Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυξημένη ζήτηση για κομπόστες

ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ ΡΥΘΜΟΙ ΣΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΙΑ *ΘΕΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΡΟΔΑΚΙΝΟ ΚΑΙ ΕΛΙΕΣ

Δημοσίευση: 27 Μαρ 2020 15:24

Αυξημένη είναι η ζήτηση στην κομπόστα στα σούπερ μάρκετ, ενώ αντίστοιχη με τη λιανική είναι η ζήτηση και στις εξαγωγές προς το εξωτερικό.

Το τελευταίο διάστημα οι εγχώριες κονσερβοποιίες, με τον κινέζικο ανταγωνισμό να βρίσκεται αντιμέτωπος με τον κορονοϊό, ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου είχαν εισπράξει τα θετικά μηνύματα της αγοράς.

Στις κονσερβοποιίες της περιοχής η κορύφωση της πανδημίας δημιούργησε θετικά δεδομένα. Στην ελληνική αγορά πολλοί καταναλωτές, επισκεπτόμενοι τα σούπερ μάρκετ, επιλέγουν να προμηθεύονται τις μονόκιλες κομπόστες, που είναι μακράς συντήρησης και επιπλέον παστεριωμένα, κάτι που φαίνεται ότι μετράει πολύ στο μυαλό και στην προτίμηση του καταναλωτή, ο οποίος πλέον ζει μέσα στον φόβο. Εφόσον αυτή η ροή των φορτώσεων προς το εξωτερικό συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, η νέα σεζόν του βιομηχανικού ροδάκινου, αλλά και της ελιάς θα βρει τις επιχειρήσεις του κλάδου με σημαντικά λιγότερα αποθέματα στις αποθήκες, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη ζήτηση αλλά και τις τιμές του παραγωγού.

Ωστόσο, το κέρδος εξισορροπείται από τη μαζική ακύρωση παραγγελιών από ξενοδοχεία κι άλλα καταστήματα μαζικής εστίασης που τροφοδοτούνταν με κομπόστες, με τους κονσερβοποιούς να εκφράζουν την πεποίθησή τους ότι αυτή αναστολή λειτουργίας δεν θα κρατήσει για καιρό.

Σε φουλ ρυθμούς η παραγωγική διαδικασία στις κονσερβοποιίες του νομού Λάρισας, με τους βιομηχάνους να λαμβάνουν όλα τα προτεινόμενα μέτρα υγιεινής για τους εργαζόμενους, αλλά και τους επισκέπτες (ακόμη και σκουφιά στα κεφάλια έχουν επιστρατευτεί, εκτός από τα γάντια και τις μάσκες). «Καταστάσεις που θυμίζουν νοσοκομείο» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε εργαζόμενος σε κονσερβοποιία της Λάρισας.

Γ. Ρούστας