Απόσταξη για παραγωγή απολυμαντικών

Ο ΜΑΞ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΔΙΑΘΕΤΟ ΚΡΑΣΙ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ

Δημοσίευση: 31 Μαρ 2020 15:30

Πρωτοβουλία για την ενεργοποίηση απόσταξης κρίσης, προκειμένου αδιάθετο κρασί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή αλκοολούχων απολυμαντικών διαλυμάτων - στα οποία παρατηρείται έλλειψη - δίνοντας έτσι "διέξοδο" σε αμπελουργούς και οινοποιούς που πλήττονται από τα μέτρα για τον κορονοϊό, ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη και Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τονίζει ότι «τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, με την απαγόρευση της λειτουργίας των χώρων εστίασης, πλήττουν τον οινοποιητικό τομέα. Οι συνέπειες από τη δραστική μείωση της κατανάλωσης κρασιού σε εθνικό άλλα και παγκόσμιο επίπεδο πρέπει να περιοριστούν όσο είναι νωρίς, αμβλύνοντας τις επιπτώσεις σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και εμπορίας οίνου, από τους παραγωγούς των σταφυλιών μέχρι τα οινοποιεία και τις εμπορικές επιχειρήσεις πώλησης και εξαγωγής.

Καθώς η ζήτηση έχει περιοριστεί κατακόρυφα, τα οινοποιεία αδυνατούν να διαθέσουν την παραγωγή τους και συγκεντρώνουν αποθέματα κρασιού και άλλων αλκοολούχων ποτών, με δραματικές επιπτώσεις στον κλάδο και ειδικά στις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις. Με ήδη μειωμένη τη ζήτηση είναι εύλογη και η αγωνία των αμπελουργών για συμπίεση των τιμών στη φετινή παραγωγή οινοποιήσιμου σταφυλιού.

Την ίδια ώρα στην αγορά, λόγω του κορονοϊού, υπάρχει διαπιστωμένη έλλειψη σε αλκοολούχα διαλύματα που απολυμαίνουν, με αποτέλεσμα η τροφοδοσία των σημείων διάθεσής τους να είναι αναιμική, ενώ η ζήτηση παραμένει υψηλή.

Σύμφωνα με το άρθρο 216 του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1308/2013 υπάρχει η δυνατότητα απόσταξης του κρασιού σε περιόδους κρίσης και η παραγόμενη αλκοόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς. Εν προκειμένω, στη βιομηχανία για την παραγωγή των αλκοολούχων διαλυμάτων που διακαώς ζητάει η αγορά».

Κατόπιν τούτων, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς αν προτίθενται να λάβουν «τις απαραίτητες πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΕ για την ενεργοποίηση της απόσταξης κρίσης, ως αντισταθμιστικό μέτρο για τις απώλειες του οινοποιητικού τομέα και την προστασία της αγροτικής παραγωγής από τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, με ταυτόχρονη ωφέλεια την επάρκεια σε διαλύματα αλκοόλης για την προστασία των πολιτών».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass