Ο παγετός καίει και αχλάδια

Παρέμβαση του προέδρου του Οινοποιείου Χρ. Τσιτσιρίγγου για αντιμετώπιση της «ψευδομονάδας»

Δημοσίευση: 06 Απρ 2020 18:10
Τον ΕΛΓΑ καλεί ο Χρ. Τσιτσιρίγγος για τον παγετό και στα αχλάδια Τον ΕΛΓΑ καλεί ο Χρ. Τσιτσιρίγγος για τον παγετό και στα αχλάδια

Δεν έχουν τελειωμό τα προβλήματα των αγροτών της ευρύτερης περιοχή του Δήμου Τυρνάβου από τον καταστροφικό παγετός της 17ης Μαρτίου. Μετά τη διαπίστωση, κατά το προηγούμενο διάστημα ότι επλήγησαν οι πρώιμες καλλιέργειες σε ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, αμπέλια και τώρα είναι βέβαιο ότι επλήγησαν και τα αχλάδια.

Παρέμβαση έκανε χθες ο πρόεδρος του Οινοποιείου Τυρνάβου Χρ. Τσιτσιρίγγος και ως αχλαδοπαραγωγός και ιδιώτες γεωπόνοι της περιοχής του Δήμου Τυρνάβου επισκέφθηκαν οπωρώνες αχλαδιάς. Φαίνεται ότι ο παγετός από -2 -4,8 βαθμούς Κελσίου που έπληξε τον Δήμο Τυρνάβου άφησε τα σημάδια του και σε μία από τις δυναμικότερες καλλιέργειες της περιοχής μας τα αχλάδια. Ο λόγος γίνεται για την «Ψευδομονάδα». Οι ευνοϊκές συνθήκες που την προκαλούν είναι ο παγετός και η χαλαζόπτωση .

Μιλώντας χθες στην «ΕτΔ» ο κ. Τσιτσιρίγγος σημειώνει: «Στην αχλαδιά προκλήθηκαν αποξηράνσεις ανθέων, ταξιαρχών, οφθαλμών και ανθίσκων. Αλλά και κηλιδώσεις φύλλων και καρπών. Η ασθένεια είναι γνωστή ως μελάνωση των ανθέων. Στα άνθη διακρίνονται δύο μορφές συμπτωμάτων:

-Μολύνσεις από τη βάση του κάλυκα και μολύνσεις που αρχίζουν από τις εξωτερικές επιφάνειες του άνθους.

Από επισκέψεις γεωπόνων και παραγωγών χθες στα κτήματα στα όρια του Δήμου Τυρνάβου εντοπίστηκε αυτό το φαινόμενο. Είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει στη δεύτερη 5ετία. Παρακαλούμε τη διεύθυνση του ΕΛΓΑ σήμερα κιόλας να επισκεφθούν τα χωράφια μας για να εξακριβώσει τη ζημιά που είναι σε εξέλιξη στην αχλαδοκαλλιέργεια της περιοχής μας».

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι οι αγρότες είναι απλήρωτοι από την περσινή χαλαζόπτωση και αν δεν υπάρξουν έγκαιρα και έγκυρες αποζημιώσεις η περιοχή θα οδηγηθεί σε φτωχοποίηση.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass