«Ιδρώνουν» για τα καπνά στην Ελασσόνα

Ξεκινήσαμε τις σπορές χωρίς ξένους εργάτες, δηλώνει ο γραμματέας του Καπνικού Συνεταιρισμού *Δεν φτάνουν τα τερτίπια του καιρού, μας λείπουν και έμπειρα χέρια, λέει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Δένδρων *Ακατάλληλοι για αγροτικές δουλειές οι πρόσφυγες - μετανάστες

Δημοσίευση: 13 Απρ 2020 18:30

Να δοθεί λύση άμεσα με τους εργάτες γης ζητούν Ελασσονίτες καπνοπαραγωγοί και παραγωγοί δέντρων στον Τύρναβο, διότι «κινδυνεύει η παραγωγή τους να μη συγκομισθεί και να χαλάσει στα χωράφια, παρόλη τη θέληση των μελών της οικογένειας και των φίλων να συνεισφέρουν».

Την ίδια ώρα βροχή ερωτημάτων και παρεμβάσεων δέχονται τα αρμόδια υπουργεία από τους βουλευτές του νομού, οι οποίοι μεταφέρουν την αγωνία των παραγωγών, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει βρεθεί κάποια λύση. Να σημειωθεί ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά πανευρωπαϊκό, με διάφορες χώρες να έχουν πάρει ήδη μέτρα κι άλλες να εξετάζουν διάφορα σενάρια.   

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δέντρων Τυρνάβου Χρήστος Τασούλας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: Δεν μας φτάνουν τα τερτίπια του καιρού, αφού οι συνεχείς βροχές έχουν δημιουργήσει πρόβλημα στην ανθοφορία των δέντρων και εμποδίζουν τη μέλισσα να γονιμοποιήσει, έχουμε και την αγωνία της έλλειψης των εργατικών χεριών. Ζητούμε από τους βουλευτές του νομού να δραστηριοποιηθούν, να πιέσουν και να βρεθεί μία λύση σήμερα. Αύριο θα είναι αργά».

Σχολιάζοντας μάλιστα αυτά που ακούγονται για αξιοποίηση των μεταναστών που βρίσκονται στα Κέντρα Υποδοχής, εμφανίζεται αρνητικός και εξηγεί: Στις καλλιέργειές μας με δέντρα, χρειάζονται πολλά εργατικά χέρια, αλλά κυρίως έμπειρα. Γι΄αυτό και στην περιοχή μας έρχονται κάθε καλοκαίρι αλλοδαποί που γνωρίζουν τις δουλειές και τις ιδιαιτερότητες του χωραφιού. Έρχονται για τρεις μήνες με τουριστική βίζα Αλβανοί (το 80%) και Βούλγαροι (το υπόλοιπο 20) και εργάζονται αρχικά στο αραίωμα, αλλά κυρίως στη συγκομιδή των φρούτων. Δεν αρκεί η διάθεση αλλά και η γνώση. Γι΄αυτό και δεν θεωρούμε λύση αυτό που ακούγεται να απασχοληθούν μετανάστες από τα κέντρα υποδοχής. Αφήστε που οι περισσότεροι από αυτούς δεν είναι διατεθειμένοι να εργαστούν».

SOS ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του γραμματέα του Καπνικού Συνεταιρισμού Ελασσόνας Γιώργου Κατσαρού: Ξεκινήσαμε τις σπορές μόνοι μας, με πολλές ώρες εργασίας στα χωράφια. Καλύψαμε τις φυτείες με νάιλον για να τις προστατεύσουμε από τις βροχές του Μαρτίου, αλλά στα πρόσωπα όλων υπάρχει έκδηλη αγωνία «τι θα γίνει με τη συγκομιδή του καπνού, εάν δεν έρθουν οι αλλοδαποί». Ακόμη και οι εταιρείες διστάζουν να μας τροφοδοτήσουν με λιπάσματα και φάρμακα, φοβούμενες κι αυτές για τη συγκομιδή».

Ο κ. Κατσαρός κληθείς να σχολιάσει όλα όσα ακούγονται για το βοήθημα των 800 ευρώ, λόγω κορονοϊού απαντά: Στόχος μας δεν είναι να πάρουμε τα 800 ευρώ ως ενίσχυση από το κράτος. Δεν είναι λύση, παρά μόνο μια ασπιρίνη. Αυτή τη στιγμή έχοντας σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας θα πρέπει να βρεθεί μία πιο γενναία λύση και κυρίως μόνιμη».

 

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass