Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 17 Απρ 2020 20:00

Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων: Διορθώστε τα λάθη του ΟΣΔΕ, έρχεται νέα πληρωμή

*Η Ομοσπονδία κτηνοτρόφων και κτηνοτροφικών συλλόγων Θεσσαλίας, απευθυνόμενη στη μερίδα των κτηνοτρόφων που είχαν προβλήματα με την πληρωμή της συνδεδεμένης του αιγοπρόβειου, τους προτρέπει να αποταθούν στους φορείς που έκαναν το ΟΣΔΕ το γρηγορότερο, ώστε να διορθώσουν, αν αυτό είναι εφικτό, τα λάθη, διότι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ προσανατολίζεται σε μια ακόμη, έκτακτη πληρωμή μέσα στον Μάιο.

 

* * *

Ενίσχυση λόγω χαμηλών τιμών

*Στο μεταξύ την επόμενη εβδομάδα θα καθορίσει τις ενισχύσεις υπέρ των αιγοπροβατοτρόφων της χώρας το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, λόγω της κρίσης από την πανδημία του κορονοϊού. Το επιτελείο του υπουργείου παρακολουθεί την πορεία της αγοράς των αμνοεριφίων ανά Περιφερειακή Ενότητα, αποτυπώνει τη ζήτηση και την προσφορά και τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσει τα συγκεκριμένα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης, τα οποία κοστολογούνται περίπου σε 15 εκατομμύρια ευρώ, από το συνολικό πακέτο των 150 εκατομμυρίων που έχει διατεθεί από το Υπουργείο Οικονομικών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ως πιθανότερο σενάριο, μια ενίσχυση της τάξεως των 2 ευρώ το κιλό για όποιο μικρό σφάγιο διατέθηκε με χαρτιά (τιμολόγια) τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και αντίστοιχη ενίσχυση για όσα παραμένουν αδιάθετα στον στάβλο (θα γίνει σχετική καταγραφή). Άλλοι πάλι προτείνουν να ακολουθηθεί το γαλλικό μοντέλο και να δοθεί ειδική ενίσχυση όλων των θηλυκών αιγοπροβάτων, ενδεχομένως και με 30 ευρώ το ζώο, έτσι ώστε να δοθεί κίνητρο αύξησης του ζωικού κεφαλαίου.

*Πάντως οι κτηνοτρόφοι «κάθονται» σε αναμμένα κάρβουνα, μετά την απόφαση της κυβέρνησης οι επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στους ΚΑΔ να αναστείλουν τις πληρωμές επιταγών έως 75 μέρες. Αν και οι περισσότερες εταιρείες γνωστοποίησαν ότι θα πραγματοποιήσουν κανονικά τις πληρωμές, αρκετοί παραγωγοί φοβούνται ότι αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας, εάν δεν πληρωθούν σύντομα.

 

* * *

 «Τρέχει» το σύστημα δηλώσεων ΟΣΔΕ

Σωστή αποδεικνύεται η απόφαση να ανοίξει το ΟΣΔΕ, παρά τις αντιδράσεις από διάφορους κύκλους, καθώς αν έφθανε Μάιος και δεν είχαν ξεκινήσει οι δηλώσεις, δεν θα υπήρχε χρόνος και το τσεκ του 2020 θα κινδύνευε. Περίπου 260.000 Ενιαίες Αιτήσεις Ενίσχυσης έχουν ήδη ανεβεί στο σύστημα, εκ των οποίων οι 94.000 έχουν οριστικοποιηθεί. Σταδιακά οι παραγωγοί προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες, με τα επιτελεία των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων να έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να προσπαθούν να εξυπηρετήσουν εξ αποστάσεως τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς. Αξίζει να αναφερθεί πως online, δηλαδή δωρεάν, έχουν υποβληθεί 6.400 δηλώσεις από παραγωγούς, εκ των οποίων οι 3.450 είναι οριστικές και οι υπόλοιπες πρόχειρες. Υπενθυμίζεται ότι φέτος η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ ήρε τον κόφτη των 5 δηλώσεων online, γεγονός που παροτρύνει τους παραγωγούς να επιλέγουν (όσοι μπορούν) αυτήν τη διαδικασία.

 

* * *

De minimis 65 ευρώ ανά στρέμμα στα τεύτλα

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση με την οποία δίνεται ενίσχυση ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παραγωγής ζαχαρότευτλων. Δικαιούχοι της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) για την παρούσα απόφαση ορίζονται οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται σε όλη τη χώρα στην παραγωγή ζαχαρότευτλων που έχουν υποβάλει δήλωση εκμετάλλευσης ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2019 και διατηρούν τουλάχιστον ένα στρέμμα καλλιέργειας ζαχαρότευτλων. Το ύψος τού κατ' αποκοπή ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) καθορίζεται σε 65 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας ζαχαρότευτλων.

 

* * *

Απονομή σύνταξης σε αγρότες και εισφορές

Τελικά δεν επρόκειτο για παράλειψη, αφού με εγκύκλιο του ΕΦΚΑ διευκρινίστηκε ότι οι αγρότες εξαιρέθηκαν από την έκπτωση 25% των εισφορών για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο που χορηγήθηκε, ως έκτακτη διευκόλυνση λόγω της κρίσης του κορονοϊού στους υπόλοιπους μισθωτούς. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Μ. Βορίδη ανακοίνωσε πως σε συνεννόηση με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση ενέταξαν στην πιλοτική λειτουργία της νέας διαδικασίας απονομής κύριας σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» στον e-ΕΦΚΑ, τις αποφάσεις συντάξεων γήρατος αγροτών τέως ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση. Στην κατηγορία περιλαμβάνεται η έκδοση, σε πρώτη φάση, τουλάχιστον 12.000 συντάξεων του τέως ΟΓΑ «με το πάτημα ενός κουμπιού» παρακάμπτοντας έτσι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις δεκαετιών και επιτρέποντας στους αγρότες να εισέλθουν πρώτοι στη νέα ψηφιακή εποχή που εγκαινιάζει η Κυβέρνηση. Ο άμεσος αυτός τρόπος έκδοσης των συντάξεων αποτελεί εφαρμογή του νόμου 4670/2020 που ψηφίστηκε πρόσφατα και με τον οποίο εντάχθηκαν για πρώτη φορά στην ηλεκτρονική διαδικασία και οι αγρότες του τέως ΟΓΑ.

 

 

* * *

Χαλαρότητα στη δανειοδότηση αγροτών

Αναγνωρίζοντας οι πάντες ότι στην παρούσα φάση το μεγάλο πρόβλημα των παραγωγών είναι η έλλειψη ρευστότητας, αποφασίστηκε πως δεν θα απαιτείται εφεξής και έως τις 30 Ιουνίου από τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, η προσκόμιση ασφαλιστικής ενημερότητας για σύναψη ή ανανέωση συμβάσεων δανείων, πιστώσεων, χρηματοδοτήσεων και εκταμιεύσεων από τράπεζες και λοιπά πιστωτικά ιδρύματα μέχρι του ποσού των 25.000 έναντι του ορίου των 6.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα. Η διάταξη αυτή παρέχει στους επαγγελματίες αγρότες και κτηνοτρόφους πρόσβαση σε ρευστότητα, προκειμένου να καλύψουν τις καλλιεργητικές και κτηνοτροφικές ανάγκες τους ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα την αγροτοκτηνοτροφική δραστηριότητα της χώρας, χωρίς να εξαρτάται η παροχή αυτή από την εκπλήρωση των ασφαλιστικών υποχρεώσεών τους.

 

* * *

Από βδομάδα οι φυτεύσεις στην ντομάτα

Στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας τοποθετείται στη βιομηχανική ντομάτα η έναρξη των φυτεύσεων, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων του προηγούμενου δεκαπενθημέρου. Στις τάξεις των παραγωγών επικρατεί ανησυχία μη χάσουν την περίοδο της πρωιμότητας, για την οποία τα εργοστάσια δίνουν μπόνους. Η διοίκηση του ΘΕΣΤΟ θα συζητήσει το θέμα αυτό με τα εργοστάσια, ελπίζοντας να βρεθεί μια λύση. Φέτος τα καλλιεργούμενα στρέμματα είναι αυξημένα, προφανώς λόγω της ανησυχίας που υπάρχει για το βαμβάκι. Υπολογίζεται ότι θα καλλιεργηθούν στον κάμπο 16.500 στρέμματα, έναντι 15.000 πέρυσι.

 

* * *

Ηρθησαν οι περιορισμοί για την πανώλη των χοίρων

Στην άρση των μέτρων, που επιβλήθηκαν στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών -μετά την επιβεβαίωση κρούσματος Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων (ΑΠΧ) στην ευρύτερη περιοχή της Νιγρίτας στις 5 Φεβρουαρίου- προχώρησε η ΔΑΟΚ της ΠΕ Σερρών. Η απόφαση ελήφθη μετά την ολοκλήρωση τόσο των κλινικών εξετάσεων σε όλες τις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις, που κατέδειξαν πλήρη απουσία συμπτωμάτων ΑΠΧ όσο και τα απόλυτα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, σε 1.000 περίπου δείγματα αίματος χοίρων, που διαπιστώθηκαν πλήρως αρνητικά, τονίζεται σε ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ.

 

* * *

Δελτίο Καιρού

Αίθριος καιρός προβλέπεται το τριήμερο του Πάσχα, με τις βροχές να επανέρχονται από Τρίτη. Με λίγα λόγια ιδανικός καιρούς για όλους. Σήμερα Παρασκευή προβλέπεται η καθιερωμένη …αραιή συννεφιά, ενώ αύριο Μεγ. Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα ηλιοφάνεια, με τον υδράργυρο να κυμαίνεται από 12 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Τη Δευτέρα επανέρχονται οι συννεφιές για να ακολουθήσουν βροχές την Τρίτη και Τετάρτη και υποχώρηση της θερμοκρασίας (7 έως 13 βαθμούς Κελσίου).

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass