταξης των διήμερων αποσταγματοποιών είναι εθιμικά κατοχυρωμένη και δεν απαγορεύεται ρητά από την κείμενη νομοθεσία, την οποία, μάλιστα, επικαλείται η παραπάνω εγκύκλιος.

Η ρητή απαγόρευση των ονομασιών αυτών για το προϊόν των “καζανάδων” δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Σε συνέχεια μιας σειράς άλλων αποφάσεων – γνωματεύσεων - εγκυκλίων (π.χ. απόφαση Δικαστηρίου Ε.Ε. και γνωματεύσεις Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χαμηλό φορολογικό συντελεστή, εγκύκλιος για τρόπους διάθεσης χύμα τσίπουρου/τσικουδιάς) έρχεται και αυτή να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις και τα συμφέροντα των ποτοβιομήχανων και των μεγαλεμπόρων αλκοολούχων ποτών που έχουν καταφέρει, με ευθύνη και των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), να κατοχυρώσουν ρητά τις ονομασίες τσίπουρο και τσικουδιά αποκλειστικά για τα προϊόντα τους (εμφιαλωμένα) και θέλουν να “τελειώνουν” με το καθεστώς των διήμερων. Με βάση τα ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός σε τι ενέργειες θα προβεί, ώστε να αποσυρθεί άμεσα η παραπάνω εγκύκλιος και να εξακολουθήσει να διατίθεται ανεμπόδιστα το χύμα τσίπουρο/τσικουδιά».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass