Καλλιεργητικές συμβουλές πηρυνόκαρπων

ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΒΟΛΟΥ

Δημοσίευση: 15 Απρ 2020 15:40

Χρήσιμες καλλιεργητικές συμβουλές παρέχει το Κέντρο Φυτοπροστασίας Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου στους παραγωγούς πηρυνόκαρπων και δέντρων για την αντιμετώπιση ασθενειών κι άλλων εχθρών.

Όπως αναφέρει η Υπηρεσία «οι καλλιέργειες αχλαδιάς, ανάλογα με την ποικιλία και την περιοχή, βρίσκονται από το βλαστικό στάδιο της κλειστής ανθοταξίας ως το στάδιο της καρπόδεσης. Οι καλλιέργειες μηλιάς βρίσκονται ακόμη στο στάδιο των διογκωμένων οφθαλμών και της πράσινης κορυφής. Εδώ και μία εβδομάδα περίπου οι ακραίες για την εποχή καιρικές συνθήκες που επικράτησαν (καιρός ψυχρός, βροχερός με ιδιαίτερα έντονες βροχοπτώσεις, ισχυρά ανεμώδης, υγρός και ομιχλώδης), θεωρούνται καταστροφικές για την ομαλή εξέλιξη των καλλιεργειών και ιδιαίτερα για την καλή καρπόδεση, καθώς και την ανάπτυξη των νεαρών καρπών. Οι καλλιέργειες της αχλαδιάς βρίσκονται στην πλέον ευαίσθητη βλαστική φάση και συνεπώς διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο προσβολής από ασθένειες. Για τον λόγο αυτό συστήνεται η συνέχιση της προστασίας των καλλιεργειών αχλαδιάς από τις παρακάτω ασθένειες, αμέσως μόλις βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες και γίνει δυνατή η διέλευση γεωργικών μηχανημάτων μέσα σε αυτές: Φουζικλάδιο, μονίλια, σεπτορίωση, βακτηριακό κάψιμο. Την εποχή αυτή συστήνεται στους καλλιεργητές να αναρτήσουν στους οπωρώνες αχλαδιάς φερομονικές παγίδες για τον έλεγχο της δραστηριότητας των ακμαίων της καρπόκαψας. Οι αντίστοιχες φερομονικές παγίδες για την παρακολούθηση του εντόμου στους οπωρώνες μηλιάς μπορούν να αναρτηθούν αργότερα, μετά την πτώση των πετάλων και κατά την έναρξη της καρπόδεσης.

ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ

Η περίοδος από την έναρξη της βλάστησης μέχρι και την καρπόδεση είναι περίοδος μεγάλης ευαισθησίας, όσον αφορά στον κίνδυνο προσβολών κυρίως από μυκητολογικές ασθένειες. Οι ακραίες για την εποχή καιρικές συνθήκες που επικρατούν θεωρούνται καταστροφικές για την ομαλή εξέλιξη των καλλιεργειών και ιδιαίτερα για την καλή καρπόδεση, καθώς και την ανάπτυξη των νεαρών καρπών. Συστήνεται η συνέχιση της προστασίας των καλλιεργειών από τις παρακάτω ασθένειες, αμέσως μόλις βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες και γίνει δυνατή η διέλευση γεωργικών μηχανημάτων μέσα σε αυτές. Όσον αφορά στους κυριότερους εντομολογικούς εχθρούς των πυρηνοκάρπων, η δραστηριότητα των οποίων είναι χρήσιμο να παρακολουθείται σε κάθε καλλιέργεια, είναι: Αναρσία και γραφόλιθα (ροδακινιά–νεκταρινιά─βερικοκιά), φυλλοδέτης (ροδακινιά–νεκταρινιά─βερικοκιά), καρπόκαψα (δαμασκηνιά).

ΦΙΣΤΙΚΙΑ

*Από αρχές Μαΐου αναμένεται η έξοδος των ακμαίων του εντόμου ευρύτομο στη φιστικιά, συνιστάται στους παραγωγούς ο τακτικός έλεγχος των δοχείων αυτών, ώστε να προβούν σε άμεση έναρξη ψεκασμών με την εμφάνιση των εντόμων, πριν αυτά ωοτοκήσουν στους νέους καρπούς. Οι ψεκασμοί αυτοί θα πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε 7-10 ημέρες μέχρι να ξυλοποιηθεί το περικάρπιο. Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες: aluminium silicate (kaolin), deltamethrin, phosmet.

*Ο πληθυσμός της ψύλλας, εάν δεν ελεγχθεί εγκαίρως, μπορεί να εξελιχθεί σε υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα τη σημαντική εξασθένηση της καλλιέργειας. Συνιστάται στους παραγωγούς να ελέγχουν την καλλιέργειά τους για την πιθανή παρουσία του εντόμου και στην περίπτωση που παρατηρηθούν προσβολές (εικόνα 3) να διενεργηθεί ψεκασμός με ένα εγκεκριμένο για την καλλιέργεια γεωργικό φάρμακο. Υπενθυμίζεται ότι οι ψεκασμοί, οι οποίοι θα εφαρμοστούν για το ευρύτομο, περιορίζουν την ψύλλα. Γι’ αυτό η χρήση των φαρμάκων θα πρέπει να γίνεται με προσοχή, καθώς υπάρχει κίνδυνος εξόντωσης των φυσικών εχθρών του εντόμου. Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες: aluminium silicate (kaolin), fenoxycarb, paraffin oil/cas 64742-46-7, phosmet, spinetoram, spinosad.

* Για τον σκολύτη η καταπολέμηση βασίζεται κυρίως σε καλλιεργητικά μέτρα, τα οποία θα πρέπει να εφαρμόζονται σχολαστικά κάθε χρόνο από όλους τους καλλιεργητές μιας περιοχής, για να μη μεταναστεύουν τα έντομα από τα προσβεβλημένα δενδροκομεία στα υγιή.

ΚΑΡΥΔΙΑ

Η καρπόκαψα είναι ο σημαντικότερος εντομολογικός εχθρός της καρυδιάς και συναντάται σε μεγαλύτερους πληθυσμούς στις ζεστές πεδινές περιοχές. Έχει 2-3 γενεές τον χρόνο. Τα ακμαία της πρώτης γενεάς εμφανίζονται κλιμακωτά από τα μέσα Απριλίου στις πιο θερμές περιοχές και από τις αρχές Ιουνίου στις ορεινές. Η δεύτερη μαζική έξοδος εκδηλώνεται από τα μέσα Ιουλίου και η τρίτη (όπου υπάρχει) από τα μέσα Αυγούστου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass