Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 27 Μαρ 2020 22:00

Χρηματιστήριο αγροτικών προϊόντων

Σε μία πρώτη αποτίμηση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού στα αγροτικά προϊόντα, φαίνεται ότι κινούνται έντονα ανοδικά όλες οι τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων που χρησιμοποιούνται για τρόφιμα και ζωοτροφές (σιτάρι, σόγια, ζάχαρη, καφές), ενώ πτωτική πορεία έχουν τα αγροτικά εμπορεύματα που προορίζονται για βιομηχανική χρήση, όπως το βαμβάκι, ενώ το καλαμπόκι δεν έχει δείξει ακόμα σαφή τάση, διότι προορίζεται τόσο για ζωοτροφή όσο και για βιοαιθανόλη, τουλάχιστον σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο κατήφορος που έχει πάρει η τιμή του εκκοκκισμένου βάμβακος στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, φέρνει σε δύσκολη θέση τα εγχώρια εκκοκκιστήρια που δεν έχουν διαθέσει μέρος της παραγωγής της προηγούμενης χρονιάς, ενώ καθιστά απαγορευτική οποιαδήποτε προπώληση για το προϊόν της νέας χρονιάς. Η εξέλιξη αυτή έρχεται την ώρα που κορυφώνεται η προετοιμασία για τις εαρινές σπορές και δεν αποκλείεται να επηρεάσει αρνητικά και τις επιλογές των αγροτών σε σχέση με τη συγκεκριμένη καλλιέργεια. Αντιθέτως για τα δημητριακά, οι δύσκολες καταστάσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας καθιστούν ανάρπαστη την ελληνική παραγωγή σιτηρών κι αναμένεται με την έναρξη της συγκομιδής να καταφθάσουν στη Θεσσαλία ξένοι έμποροι για να προλάβουν τις συμφωνίες και τον ανταγωνισμό.

Στον κτηνοτροφικό τομέα, τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Ανησυχία για τη διάθεση των αμνοεριφίων, αφού όπως έχουν τα πράγματα κανείς δεν σκέφτεται το ψήσιμο του οβελία, από την άλλη ικανοποίηση για την αυξημένη ζήτηση που παρατηρείται στο ντόπιο μοσχάρι. Εκεί τις προηγούμενες δύο τουλάχιστον εβδομάδες στη χώρα μας σημειώθηκε μεγάλη αποθεματοποίηση του κρέατος, λόγω του κορονοϊού και του περιορισμού των εισαγωγών. Τις τελευταίες ώρες, όμως, η αγορά φαίνεται πως επανέρχεται στα προηγούμενα επίπεδα. Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι στο επόμενο πακέτο που θα ανακοινωθεί για τη χορήγηση του βοηθήματος των 800 ευρώ, πιθανό να συμπεριληφθούν και οι κτηνοτρόφοι.

* * *

Μπλόκο λόγω ακακιών

Μια δυσάρεστη έκπληξη βίωσε πρόσφατα 66 χρόνος αγρότης από το Σοφό, όταν διαπίστωσε ότι τα χρήματα που κατατέθηκαν στον τραπεζικό του λογαριασμό, από την πώληση των σιτηρών, δεσμεύθηκαν λόγω της εκκρεμότητας με την επιδότηση που έπαιρνε από το πρόγραμμα δάσωσης γαιών (ακακίες). Αναρωτιέται λοιπόν πώς θα πληρώσει τον γεωπόνο για τα λιπάσματα και τα εφόδια που θα προμηθευτεί για τις εαρινές σπορές που ξεκίνησαν και γιατί εφόσον η υπόθεση δεν έχει τελεσιδικήσει δικαστικώς, οι αρμόδιες αρχές προχώρησαν στη δέσμευση του ποσού. Λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας δεν μπορεί να επισκεφθεί το Δασαρχείο για να δει πώς μπορεί να ξεμπλοκάρει τη δέσμευση και απευθύνει έκκληση σε Ομοσπονδίες και Αγροτικούς Συλλόγους, αλλά και πολιτικούς να ασχοληθούν με το πρόβλημα, το οποίο προφανώς απασχολεί κι άλλους.

 

* * *

Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ

Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις, συνολικού ύψους 348.565,06 ευρώ, σε 113 δικαιούχους παραγωγούς των Προγραμμάτων Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων «Ετήσιο 2016», «Πυρκαγιές 2016», «Ετήσιο 2017» και «Πυρκαγιές 2017», που ολοκλήρωσαν την αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις καταβάλλει σήμερα Παρασκευή ο ΕΛΓΑ. Στον νομό Λάρισας το ποσό που θα μοιραστεί είναι 43.475,84 ευρώ, στην Καρδίτσα 34.683,97 ευρώ και στα Τρίκαλα 100.418,24 ευρώ.

 

* * *

Προσλήψεις για τη δακοκτονία

Δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η απόφαση με την οποία γίνεται η κατανομή εποχικού προσωπικού σε Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) - Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) για το Πρόγραμμα Καταπολέμησης του δάκου της ελιάς το 2020.

Η απόφαση περιλαμβάνει τους τομεάρχες δακοκτονίας αλλά και το λοιπό εργατοτεχνικό προσωπικό. Συνολικά, σε όλη την Ελλάδα θα προσληφθούν 940 άτομα. Το προσωπικό αυτό θα απασχοληθεί ως εξής: Οι τομεάρχες δακοκτονίας, τα εκατόν ενενήντα δύο άτομα (192) άτομα ΠΕ Γεωπόνοι ή εν ελλείψει Τεχνολόγοι για χρονικό διάστημα 6,5 μήνες, το εργατοτεχνικό προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων από τα οποία τα τριακόσια τριάντα τέσσερα (334) άτομα έως 34 ημερομίσθια ανά άτομο για χρονικό διάστημα 6,5 μηνών, τα τετρακόσια δεκατέσσερα (414) άτομα έως 60 ημερομίσθια ανά άτομο για χρονικό διάστημα 6,5 μηνών. Η απασχόλησή τους θα γίνει εντός του χρονικού διαστήματος από την ημερομηνία πρόσληψης μέχρι 30/11/2020.

 

* * *

Γεωπονικός Σύλλογος: Συγκρότηση σχεδίου στήριξης πρωτογενούς τομέα

Την ηθική υποχρέωση να συγχαρεί δημόσια το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όλης της χώρας για την αυταπάρνηση που δείχνει στην αντιμετώπιση της πανδημίας της νόσου COVID19 αισθάνεται ο Γεωπονικός Σύλλογος Λάρισας, η διοίκηση του οποίου -με ανακοίνωσή της- δίνει τα εύσημα και στα μέλη του Συλλόγου «που είναι ιδιοκτήτες καταστημάτων εμπορίας αγροτικών εφοδίων για την τήρηση των μέτρων προστασίας, όπως αυτά επιβλήθηκαν από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς. Σεβόμαστε απεριόριστα όλους τους συναδέλφους, που καθημερινά εφοδιάζουν τους αγρότες της περιοχής ακόμα και με κίνδυνο της προσωπικής και οικογενειακής τους υγείας. H συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας είναι ζωτικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία ολόκληρου του αγροδιατροφικού κλάδου».

Στην ίδια ανακοίνωση ο Γεωπονικός Σύλλογος Λάρισας προσθέτει πως «με σοβαρότητα και υπευθυνότητα βρίσκεται σε διαρκείς συζητήσεις με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με το σύνολο του Γεωτεχνικού κόσμου για τη συγκρότηση σχεδίου στήριξης του πρωτογενούς τομέα. Θεωρούμε ότι η Πολιτεία θα πρέπει να προβεί σε λήψη μέτρων ενίσχυσης τόσο των Ελλήνων παραγωγών και κτηνοτρόφων, όσο και των επιχειρήσεων, που εμπλέκονται στην αγροδιατροφική αλυσίδα. Είναι πολύ σημαντικό οι αναπόφευκτες οικονομικές επιπτώσεις, που έρχονται λόγω της πανδημίας της νόσου COVID 19, να μην οδηγήσουν σε ελλείψεις ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων».

 

* * *

Ενίσχυση ζητά ο Σύλλογος Επαγγελματιών Γεωπόνων

Άμεσα μέτρα στήριξης του κλάδου ζητά με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Γεωπόνων του νομού Λάρισας, καθώς όπως αναφέρει «οι επιχειρήσεις μας, παρόλο που συνεχίζουν ακόμα να λειτουργούν κανονικά, αντιμετωπίζουν τις ίδιες ή παρόμοιες οικονομικές ζημιές, με εκείνες που υποχρεωθήκαν προσωρινά να κλείσουν. Υπάρχουν υποχρεώσεις, που τρέχουν (πληρωμή επιταγών και λοιπών υποχρεώσεων), καθώς και πάγια λειτουργικά έξοδα (πληρωμή προσωπικού κ.ά.). Για τον λόγο αυτό ζητάμε να συμπεριληφθούν και οι δικές μας επιχειρήσεις στα έκτακτα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης, για να εξακολουθήσουν και σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο, να παρέχουν δυναμικά τις υπηρεσίες τους στον πρωτογενή τομέα».

* * *

Δελτίο καιρού

Για σήμερα Παρασκευή προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές κατά περιόδους και χιονοπτώσεις σε υψόμετρα κατά μέσο όρο πάνω από τα 1.100 με 1.300 μέτρα. Από αργά το βράδυ τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν θα μετακινηθούν στις Σποράδες και τα ανατολικά παραθαλάσσια τμήματα. Στην πόλη της Λάρισας προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές που κατά περιόδους θα είναι έντονες. Από τις απογευματινές ώρες ο καιρός σταδιακά θα βελτιωθεί πρόσκαιρα. Θερμοκρασία από 8 έως 11 βαθμοί Κελσίου. Το Σάββατο αυξημένες νεφώσεις, ενώ την Κυριακή σχεδόν αίθριος καιρός. Ο υδράργυρος από 6 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Από Δευτέρα οι βροχές θα επανέλθουν.

Μετά τις ζημιές που σημειώθηκαν από τον παγετό της 17ης Μαρτίου, σε χωράφια του νομού, ενδιαφέρον παρουσιάζει ο πίνακας με τις κρίσιμες θερμοκρασίες παγώματος των ανθοφόρων οφθαλμών (φωτ.).

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass