Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στους Δήμους Τυρνάβου και Τεμπών ο ΕΛΓΑ Θεσσαλίας

ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ ΤΗΣ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΤΡΙΤΗΣ *ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΖΗΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΚΑΙ ΚΙΛΕΛΕΡ

Δημοσίευση: 19 Μαρ 2020 19:00

Άμεση η κινητοποίηση του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας αλλά και των Δήμων, όπου οι αγρότες υπέστησαν τη μεγαλύτερη ζημιά, δηλαδή των Δήμων Τυρνάβου και Τεμπών.

Πρόκειται για τον παγετό που έπληξε αγροτικές περιοχές με θερμοκρασίες από -2 έως -4 βαθμούς Κελσίου.

Χθες, σε πληγείσες περιοχές του Δήμου Τυρνάβου και συγκεκριμένα σε Δένδρα και Τύρναβο βρέθηκε ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας κ. Μιχάλης Λιόντος με τον αρμόδιο τομεάρχη κ. Βασίλη Σπανό. Εκεί το κλιμάκιο υποδέχτηκαν και ενημέρωσαν ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Γιάννης Κόκουρας, οι αντιδήμαρχοι κ. Λάσκος Μανδηλάς και Χρήστος Μάμμος, ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ κ. Σωτήρης Ταμπόσης, ο πρ. πρόεδρος της Κοινότητας Δένδρων Χρήστος Τασιούλας και αγρότες.

Σύμφωνα με τον κ. Κόκουρα οι πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών αλλά και των ίδιων των αγροτών είναι ότι η ζημιά στα πρώιμα ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα και δαμάσκηνα είναι πάρα πολύ μεγάλη έως και ολική.

Μιλώντας χθες στην «Ε» μετά τις επιτόπιες επισκέψεις ο δήμαρχος Τυρνάβου σημείωσε: «Ευελπιστούμε να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες για την αποζημίωση των πληγέντων περιοχών. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τον ΕΛΓΑ τόσο για να δοθεί παράταση στις δηλώσεις των αγροτών για τις ζημιές και λόγω κορονοϊού, όπου οι υπηρεσίες του Δήμου Τυρνάβου όπως και άλλων Δήμων λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας».

 Σήμερα Πέμπτη το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ θα επισκεφθεί τις περιοχές του Δήμου Τυρνάβου Αργυροπούλι, Δελέρια, Ροδιά, Μαυρόλιθος, καθώς και περιοχές του Δήμου Τεμπών μετά από παρέμβαση του δημάρχου Τεμπών κ. Γιώργου Μανώλη.

ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΖΗΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΙΛΕΛΕΡ

Ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Πολιτικής του Δήμου Κιλελέρ Αλέκος Χονδρονάσιος σχετικά με τον παγετό που έπληξε οπωροφόρες καλλιέργειες σε κοινότητες του Δήμου, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: «Ενημερώνουμε τους αγρότες ότι για όλες τις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Κιλελέρ έχει γίνει αναγγελία ζημιάς, από παγετό που έπληξε τις περιοχές μας στις 17.3.20, για τις αμυγδαλιές και τις ροδακινιές που ήταν σε ανθοφορία.

Οι δηλώσεις ζημιάς θα γίνουν κατόπιν συνεννόησης με τον ΕΛΓΑ, σε μεταγενέστερη ημερομηνία καθώς η μετακίνηση και η προσέλευση των δημοτών, το συγκεκριμένο διάστημα είναι απαγορευτική, λόγω των μέτρων για την αποφυγή της μετάδοσης της πανδημίας του κορονοϊού».

Ο ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Ο Δήμος Ελασσόνας, μετά τον παγετό που σημειώθηκε σε αρκετές περιοχές του δήμου με το θερμόμετρο να πέφτει στους -6 βαθμούς Κελσίου τις πρώτες πρωινές ώρες, προχώρησε σε τηλεφωνική επικοινωνία με παραγωγούς και με τον ΕΛΓΑ μέσω της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο αντιδήμαρχος κ. Ι. Δραγατσίκης είχε προσωπική τηλεφωνική επικοινωνία με παραγωγούς, οι οποίοι επισήμαναν τις μεγάλες ζημιές που υπέστησαν οι δενδρώδεις καλλιέργειες στην περιοχή, όπως αμυγδαλιές, ροδακινιές, νεκταρινιές, βερικοκιές, ενώ ζημία παρατηρείται και στις μηλιές, οι οποίες αυτόν τον καιρό βρίσκονται στη ροζ κορυφή.

Ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας δήλωσε: «Δίνουμε βαρύτητα στον πρωτογενή τομέα και στους αγρότες μας. Είναι πραγματικά λυπηρό να πλήττεται για ακόμη μια φορά η αγροτική παραγωγή της περιοχής με δενδρώδεις καλλιέργειες. Τηλεφώνησα προσωπικά στον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Λάρισας κ. Μιχάλη Λιόντο, από τον οποίο ζήτησα να αποσταλεί κλιμάκιο την περιοχή μας και να προχωρήσει σε εκτίμηση των ζημιών, καθώς και να δοθεί παράταση στην προθεσμία δήλωσης ζημιών, λόγω της αδυναμίας των ανταποκριτών να εξυπηρετήσουν τους παραγωγούς με τα τρέχοντα μέτρα προστασίας από τον ιό. Ο κ. Λιόντος με διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει άμεση ανταπόκριση στο αίτημα. Η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου μας θα παρακολουθεί στενά τη διαδικασία μέχρι την αποζημίωση των παραγωγών από τον ΕΛΓΑ».

ΤΟ ΚΚΕ ΚΑΙ Η ΛΑΣΥ

Να ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία εκτίμησης των μεγάλων καταστροφών που προκάλεσε ο πρόσφατος παγετός, σε διάφορες δενδρώδεις καλλιέργειες στους Δήμους Τυρνάβου, Τεμπών, Αγιάς, Ελασσόνας και Κιλελέρ, ώστε γρήγορα να αποζημιωθούν οι αγρότες γι’ αυτές, χωρίς δικαιολογίες λόγω της επιδημίας του κορονοϊού, ζητούν από την κυβέρνηση και τη διοίκηση του ΕΛΓΑ, με ανακοινώσεις τους, η Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Θεσσαλίας και η Τ.Ε. Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης «προκειμένου να προστατευθούν οι παραγωγοί, οι ανταποκριτές και οι υπάλληλοι του ΕΛΓΑ, από την επιδημία του νέου κορονοϊού, χρειάζεται να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να μην υπάρχει συνωστισμός και να δοθεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την υποβολή των δηλώσεων ζημιάς.

Παράλληλα η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνονται οι γεωργοκτηνοτρόφοι για το 100% της ζημιάς τόσο στην παραγωγή, όσο και στο φυτικό ή ζωικό κεφάλαιο, με την αναγκαία και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που επί μία δεκαετία τώρα δεν καταβάλλεται από τις κυβερνήσεις Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, στον ΕΛΓΑ. Μέχρι να δοθούν τα χρήματα των αποζημιώσεων στους αγρότες, με απόφαση της κυβέρνησης, να παγώσουν οι δανειακές υποχρεώσεις και οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών που υπέστησαν τις ζημιές.

Τέλος, να πληρωθούν άμεσα από τον ΕΛΓΑ, όλοι οι αγρότες που υπέστησαν ζημιές το 2019 και προηγούμενες χρονιές, όπως και από τα ΠΣΕΑ».

Ο Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ

Για το ίδιο θέμα ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ κ. Γ. Λαμπρούλης δήλωσε: Με αφορμή τις ζημιές που υπέστησαν δενδροκαλλιέργειες λόγω του παγετού στις 16-17 Μάρτη στον νομό Λάρισας και συγκεκριμένα, αμυγδαλοκαλλιέργειες σε Ελάσσονα, και σε χωριά του πρώην δήμου Ποταμιάς, αλλά και καλλιέργειες (ροδάκινο, νεκταρίνια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, αχλάδια) σε Τύρναβο, Αγιά, Φάρσαλα, Φαλάνη, Γιάννουλη, απαιτείται να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να γίνουν άμεσα από τον ΕΛΓΑ οι εκτιμήσεις και να προχωρήσει η γρήγορη και δίκαιη αποζημίωση των αγροτών στο 100% της ζημιάς.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα