Συνεργασία επιστημόνων για παρασκευή τυριού από αμύγδαλο

Αλ. Παπαχατζής: Μετά την απήχηση που έχει το γάλα αμυγδάλου, στραφήκαμε και στο τυρί

Δημοσίευση: 16 Μαρ 2020 22:00
Το τυρί από αμύγδαλο, όπως προσφέρθηκε στον κόσμο που παρακολούθησε την πρόσφατη ημερίδα για τους ξηρούς καρπούς στην Ελασσόνα Το τυρί από αμύγδαλο, όπως προσφέρθηκε στον κόσμο που παρακολούθησε την πρόσφατη ημερίδα για τους ξηρούς καρπούς στην Ελασσόνα

Στη χώρα μας η Αμυγδαλιά είναι μια παραδοσιακή καλλιέργεια με παραγωγή που φτάνει τους 29 με 30.000 τόνους σύμφωνα με τα στοιχεία του καθηγητή Αλέξανδρου Παπαχατζή, ο οποίος δοκιμάζει και αξιολογεί γενετικό υλικό ποικιλιών Αμυγδαλιάς υψηλής πρωτεϊνικής σύνθεσης, προκειμένου να στηριχθεί η παραγωγή σε επόμενο στάδιο των εναλλακτικών γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η σύγχρονη βιομηχανία χρησιμοποιεί τα αμύγδαλα για να φτιάξει εναιωρήματα φυτικής πρωτεΐνης. Η φυτική πρωτεΐνη είναι μια πρωτεΐνη φιλική στο περιβάλλον από πλευράς παραγωγικής διαδικασίας. Περίπου το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει δυσανεξία στη λακτόζη και με την αυξημένη έκθεση στους κινδύνους των γαλακτοκομικών προϊόντων, περισσότεροι καταναλωτές στηρίζονται σε φυτικά γαλακτοκομικά προϊόντα όπως η βρώμη, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια ως γαλακτοκομικές εναλλακτικές λύσεις. Με ανησυχίες και ευαισθησίες των καταναλωτών σχετικά με τις δυσμενείς επιπτώσεις της γαλακτοπαραγωγής και της καλής διαβίωσης των ζώων και τις αυξανόμενες περιβαλλοντικές ανησυχίες που συνδέονται με την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, αναμένεται όλο και περισσότεροι καταναλωτές να προσανατολίζονται προς τα προϊόντα του φυτικού τυριού.

Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΥΡΙΟΥ ΑΠΟ ΔΕΝΤΡΑ

Με αφορμή και τις διεθνείς τάσεις της αγοράς τα εργαστήρια «Εργαστήριο Δενδροκηπευτικών και Εδαφικών Πόρων (HortLab), με διευθυντή τον καθηγητή Αλέξανδρο Παπαχατζή και το Εργαστήριο Τροφοθρεπτικών Προϊόντων και Λειτουργικών Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με διευθυντή τον καθηγητή κ. Γεώργιο Ζακυνθινό αποφάσισαν να συνεργαστούν. Καινοτόμησαν και παρασκεύασαν τυρί από τους πιο φιλικούς προς το περιβάλλον ξηρούς καρπούς, όπως είναι τα αμύγδαλα, δίνοντας μια σημαντική οικονομική ανάσα στους παραγωγούς αμυγδάλου του νομού, οι οποίοι κάθε χρόνο αυξάνονται. Το συγκεκριμένο τυρί μάλιστα ήταν μια γευστική δοκιμή έκπληξη για τους παριστάμενους, στην πρόσφατη ημερίδα για τους ξηρούς καρπούς που πραγματοποιήθηκε στην Ελασσόνα.

Όπως μάλιστα δηλώνει στην «Ε» ο καθηγητής Αλέξανδρος Παπαχατζής, «τα δύο θεσμοθετημένα Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά εργαστήρια, με δική τους πρωτοβουλία και τεχνογνωσία παρασκεύασαν τυρί από «Δένδρα», δίνοντας προστιθέμενη αξία στην παραγωγή του Αμυγδάλου σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Τα μελλοντικά μας σχέδια είναι να επεκταθεί η καινοτομία για δημιουργία και άλλων προϊόντων με βάση τους ξηρούς καρπούς».

ΤΟ ΓΑΛΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ

Υπενθυμίζεται πως το γάλα αμυγδάλου, το οποίο παρασκευάζεται από αμύγδαλα και νερό, είναι ένα άλλο δημοφιλές γαλακτοκομικό γάλα. Μπορείτε να το βρείτε σήμερα σε παντοπωλεία και καφετέριες παντού. Είναι συνήθως εμπλουτισμένο με ασβέστιο και συνήθως μπορείτε να πάρετε περίπου τις μισές ημερήσιες ανάγκες σας σε ασβέστιο σε ένα μόνο φλιτζάνι. Είναι μια επιλογή χαμηλών θερμίδων με λεπτότερη υφή, οπότε αν συνηθίζουν κάποιο να καταναλώνουν αποβουτυρωμένο γάλα, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα καλό υποκατάστατο. Τα αμύγδαλα περιέχουν βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, και έτσι μπορούν να προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Μόλις μια χούφτα αμύγδαλα - περίπου 28 γρ. περιέχει το ένα όγδοο των καθημερινών πρωτεϊνικών αναγκών ενός ατόμου.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass