Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 03 Απρ 2020 20:00

Ο Γλέζος των μπλόκων

Αναμφίβολα μια προσωπικότητα σαν αυτή του Μανώλη Γλέζου δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την αγροτική παραγωγή.

Οι Θεσσαλοί αγρότες σίγουρα θυμούνται την επίσκεψη του αγωνιστή Γλέζου το 2010 στο μπλόκο της Νίκαιας. Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για τους εξεγερμένους τότε αγρότες, η οποία λειτούργησε και ως «τόνωση ηθικού» στον αγώνα που έδιναν για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Ο αντιστασιακός, πρώην βουλευτής-ευρωβουλευτής, καθοδόν προς τα Τρίκαλα σταμάτησε στο υπαίθριο κατάλυμα αγροτών της Λάρισας, όπου και τους μίλησε. Σε δηλώσεις του στην «Ε» καλούσε την κυβέρνηση «να ικανοποιήσει τα αιτήματα των αγροτών, οι οποίοι παλεύουν για την επιβίωσή τους, αλλά και τη στήριξη της εθνικής οικονομίας, καθώς αποτελούν τον θεμέλιο λίθο της ανάπτυξης της χώρας». Μας έδωσε και το βιβλίο του «Η μαύρη βίβλος της Κατοχής» με αφιέρωση, ενώ κάλεσε την κοινή γνώμη να συμπαρασταθεί στους αγρότες και να πιέσει την κυβέρνηση να λύσει τα προβλήματά τους.

 

Αποκλειστικά εξ αποστάσεως η υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ

Με αφορμή την επανέναρξη λειτουργίας του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη διευκρινίζεται ότι η υποβολή δηλώσεων του 2020 από τους ενδιαφερόμενους αγρότες μπορεί να γίνει μόνο εξ αποστάσεως και συγκεκριμένα:

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΟΠΕΚΕΠΕ και μέσω ηλεκτρονικής εξουσιοδότησης του εκπροσώπου των ΚΥΔ, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο των εξουσιοδοτήσεων. Θεωρείται αυτονόητο ότι παραμένουν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα κίνησης των πολιτών που έχει εκδώσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Τέλος, σημειώνεται ότι προωθείται άμεσα η έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου για τον τρόπο της εξ αποστάσεως υποβολής δικαιολογητικών μέσω των ΚΥΔ.

 

Αναστάτωση στα ΚΥΔ

Απόφαση που συνδέεται με το αίτημα πολλών να δοθεί νωρίτερα η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης (συνήθως δίνεται μέσα Οκτωβρίου) και για να συμβεί αυτό πρέπει να ολοκληρωθούν οι αιτήσεις. Στον αντίποδα πολλοί είναι αυτοί που διευκρινίζουν ότι η εκκαθάριση γίνεται τέλος του έτους, οπότε μέχρι τότε θα μπορούσαν να γίνουν διορθώσεις, ακόμη και αν πήγαινε πίσω η διαδικασία του ΟΣΔΕ. Η ουσία είναι ότι η απόφαση Βορίδη προκάλεσε πονοκέφαλο στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων, καθώς αρκετοί, κυρίως ηλικιωμένοι ζητούν ραντεβού για να διεκπεραιώσουν εγκαίρως τη διαδικασία. Και αυτό γιατί προφανώς δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, ώστε να επιλέξουν την ιντερνετική εξυπηρέτηση. «Πώς θα κατεβάσει κάποιος δορυφορικά το αγροτεμάχιό του, για να το ελέγξει. Μέσω της οθόνης του υπολογιστή» αναρωτιούνται κάποιοι. Σίγουρα όμως η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει με όσους δεν έχουν αλλαγές στις δηλώσεις τους ή είναι εξοικειωμένοι με τον υπολογιστή. Η ειρωνεία στην υπόθεση είναι ότι κάθε χρόνο οι υπεύθυνοι των ΚΥΔ ζητούσαν από τους παραγωγούς να μην αφήσουν για την τελευταία στιγμή την υποχρέωση του ΟΣΔΕ και τώρα οι διαφωνίες αφορούν στο γιατί δεν γίνονται δεκτοί τώρα που άνοιξε το σύστημα. Υπενθυμίζεται ότι λόγω των καταστάσεων που δημιουργήθηκαν με τον κορονοϊό, η προθεσμία υποβολής της δήλωσης παρατάθηκε μέχρι 15 Ιουνίου.

 

Παράταση στις ενστάσεις για Σχέδια Βελτίωσης

Παρατείνεται μέχρι τις 11 Μαΐου 2020 η ημερομηνία υποβολής των ενδικοφανών προσφυγών για τα Σχέδια Βελτίωσης (υπομέτρο 4.1) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Αυτό προβλέπει σχετική απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την οποία ήδη γνωστοποιούν προς τους παραγωγούς και οι κατά τόπους Περιφερειακές αρμόδιες Αρχές. Πιο συγκεκριμένα τώρα η νέα αυτή προθεσμία έρχεται μετά την τρίτη παράταση, στην οποία έχει προχωρήσει το ΥΠΑΑΤ, αφορά τις εννέα περιφέρειες, οι οποίες και είχαν αναρτήσει τους πίνακες με τους δικαιούχους, αλλά και τους απορριπτόμενους ενίσχυσης.

 

Οι ενστάσεις στη Θεσσαλία

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων έληγε στις 2 Μαρτίου. Στη συνέχεια δόθηκε η καθιερωμένη παράταση για τις 3 Απριλίου και ακολούθησε η δεύτερη -λόγω κορονοϊού- για τις 11 Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, μέχρι στιγμής στη ΔΑΟΚ της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα έχουν υποβληθεί 385 ενστάσεις και όλα δείχνουν ότι ο αριθμός θα αυξηθεί σημαντικά μέχρι και τη λήξη της παράτασης.

Από αυτές οι 285 έχουν οριστικοποιηθεί, ενώ οι 100 παραμένουν σε εκκρεμότητα με τους μελετητές να βρίσκονται σε διαδικασία διόρθωσης ή διευκρινίσεων. Από τις 285 οι 198 κατατέθηκαν στη Λάρισα, εκ των οποίων 69 οριστικοποιήθηκαν και υπολείπονται 129, στην Καρδίτσα 41 ενστάσεις υποβλήθηκαν, εκ των οποίων 22 οριστικοποιήθηκαν, σε εκκρεμότητα 19, στη Μαγνησία υποβλήθηκαν 115 ενστάσεις, οριστικοποιήθηκαν 113, δύο μόνο υπολείπονται και τέλος στον νομό Τρικάλων 31 ενστάσεις υποβλήθηκαν, 21 οριστικοποιήθηκαν, βρίσκονται 10 σε εκκρεμότητα.

 

Νέες άδειες φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης υπέγραψε την απόφαση με την οποία κατανέμονται οι νέες άδειες φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για το τρέχον έτος. Οι νέες άδειες καλύπτουν το 1% του συνόλου των αμπελουργικών εκτάσεων της Ελλάδος και αντιστοιχούν σε περίπου 6.300 στρέμματα ετησίως. Η κατανομή θα γίνει σε οκτώ αμπελουργικές περιφέρειες, όπως έχουν διαμορφωθεί με βάση το αμπελουργικό δυναμικό και την καλύτερη κατανομή των προς νέα φύτευση εκτάσεων. Με την απόφαση του Υπουργού καθορίζονται κριτήρια προτεραιότητας και συντελεστές βαρύτητας, προκειμένου οι νέες άδειες φύτευσης να δοθούν σε βιώσιμες εκμεταλλεύσεις, με σκοπό να καταστούν πιο ανταγωνιστικές. Σημειώνεται ότι η διαδικασία χορήγησης των νέων αδειών θα πραγματοποιηθεί μέσω της αμπελουργικής πλατφόρμας του Υπουργείου.

 

Το αυξημένο ενδιαφέρον στη Θεσσαλία

Η παραπάνω απόφαση αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους οινοπαραγωγούς της Θεσσαλίας, καθώς η περιφέρεια Θεσσαλίας συμπεριλαμβάνεται σε αυτές που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης 36.500 στρέμματα αμπελιού έχουν δηλωθεί στο Μητρώο, άρα με το 1% προς αναμπέλωση θα αξιοποιηθούν τα 365 στρέμματα. Οι ενδιαφερόμενοι αναμένουν το ΦΕΚ, το οποίο θα ορίσει και τα κριτήρια βαθμολόγησης των υποψηφίων. Συνήθως αυτοί που έχουν από 30 έως 100 στρέμματα παίρνουν 3,5 μόρια, όσοι έχουν βιολογικά λαμβάνουν μία μονάδα, όσοι κατοικούν σε υψόμετρο άνω των 500 μέτρων επίσης μία μονάδα. Από τα 36.500 στη Θεσσαλία, τα 24.600 βρίσκονται στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο νομός μας θα λάβει και τα περισσότερα στρέμματα (αν και είναι το πιο πιθανό). Υπενθυμίζεται ότι στις περιοχές των Μετεώρων, της Νέας Αγχιάλου στη Μαγνησία, του Μεσενικόλα στην Καρδίτσα δραστηριοποιούνται μεγάλες οινοποιητικές μονάδες και συνεταιρισμοί, οι οποίοι διεκδικούν επί ίσοις όροις τα προβλεπόμενα στρέμματα.

 

Δελτίο καιρού

Πολλές και χρήσιμες για τους αγρότες οι βροχές που σημειώθηκαν προχθές την νύχτα στη Θεσσαλία και αρκετά τα χιόνια που κατηφόρησαν έως τα 800 μ., ανακουφίζοντας τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα. Ανάλογο σκηνικό καιρού και το Σαββατοκύριακο με πολλές βροχές, καταιγίδες και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά, με τα φαινόμενα να είναι τοπικά ιδιαίτερα έντονα. Σήμερα Παρασκευή προβλέπεται αρχικά αίθριος καιρός, αλλά γρήγορα θα συννεφιάσει και από το απόγευμα και μετά θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ασθενείς και από το μεσημέρι νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ στα θαλάσσια τμήματα και 3 με 4 μποφόρ στα πεδινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Από Δευτέρα σταδιακή βελτίωση.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass