Αστέριος Παπράς: Το ερώτημα για την απόσταξη κρίσης είναι πού θα γίνει αυτή

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΛΚΟΟΛΗΣ ΘΕΤΕΙ ΘΕΜΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΟΜΟΡΦΟΧΩΡΙ

Δημοσίευση: 03 Απρ 2020 18:00

Παρέμβαση κάνει σήμερα μέσω της «Ε» ο Δρ. Αστέριος Παπράς χημικός -οινολόγος πρ. γενικός διευθυντής του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, αναφορικά με την κρίση του κορονοϊού και τη χρήση της αλκοόλης, αλλά και την απόσταξη κρίσης των κρασιών.

Το ερώτημα που θέτει ο κ. Παπράς είναι όχι αν θα γίνει απόσταξη κρίσης των κρασιών αλλά πού θα γίνει.

Ο κ. Παπράς σημειώνει ότι η σημερνή κρίση του κορονοϊού δημιούργησε μεταξύ των άλλων και το πρόβλημα διάθεσης των κρασιών της φετινής σοδιάς (2019). Η Κεντρική Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΚΕΟΣΟΕ) με ανάρτησή της στην ιστοσελίδα της 20/3/2020 προβληματίστηκε στο εάν θα πρέπει να διερευνηθεί η αναγκαιότητα εφαρμογής του μέτρου της απόσταξης κρίσης.

Το μέτρο αυτό, σημειώνει ο κ. Παπράς, είναι παλιό και χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν όταν για διάφορους λόγους διαταρασσόταν η αγορά του κρασιού και με την παρέμβαση αυτή αποφορτιζόταν η αγορά έτσι ώστε να επανέλθει στην ισορροπία της, φυσικά τα παραγόμενα προϊόντα χρησιμοποιούνταν για άλλες βιομηχανικές χρήσεις (απολυμαντικά, κλπ) ή για καύσιμο.

Ο κ. Παπράς πιστεύει ότι με την κατάσταση έτσι όπως διαμορφώνεται, με κλειστά τα καταστήματα όπου κυρίως γίνεται η κατανάλωση του κρασιού, (ταβέρνες, μπαρ, καφετέριες, γιορτές και γλέντια) πιθανόν να χρειαστεί αυτή η παρέμβαση και είναι καλό να υπάρχει και αυτό το όπλο στη φαρέτρα των οινοποιών, αλλά αυτό θα το αποφασίσει ο κλάδος με τις οργανώσεις του ΚΕΟΣΟΕ και ΣΕΟ αλλά και κάθε οινοποιός αν τον συμφέρει, το μέτρο δεν είναι υποχρεωτικό.

Στο ερώτημα σε ποιο αποσταγματοποιείο θα γίνει αυτή η απόσταξη ο κ. Παπράς σημειώνει:

Για να γίνει η απόσταξη για παραγωγή αιθυλικής αλκοόλης πάνω από 96% vol αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε αποσταγματοποιείο Β’ κατηγορίας, με στήλες επαναπόσταξης με πολλά πλατό (κλασματική απόσταξη).

Δυστυχώς από τα 10 και πλέον τέτοια εργοστάσια που υπήρχαν σε όλη την Ελλάδα, με ευθύνη της πολιτικών που ακολουθήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει μείνει κανένα σε λειτουργία, εκτός ίσως από του Σπηλιόπουλου στην Πάτρα.

Αναδεικνύεται από όλη αυτή την κατάσταση το απογύμνωμα που έγινε όλα αυτά τα χρόνια και σε αυτό τον τομέα που ακουμπά στην αγροτική παραγωγή με την πολιτική που ακολουθήθηκε. Και εδώ πρέπει να πούμε ότι είναι απαράδεκτο για μια αγροτική χώρα όπως είμαστε εμείς να μην φροντίσουμε να έχουμε δική μας παραγωγή γεωργικής αλκοόλη (96%Vol) που είναι χαρακτηρισμένο αγροτικό προϊόν και χρησιμοποιείται για την παραγωγή ούζου.

Στην περιοχή μας είχαμε δύο τέτοια εργοστάσια, του Χατζηδήμα στο Ομορφοχώρι και του Αναγνώστου στον Βόλο (ΑΘΟΕ).

Είναι απαραίτητο να δούμε τη δυνατότητα επαναλειτουργίας του εργοστασίου Οινοπνεύματος στο Ομορφοχώρι το οποίο είναι σύγχρονο, όχι μόνο για την παραγωγή αλκοόλης για απολυμαντικά αλλά και επειδή γενικότερα είναι απαραίτητο στο πλαίσιο της καθετοποίησης της αγροτικής μας παραγωγής. Σε αντίθετη περίπτωση θα τρέχουμε στη Βουλγαρία για απόσταξη, οπότε αντιλαμβανόμαστε το κόστος.

Ποιος είναι

Ο δρ. Αστέριος Παπράς γεννήθηκε στον Τύρναβο το 1951 τελείωσε το Λύκειο Τυρνάβου το 1970 και μετά από εισαγωγικές εξετάσεις εισήχθη στο Χημικό τμήμα της ΦΜΣ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

- 1977-1979, στρατιωτική θητεία. Τον Σεπτέμβριο του 1979 προσλήφθηκε στο Οινοποιείο Τυρνάβου. Στα χρόνια που ακολούθησαν σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οίνου μελετήθηκαν οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου που έλειπαν από τον τυρναβίτικο αμπελώνα και αναβαθμίστηκε το Μοσχάτο.

 -1987-92, εκπόνηση διδακτορικού στο Βιολογικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών (Δράση γαλακτικών βακτηρίων κατά την οινοποίηση σταφυλιών στην περιοχή Τυρνάβου).

-1989, μελέτη και παραγωγή και εμφιάλωση τσίπουρου (του πρώτου στην Ελλάδα) στο Οινοποιείου Τυρνάβου.

-1999, μελέτη και παραγωγή ανακαθαρισμένου συμπυκνωμένου γλεύκους με χρήση ιοντοανταλλακτικών ρητινών στο Οινοποιείο Τυρνάβου (2η μονάδα στην Ελλάδα) για ενίσχυση αδύναμων γλευκών κ.λπ.

-2001- 2010, διατέλεσε μέλος του Δ.Σ. ΚΕΟΣΟΕ και της ΕΔΟΑΟ (Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου).

-2007-2009, μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΑΟΠ (Σύνδεσμος Ελληνικών Αποσταγμάτων και Οινοπνευματικών Ποτών).

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass