Προβληματίζει η ανομβρία στον θεσσαλικό κάμπο

ΟΙ ΣΠΟΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΔΕΥΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ *Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΤΟΕΒ

Δημοσίευση: 14 Μαρ 2020 22:00

Μπορεί την τελευταία εβδομάδα να σημειώθηκαν κάποιες βροχοπτώσεις και στον κάμπο, ωστόσο η ανησυχία στις τάξεις των αγροτών για τη λειψυδρία παραμένει, καθώς η γη συνεχίζει να διψά και να ζητά περισσότερο νερό.

Ήδη η έλλειψη νερού απασχολεί τις αρμόδιες αρχές της Περιφέρειας, αλλά και τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων. Τόσο ο Οργανισμός του Πηνειού στον νομό Λάρισας όσο κι αυτός του Ταυρωπού στον Νομό Καρδίτσας, στο πλαίσιο των γενικών συνελεύσεων που πραγματοποίησαν, συζήτησαν εκτενώς το θέμα της ανομβρίας, πώς αυτή επηρεάζει τις εαρινές σπορές και πώς προτίθεται η διοίκησή τους να το αντιμετωπίσει.

Η στάθμη στη λίμνη Πλαστήρα αυτές τις μέρες είναι κατά 1,5 μέτρο χαμηλότερη από πέρυσι, ενώ κατά μήκος του Πηνειού ποταμού άρχισαν ήδη να κατασκευάζονται τα πρώτα χωμάτινα φράγματα για να εξασφαλιστεί η στάθμη του νερού στα δύο μέτρα, ώστε να υπάρξει ομαλή τροφοδοσία των αντλιοστασίων που μεταφέρουν το νερό στη λίμνη Κάρλα. Το θετικό είναι ότι οι ταμιευτήρες των ΤΟΕΒ είναι γεμάτοι, αλλά εφόσον συνεχιστεί η ανομβρία, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται, τότε η χρήση τους θα γίνει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Γιώργος Λαδόπουλος από την πλευρά του κάνει λόγο «για συνετή διαχείριση του υδάτινου δυναμικού και σωστή κατανομή νερού από την πλευρά των αρχών, αλλά και ανάπτυξης περιφερειακής συνείδησης στις τάξεις των Θεσσαλών αγροτών». Αναφερόμενος στα έργα υποδομής που εκτελεί ή προγραμματίζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο κ. Λαδόπουλος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις δύο λίμνες που βρίσκονται σε προβληματικές περιοχές όπως αυτές της Γλαύκης και του Καστρίου, χωρητικότητας ενός εκατομμυρίου κ.μ. νερού.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΤΟΕΒ

Όσον αφορά στον ΤΟΕΒ Πηνειού, όπως διευκρινίστηκε στην πρόσφατη γενική συνέλευση των αντιπροσώπων, αυτός θα χρησιμοποιήσει στη μάχη του νερού όλα τα όπλα του, που για φέτος είναι κυρίως οι 15 Ταμιευτήρες αξιοποίησης των επιφανειακών υδάτων του Πηνειού. Ελπίδα όλων των αγροτών είναι ο καιρός να βοηθήσει (να βρέξει κυρίως τον Απρίλιο), ώστε να μη χρειαστεί να αξιοποιηθούν τα επιφανειακά ύδατα μέχρι και τις 15 Ιουλίου. «Εάν συμβεί αυτό, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα» τονίζει ο πρόεδρος του Οργανισμού Δημ. Τσιουρής.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΤΟΕΒ Πηνειού έχει επενδύσει στο πρόγραμμα τηλεμετρίας, για το οποίο εγκρίθηκε το ποσό του 1,6 εκατ. ευρώ (πρόγραμμα που θα δίνει τη δυνατότητα στον ΤΟΕΒ να γνωρίζει κάθε διαρροή νερού στο δίκτυο των γεωτρήσεών του), στο πλάνο καθαρισμού των καναλιών, γύρω στα 50 χιλιόμετρα, στην εργολαβία που θα στέλνει το νερό από το Φράγμα Γυρτώνης σε πολλά χωριά διά βαρύτητας -μηδενίζοντας ουσιαστικά το κόστος-, στην πλήρωση μετά από χρόνια της λίμνης Ομορφοχωρίου. Στον ΤΟΕΒ Ταυρωπού τονίστηκε η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στις υπηρεσίες του Οργανισμού, όπως το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής δεδομένων άρδευσης «Καλλιρόη», η ολοκλήρωση G.I.S. του Οργανισμού και ενός συστήματος Τηλεπισκόπησης για την αναγνώριση των καλλιεργειών και την εκτίμηση των αναγκών τους σε νερό.

ΟΙ ΣΠΟΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΔΕΥΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

Να σημειωθεί πως αυτές τις μέρες ξεκίνησαν οι σπορές στα τεύτλα, τα οποία όμως λόγω της ρευστότητας που επικρατεί στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, θα είναι λίγα. Ακολουθούν μέσα στον Απρίλιο το καλαμπόκι και η ντομάτα, ενώ λίγο μετά το Πάσχα έρχεται η σειρά της βασικής καλλιέργειας που απαιτεί πολύ νερό, του βαμβακιού.

Όπως έγινε γνωστό και στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το βαμβάκι, που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, ο θεσσαλικός κάμπος διαθέτει 36.000 γεωτρήσεις εκ των οποίων οι 32.000 είναι ενεργές. Με βάση τα κλιματικά δεδομένα, αποτελεί αναγκαιότητα η στάγδην άρδευση και η αξιοποίηση της «Γεωργίας ακριβείας» προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως ειπώθηκε στο Συνέδριο «αυτή τη στιγμή τη μέθοδο της στάγδην άρδευσης τη χρησιμοποιούν το 80% των παραγωγών στη Λάρισα και μόλις το 40% στην Καρδίτσα, αν και στη Λάρισα η στρεμματική απόδοση στο βαμβάκι είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι στον γειτονικό Νομό. Αναγκαιότητα αποτελούν επίσης τα κλειστά δίκτυα διανομής νερού, τα οποία κοστίζουν στον παραγωγό μόλις 12 ευρώ, εν αντιθέσει με τα ανοιχτά δίκτυα, στα οποία το κόστος για τους Λαρισαίους αγρότες ξεκινά από τα 50 ευρώ/στρ. και σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει και τα 80 ευρώ/στρ., ενώ στην Καρδίτσα η μέση τιμή είναι 30 ευρώ/στρ.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Όπως αναφέρει ο γεωπόνος Κώστας Γκούμας «με τον όρο «λειψυδρία» εννοούμε την έλλειψη νερού που υπάρχει σε συγκεκριμένη περιοχή, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Το πρόβλημα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Θεσσαλία το έτος 1977 και έκτοτε εμφανίζεται με επαναλαμβανόμενη συχνότητα τα έτη 1983, 1985, 1988, 1990, 1993, 2000-2001 και 2007-2008, ενώ μικρότερης έκτασης πρόβλημα είχε καταγραφεί το 2014». Τα τελευταία πέντε χρόνια δεν παρουσιάστηκαν προβλήματα άρδευσης στον θεσσαλικό κάμπο.

 

Του Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass