Μ. Βορίδης: Στοχευμένες παρεμβάσεις ενίσχυσης των παραγωγών από τον ιό

ΤΙΘΕΤΑΙ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ

Δημοσίευση: 27 Μαρ 2020 15:32

«Γίνεται προσπάθεια να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το ποιοι τομείς της πρωτογενούς παραγωγής έχουν πληγεί πραγματικά από τον κορονοϊό» δηλώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης και προσθέτει ότι «επειδή τα χρήματα που θα διατεθούν για τις επιπτώσεις από τον κορονοϊό δεν είναι ατελείωτα, πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες, στοχευμένες παρεμβάσεις ενίσχυσης των αγροτών, κτηνοτρόφων, αλιέων και όχι οριζόντιες, με το 800άρι για παράδειγμα.

Μόνο όσοι πλήττονται θα πάρουν ενίσχυση. Υπάρχει ήδη πλέγμα οικονομικών μέτρων στήριξης μέσω διεύρυνσης των κρατικών ενισχύσεων. Είναι στους 100.000 ευρώ για αγρότες και 120.000 για αλιείς. Αλλά με την προϋπόθεση ότι διαπιστώνουμε πως η ζημία συνδέεται με την υγειονομική κρίση που βιώνουμε. Όχι εάν κάποιος βίωνε οικονομικό πρόβλημα γενικά».

Σε δηλώσεις του ο υπουργός τόνισε ότι υπάρχουν 37 δισ. ευρώ σε όλη την Ε.Ε. που θα διατεθούν στον τομέα, ενώ για τους κτηνοτρόφους και ειδικά τους αιγοπροβατοτρόφους σημείωσε ότι «κάθε χρόνο η Ελλάδα εξάγει 300.000 αμνοερίφια αλλά φέτος ίσως πάει στα 100.000. Η κατανάλωση είναι στα 2,5-3 εκατ., ενώ η παραγωγή στα 2 εκατ. Φέτος δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση για εισαγωγές, οπότε ίσως το αρνί να είναι μόνο ντόπιο. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η ζήτηση», συμπλήρωσε. Για δε τους αλιείς υπογράμμισε ότι «υπάρχει πρόβλημα μεγάλο».

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης υπέγραψε τις υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες ολοκληρώνεται πλήρως και καθίσταται λειτουργικό το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στους αγροτικούς συνεταιρισμούς και τους λοιπούς αγροτικούς φορείς σύμφωνα με τον Νόμο 4673/2020 «Αγροτικοί συνεταιρισμοί και λοιπές διατάξεις».

Η πρώτη υπουργική απόφαση αφορά στην άσκηση της εποπτείας από το Υπουργείο διά της αρμόδιας υπηρεσίας του (Διεύθυνσης Οικονομικού Ελέγχου, Επιθεώρησης και Συνεργατισμού) επί αγροτικών συνεταιρισμών, αναγκαστικών συνεταιρισμών, ενώσεων αγροτικών συνεταιρισμών, εταιρικών αγροτικών συμπράξεων, οργανώσεων και ομάδων παραγωγών και των ενώσεών τους και εθνικών διεπαγγελματικών οργανώσεων. Η δεύτερη υπουργική απόφαση αφορά στη μορφή, το περιεχόμενο και την τήρηση του Εθνικού Μητρώου Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων (Ε.Μ.Α.Σ.) του άρθρου 22 του Ν. 4673/20, με την οποία ρυθμίζονται λεπτομερώς όλες οι σχετικές διαδικασίες καταχώρησης και ενημέρωσης του συγκεκριμένου μητρώου.

Σημειώνεται ότι με τις δύο αυτές υπουργικές αποφάσεις ολοκληρώνεται σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από την έναρξη ισχύος του νόμου για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, το κανονιστικό πλαίσιο για τη λειτουργία των Αγροτικών Συνεταιρισμών της πατρίδας μας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass