Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα της χώρας»

Η ΣΤΕΛΛΑ ΜΠΙΖΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ Σ.Ν. ΠΕΡΙ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ

Δημοσίευση: 05 Μαρ 2020 16:03

«Αναμφισβήτητη παραδοχή όλων είναι πως ο πρωτογενής τομέας συνιστά τον πυλώνα και την αιχμή του δόρατος της ελληνικής οικονομίας. Πρέπει όμως να γίνει το εφαλτήριο για την πραγματοποίηση του αναπτυξιακού σχεδιασμού της χώρας. Προεκλογική δέσμευση της ΝΔ ήταν η αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα.

Ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει με κάθε τρόπο ότι ο πρωτογενής τομέας της χώρας αποτελεί, υψίστης σημασίας, στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης. Μέσω της βελτίωσης της παραγωγικότητας, της έρευνας και της καινοτομίας στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και της αύξησης της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων μας, δημιουργούμε τώρα τις συνθήκες για την επίτευξη αυτού του σημαντικού στόχου για τη χώρα και την ελληνική οικονομία».

Τα παραπάνω υποστήριξε η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κα Στέλλα Μπίζιου μιλώντας στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, αναδεικνύοντας, ταυτόχρονα, ένα μείζον πρόβλημα για τον αγροτικό τομέα της χώρας.

«Μια αλήθεια που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε είναι ότι τα μεγέθη των Ελλήνων παραγωγών είναι τόσο μικρά που η πλειοψηφία αυτών δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί στις εξαγωγές των προϊόντων που είναι εμπορεύσιμα διεθνώς. Το μικρό μέγεθος ως επιχειρηματικό μοντέλο συνδέεται άρρηκτα με υψηλό κόστος παραγωγής, με αδυναμία προσέλκυσης κεφαλαίων, με αδυναμία κάλυψης του κόστους μάρκετινγκ, με αδυναμία κάλυψης του κόστους έρευνας και καινοτομίας. Ένα δεδομένο λοιπόν που έχει αποδειχθεί στην πράξη είναι ότι είναι αδύνατο να είναι ανταγωνιστικές στις διεθνείς αγορές επιχειρήσεις μικρού μεγέθους», τόνισε η Λαρισαία βουλευτής, επισημαίνοντας με έμφαση πως η λύση βρίσκεται στην οικονομία κλίμακας. «Στην περίπτωση του πρωτογενούς τομέα οικονομία κλίμακας σημαίνει συνεργατικά σχήματα. Καινοτόμα, μοντέρνα και λειτουργικά συνεργατικά σχήματα», τόνισε η ίδια χαρακτηριστικά.

«Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί είναι αναπόσπαστος κρίκος της αγροτικής διαδικασίας και με τις κατάλληλες προϋποθέσεις και συνθήκες μπορεί να γίνουν το όχημα για την εκτίναξη του αγροτικού μας προϊόντος στον διεθνή ανταγωνισμό. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται όραμα και θεσμικό πλαίσιο που θα τους επιτρέπει να λειτουργούν ως σύγχρονες επιχειρήσεις με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και φυσικά την κερδοφορία. Ανάπτυξη και επένδυση είναι οι λέξεις – κλειδιά, όπως κατ’ επανάληψη έχουμε δηλώσει, για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση και την οικονομική της αυτονόμηση. Αυτή είναι και η στρατηγική κατεύθυνση που το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εκπόνησε για τον αγροδιατροφικό κλάδο της πατρίδας μας και εμπεριέχεται στο παρόν νομοσχέδιο», σημείωσε η κα Μπίζιου.

Τέλος, η Λαρισαία βουλευτής έκανε ειδική αναφορά στους γυναικείους αγροτικούς συνεταιρισμούς.