Αγροτικά εφόδια

Δημοσίευση: 30 Μαρ 2020 20:00

Χαμόγελα για σιτάρι, προβληματισμός για βαμβάκι

Οι αυξημένες βροχές του Μαρτίου αποδείχθηκαν ευεργετικές για τα σιτηρά, μετά τις λιπάνσεις, καθώς τα χωράφια χρειάζονταν νερό και η βροχή που έπεσε ήταν σωτήρια.

Αν όλα πάνε καλά η συγκομιδή των σιτηρών θα πραγματοποιηθεί τέλος Μαΐου, αρχές Ιουνίου και στις τάξεις των παραγωγών σίτου υπάρχει αισιοδοξία μετά το ράλι των διεθνών τιμών. Στα σιτηρά υπάρχει και το πλεονέκτημα του μεγάλου χρόνου αποθήκευσης, ώστε να πουληθούν την κατάλληλη στιγμή. Αντίθετα η κατάσταση στο βαμβάκι είναι προβληματική και λόγω της συγκράτησης των διεθνών τιμών, αλλά και για το ότι οι βροχές θα καθυστερήσουν τη σπορά. Εξέλιξη ανεπιθύμητη, αφού οι περισσότεροι επεδίωκαν να χρησιμοποιήσουν πρώιμες ποικιλίες, ώστε να προχωρήσουν και σε πρώιμη συγκομιδή, αποφεύγοντας περιττά καλλιεργητικά έξοδα. Επίσης δεν περνά απαρατήρητη η ανησυχία των εκκοκκιστηρίων που σχετίζεται με τους περίπου 20.000 τόνους εκκοκκισμένου βάμβακος που παραμένουν απούλητοι καθώς και τους τουλάχιστον 50.000 τόνους για τους οποίους έχουν συναφθεί συμβόλαια για παράδοση μέχρι το τέλος Ιουνίου, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα υλοποιηθούν. Με τη σημερινή κατάσταση είναι απαγορευτική οποιαδήποτε σκέψη για προπώληση βαμβακιού την άνοιξη και αυτό προβληματίζει τον παραγωγό, ο οποίος εξετάζει τη δυνατότητα μεταπήδησης σε άλλη καλλιέργεια, πιο ασφαλή, έστω και αν αυτή του αποφέρει μικρότερο κέρδος. Ακούγεται ότι κάποιοι θα καλλιεργήσουν ηλίανθο, τα στρέμματα του οποίου τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν αυξητική τάση.

Από την άλλη η αύξηση της κατανάλωσης σε ζυμαρικά, ψωμί και άλευρα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα λόγω κορονοϊού έχει φέρει και αντίστοιχη αύξηση στη ζήτηση για σιτάρι. Ωστόσο και εδώ υπάρχουν κάποια προβλήματα ως προς τα εργοστάσια και τους Μύλους λόγω των ελλείψεων σε εργατικό δυναμικό και της αδυναμίας των υφιστάμενων δομών Logistics να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα.

 

----------

Ετοιμάζονται για σπορές βαμβακιού

Οι βαμβακοπαραγωγοί που συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά στα χωράφια τους, καθώς η εποχή που διανύουμε απαιτεί τη συνεχή παρουσία τους στη γη, ρίχνουν τα λιπάσματα και ετοιμάζονται για τις σπορές. Περί τις αρχές Απριλίου στις πρώιμες περιοχές των Φαρσάλων και της Καρδίτσας και μετά τις 10 του μήνα στις υπόλοιπες. Εκτός κι αν συνεχιστούν οι βροχές και την άλλη εβδομάδα και η σπορά μετακινηθεί ένα 10ήμερο πιο πίσω. Τα καλλιεργούμενα στρέμματα φέτος θα είναι τα ίδια με πέρυσι, ενώ οι ποικιλίες που θα χρησιμοποιηθούν, σύμφωνα με τους γεωπόνους, είναι κυρίως οι πιστοποιημένες, για να αποφέρουν ένα πρόσθετο εισόδημα στους παραγωγούς, αλλά και οι πρώιμες. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Γιώργο Λαδόπουλο «λόγω του έντονου προβλήματος της λειψυδρίας που παρατηρείται στη Θεσσαλία, οι περισσότεροι θα επιδιώξουν να συντομεύσουν την καλλιεργητική περίοδο, ώστε να γλιτώσουν τα περιττά έξοδα από τα ποτίσματα του Αυγούστου». Από την άλλη, ας μην ξεχνάμε ότι τα περισσότερα εκκοκκιστήρια στη Θεσσαλία δραστηριοποιούνται και στην πώληση αγροεφοδίων, οπότε αρκετοί παραγωγοί θα προμηθευτούν τις ποικιλίες που θα τους προωθήσουν οι εκκοκκιστές.

----------

Επανεξέταση στο καθεστώς της ζάχαρης

Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν από το ΥΠΑΑΤ να επανεξετάσει την πολιτική του έναντι των τεύτλων, μετά τα τελευταία γεγονότα με τον κορονοϊό και τα σενάρια για πιθανές ελλείψεις τροφίμων. Ανέκαθεν σε περιόδους κρίσεων η ζάχαρη ήταν ανάρπαστη και η τιμή της αυξάνεται. Ας μην ξεχνάμε ότι από την επεξεργασία των τεύτλων παράγονται εκτός από τη ζάχαρη, οι ζωοτροφές και η μελάσα από την οποία προέρχεται το οινόπνευμα, επίσης απαραίτητο τις μέρες που διανύουμε. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης πανελλαδικά φέτος θα καλλιεργηθούν περίπου 20.000 στρέμματα, ενώ ήδη έχουν σπαρθεί 12.000 στρ. στη Βόρεια Ελλάδα (τα περισσότερα στις Σέρρες), όπου θα λειτουργήσει άλλωστε και το μοναδικό εργοστάσιο του επενδυτή κ. Καραθανάση. Στην περιοχή μας οι σπορές θα ξεκινήσουν σε λίγες μέρες και υπολογίζεται να καλλιεργηθούν περίπου 1.500 στρέμματα, όσα και πέρυσι. Υπενθυμίζεται ότι η περσινή σοδειά οδηγήθηκε για βιοαέριο, πουλήθηκε από 20-25 ευρώ/τόνο, ενώ η υπόλοιπη χασούρα για τον παραγωγό καλύφθηκε από τη συνδεδεμένη και αναμένεται και η ενίσχυση μέσω de minimis.

----------

Προστασία φιστικιάς-καρυδιάς

Για την κυριότερη ασθένεια των καρπών της καρυδιάς που είναι η βακτηρίωση και των φύλλων η ανθράκωση, ενημερώνει με ανακοίνωσή του το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Βόλου, παρέχοντας τη συμβουλή «επειδή η υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία την περίοδο της άνοιξης ευνοεί τις πρωτογενείς μολύνσεις και των δύο ασθενειών, η προστασία της καλλιέργειας είναι απαραίτητη από την έναρξη της βλάστησης».

Για τη φιστικιά και την ασθένεια Βοτρυοσφαίρια, το Κέντρο αναφέρει ότι «η ασθένεια ευνοείται από υψηλές τιμές θερμοκρασίας και υγρασίας, γι’ αυτό όταν το καλοκαίρι έχουμε βροχές και αρκετό μόλυσμα, διαδίδεται ταχύτατα. Ωστόσο, η περίοδος από το φούσκωμα των οφθαλμών μέχρι την έναρξη της καρπόδεσης είναι πολύ ευνοϊκή για τις πρωτογενείς μολύνσεις, οι οποίες παραμένουν λανθάνουσες και τα συμπτώματα εκδηλώνονται αργότερα όταν αυξάνεται η θερμοκρασία. Εκτός από τη φιστικιά, το παθογόνο προσβάλλει και άλλα καρποφόρα, καλλωπιστικά και δασικά φυτά. Συνεπώς, το μόλυσμα μπορεί να προέλθει όχι μόνο από τις φιστικιές, αλλά και από άλλους ξενιστές». Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ και του Κέντρου.

----------

Η κίνηση στα γεωπονικά καταστήματα

Μπερδεμένη είναι η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά γεωργικών εφοδίων στον κάμπο, καθώς υπάρχουν οι μεγάλοι παραγωγοί, οι οποίοι αγοράζουν μεγάλες ποσότητες, υπό τον φόβο του κλεισίματος των μαγαζιών. Όσον αφορά στους «ερασιτέχνες», μικρούς παραγωγούς, λόγω του κλίματος αβεβαιότητας που επικρατεί, εμφανίζονται διστακτικοί στις αγορές τους και ακολουθούν την τακτική «βλέποντας και κάνοντας». Μέχρι στιγμής παρατηρείται μία έλλειψη σε κάποια ζιζανιοκτόνα καλαμποκιού και μυκητοκτόνα για τα μήλα (κινεζικής προέλευσης) και μικρές καθυστερήσεις ιταλικών αγροεφοδίων. Αρκετοί είναι αυτοί που καταφεύγουν σε καταστήματα αγροεφοδίων για να προμηθευτούν μία μάσκα «διά πάσα νόσο» με τους καταστηματάρχες να αρνούνται να τις παρέχουν σε πελάτες που δεν είναι επαγγελματίες αγρότες, κρατώντας τες για αυτούς που θέλουν να ψεκάσουν. Για να ευθυμήσουμε και λίγο στο Facebook πολλών γεωπόνων κυκλοφορεί η εξής πρόταση: Μήνυμα από την Ένωση Ψυχιάτρων: Αγαπητοί πολίτες, κατά τη διάρκεια της καραντίνας θεωρείται φυσιολογικό να μιλάτε σε φυτά και γλάστρες. Απευθυνθείτε σε μας μόνο αν σας απαντήσουν.

----------

Βροχές και κρύο

Με βροχές μας αποχαιρετά ο Μάρτιος, αλλά στο ίδιο μοτίβο παραδίδει τη σκυτάλη του στον Απρίλιο, καθώς αυτές θα συνεχιστούν κι αυτήν την εβδομάδα. Οι αγρότες θέλουν τις βροχές, αρκεί να μην είναι καταιγίδες (ισχυρές) και να μην υποχωρήσει ο υδράργυρος κάτω από το μηδέν, που δεν προβλέπεται. Για σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη στην πόλη της Λάρισας προβλέπεται σχετικά αίθριος καιρός με νεφώσεις και διαστήματα ηλιοφάνειας, ενώ τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες ίσως σημειωθεί πρόσκαιρη μπόρα. Οι άνεμοι ανατολικοί 3 μποφόρ και στα θαλάσσια ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3-4 μποφόρ. Θερμοκρασία 8 με 17 βαθμούς, ενώ από Τετάρτη θα σημειωθεί περαιτέρω μείωση (4-13 β.).

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass