Μετά το χαλάζι τους «χτύπησε» και ο ΕΛΓΑ

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΒΡΑΣ ΑΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΣΙΝΗΣ ΖΗΜΙΑΣ

Δημοσίευση: 27 Μαρ 2020 15:22
Από τις περσινές ζημιές Από τις περσινές ζημιές

Ανακοινώθηκαν από τον ΕΛΓΑ, την Τρίτη 24 Μαρτίου, τα πορίσματα για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες παραγωγών της ευρύτερης περιοχής της Αγιάς από χαλάζι τον Απρίλιο του 2019.

Σύμφωνα με τους παραγωγούς, επρόκειτο για καταστροφή σε πάνω από 2.000 στρέμματα με δενδρώδεις καλλιέργειες, που υπέστησαν ζημιές, όπως υποστηρίζουν, που ξεπερνούν το 80% κατά περίπτωση λόγω των επαναλαμβανόμενων χαλαζοπτώσεων –τρεις κατά σειρά τον Απρίλιο και μία στις αρχές Μαΐου– με αποτέλεσμα να καταστραφούν οι καρποί και να χαθεί όλη η παραγωγή της χρονιάς.

Αυτό το χτύπημα από χαλάζι δεν ήταν δυστυχώς και το μοναδικό. Το 2018, χαλάζι είχε χτυπήσει και πάλι την επαρχία Αγιάς, ενώ το 2017 η παραγωγή στην περιοχή είχε καταστραφεί από τον παγετό.

Πριν δύο βδομάδες μάλιστα, στις 9 Μαρτίου, οι Αγιώτες παραγωγοί είχαν προβεί σε συμβολική κατάληψη στα γραφεία του ΕΛΓΑ Λάρισας διαμαρτυρόμενοι για τη μεγάλη καθυστέρηση έκδοσης των πορισμάτων, πορίσματα που εν τέλει οι αποζημιώσεις που αναγράφουν τους γέμισαν απογοήτευση, αφού όπως λένε οι ίδιοι, με ζημιά 100% πολλοί θα αποζημιωθούν για το 45%.

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Ανάβρας, περιοχής της Αγιάς δηλαδή, που επλήγη ίσως πιο έντονα απ’ όλες πέρυσι, όπου αναφέρονται τα εξής:

 «Ανάστατοι και προβληματισμένοι είναι οι παραγωγοί της Ανάβρας από τις εκτιμήσεις που εδέησε (μετά από 11 μήνες από το χαλάζι που έπληξε την περιοχή) να κοινοποιήσει ο ΕΛΓΑ.

Οι ενορχηστρωμένες προς τα κάτω εκτιμήσεις και παραγωγές ανά στρέμμα έχουν ως αποτέλεσμα οι αποζημιώσεις να είναι ψίχουλα. Σε μια περιοχή που έχει χτυπηθεί τρεις φορές τα τρία τελευταία χρόνια (μία φορά από παγωνιά και δύο φορές από χαλάζι) οι παραγωγοί δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν την καλλιέργειά τους.

Η ευθυγράμμιση του ΕΛΓΑ με την πολιτική της κυβέρνησης θα έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή των μικρών αγροτών προς όφελος των μεγαλοπαραγωγών. Ακόμα μια φορά φαίνεται η ανάγκη αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς και η συμβολή του κράτους ως οφείλει στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ. Για εννιά χρόνια δεν κατέβαλε ούτε ένα ευρώ, με αποτέλεσμα τα χρήματα από τις εισφορές των αγροτών να μην επαρκούν και για τα λειτουργικά έξοδά του και για τις δικές μας αποζημιώσεις.

Η αντίδραση θα είναι σε πρώτη φάση οι ομαδικές ενστάσεις και οι παραστάσεις διαμαρτυρίας για αποκατάσταση της αδικίας».

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass