Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 20 Μαρ 2020 18:00

 

Το 87% περίπου των αγροτών επέλεξε

να πληρώνει την κατώτατη εισφορά ΕΦΚΑ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας στον e-ΕΦΚΑ από τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες, οι οποίοι διαμόρφωσαν μόνοι τους, και όπως οι ίδιοι επιθυμούσαν το ύψος των εισφορών που θα πληρώσουν για το 2020 καθορίζοντας οι ίδιοι και το ύψος της σύνταξης που θέλουν να λάβουν.

Συγκεκριμένα:156.374 αγρότες επέλεξαν για το 2020 ασφαλιστική κατηγορία μέσω της νέας πλατφόρμας, εκ των οποίων 20.828 (ποσοστό 13,32%) επέλεξαν από τη 2η έως την 6η ασφαλιστική ως εξής: τη 2η ασφαλιστική κατηγορία επέλεξαν 8.756 αγρότες, την 3η ασφαλιστική κατηγορία επέλεξαν 4.813 αγρότες, την 4η ασφαλιστική κατηγορία επέλεξαν 3.864 αγρότες, την 5η ασφαλιστική κατηγορία επέλεξαν 1.464 αγρότες, την 6η ασφαλιστική κατηγορία επέλεξαν 1.931 αγρότες. Όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες δεν επέλεξαν κατηγορία (δηλαδή το υπόλοιπο 87%) θα ενταχθούν για το 2020 αυτόματα στην κατώτερη ή στην ειδική κατηγορία εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις και θα μπορούν να επιλέξουν ανώτερη κατηγορία για το 2021 στο τέλος του χρόνου.

Δηλώσεις ΟΣΔΕ

Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν τώρα να επιλέξουν να παρατείνουν την προθεσμία εντός της οποίας οι αγρότες πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για πληρωμές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Τα κράτη-μέλη μπορούν τώρα να επιλέξουν μια νέα προθεσμία στις 15 Ιουνίου 2020 αντί για τις 15 Μαΐου 2020. Η απόφαση, που ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τρίτη 17 Μαρτίου, έρχεται εν μέσω της παγκόσμιας έκρηξης του κορονοϊού (Covid-19).

Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι μήπως η απουσία της δήλωσης περί υποβολής της σχετικής αίτησης δημιουργήσει προβλήματα στη συμβολαιακή γεωργία, καθώς επίσης και στα Σχέδια Βελτίωσης. Γεωτεχνικοί ζητούν να γίνει παρέμβαση, ώστε με κάποιο άλλο έγγραφο (από τον ΟΠΕΚΕΠΕ κατά προτίμηση), να πιστοποιείται ότι κάποιος παραγωγός είναι δικαιούχος Ενιαίας Ενίσχυσης και να μπορεί να ενεργοποιεί την Κάρτα Αγρότη, αλλά και να είναι καλυμμένες και οι τράπεζες.

Συνδεδεμένη ντομάτας

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση που καθορίζει την τιμή της συνδεδεμένης στη βιομηχανική ντομάτα. Σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφουν ο Μάκης Βορίδης, ο Κώστας Σκρέκας και η Φωτεινή Αραμπατζή, η τιμή καθορίστηκε στα 68,3 ευρώ ανά στρέμμα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η πληρωμή αναμένεται να γίνει σήμερα Παρασκευή 20 Μαρτίου, όπως άλλωστε είχαμε προαναγγείλει εδώ και αρκετό καιρό. Όπως αναφέρουν από τον Οργανισμό Πληρωμών, υπάρχει επιχειρησιακή ετοιμότητα και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να γίνουν κανονικά οι πληρωμές που περιμένουν οι αγρότες και το επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και το προσωπικό εξακολουθούν να εργάζονται είτε στα γραφεία είτε εξ αποστάσεως με τηλεργασία.

Παρατάσεις σε Δράσεις ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Το ΥπΑΑΤ ενημερώνει τους δικαιούχους του Μέτρου 9 ότι η προθεσμία των δηλώσεων πληρωμής παρατείνεται μέχρι 15 Μαΐου. Το Μέτρο 9 υποστηρίζει τη σύσταση των ομάδων και οργανώσεων παραγωγών, ιδιαίτερα κατά τα πρώτα χρόνια, όπου προκύπτουν πρόσθετες δαπάνες. Επίσης ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας και της προσπάθειας περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού (Covid-19), αλλά και της προσπάθειας για την αποφυγή του κινδύνου απώλειας ενισχύσεων, ενημερώνονται οι ενταγμένοι παραγωγοί στο Μέτρο 11 «Βιολογικές καλλιέργειες», πως παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των παραστατικών συμμόρφωσης ειδικών διατάξεων για το έτος εφαρμογής 2019, μέχρι και τη Δευτέρα 27 Απριλίου.

Δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων

Έντονες προσβολές από το κυκλοκόνιο, από τα σκωληκόμορφα ακάρεα (τα οποία τα τελευταία χρόνια προσβάλλουν τη νεαρή βλάστηση και αργότερα τους ανθοφόρους οφθαλμούς και καρπούς), από κοκκοειδή και από ασθένειες «καλοκόρις» και «μαργαρόνια διαπιστώθηκαν σε ελαιώνες των νομών Μαγνησίας, Φθιώτιδας και Λάρισας, σύμφωνα με το Δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων του Περ/κού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου.

Και στα ψυχανθή

Την εμφάνισή του έκανε ο περονόσπορος σε καλλιέργειες με φακές σε περιοχές των νομών Λάρισας, Μαγνησίας και Φθιώτιδας. Σύμφωνα πάντα με το Δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων του Περ/κού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, πρέπει να γίνουν ψεκασμοί των φυτών μόνο μετά με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων του παθογόνου στις καλλιέργειες φακής με εκλεκτικά για τον περονόσπορο και επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως copper oxide, copper oxychloride κ.ά. Επίσης από παρατηρήσεις στην ύπαιθρο και στο εργαστήριο Φυτοπροστασίας της Υπηρεσίας μας διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν μέτριοι πληθυσμοί θρίπα στις καλλιέργειες φακής. Συστάσεις: Να γίνει ψεκασμός για την καταπολέμηση του εντόμου με εκλεκτικά για το θρίπα και επιτρεπόμενα για τις καλλιέργειες φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως deltamethrin κ.ά. στους αγρούς, όπου υπάρχει πρόβλημα.

Δελτίο Καιρού

Βελτιωμένος καιρός με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες το επόμενο διήμερο στη χώρα μας αλλά και τη Θεσσαλία ειδικότερα. Σταδιακή αλλαγή από την Κυριακή, οπότε αναμένονται βροχές, οι οποίες θα ενταθούν τη Δευτέρα και θα ρίξουν την θερμοκρασία από τους 19-20 βαθμούς Κελσίου στους 12-13 βαθμούς Κελσίου. Για σήμερα Παρασκευή στον νομό Λάρισας προβλέπεται ηλιοφάνεια, οι άνεμοι θα πνέουν στα θαλάσσια τμήματα βορειοδυτικοί έως 3 μποφόρ, ενώ στα πεδινά τμήματα από νοτιοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς. Η θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα (3 με 21 βαθμούς Κελσίου). Αύριο Σάββατο προβλέπεται ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις από το απόγευμα και μετά. Θερμοκρασία σταθερά υψηλή. Από την Κυριακή το μεσημέρι αλλαγή του σκηνικού, με αυξημένα διαστήματα νεφώσεων και βροχών στα ορεινά. Την Δευτέρα οι βροχές θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού, με τον υδράργυρο να υποχωρεί στους 12 με 13 βαθμούς Κελσίου.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass