Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεκινούν δικαστικό αγώνα οι Τυρναβίτες κτηνοτρόφοι

ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡΗΣ: ΔΕΝ ΜΑΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΟΥΝ ΤΑ ΠΟΣΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΡΡΟΪΚΟ ΠΥΡΕΤΟ

Δημοσίευση: 26 Απρ 2020 19:34

Τον δρόμο της δικαιοσύνης επιλέγουν τελικά οι κτηνοτρόφοι του Τυρνάβου καθώς η λύση που δόθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη ζημιά που υπέστησαν το 2014 δεν τους ικανοποιεί.

Όπως έγραψε και η «Ε», ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης ανακοίνωσε την αποζημίωση -το αμέσως επόμενο διάστημα- στους δικαιούχους παραγωγούς ποσού της τάξεως των 180.000-200.000 ευρώ περίπου, το οποίο θα αντιστοιχεί σε 120 ευρώ για τα μοσχάρια και σε 30 ευρώ για τα αιγοπρόβατα. Μάλιστα όπως διέρρευσε χθες μετά την τελική ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας από τη Βουλή, στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και με επίκεντρο την περιοχή του Τυρνάβου πρόκειται να αποζημιωθούν 601 βοοειδή με 120 ευρώ το κεφάλι, 5.514 πρόβατα με 30 ευρώ το κεφάλι και 468 αίγες με 30 ευρώ το κεφάλι επίσης. Οι δικαιούχοι παραγωγοί στη συγκεκριμένη περιοχή ανέρχονται στους 588 και η υπόθεσή τους αφορά στο διάστημα από 11/10/2014 έως 30/9/2015.

Υπενθυμίζεται ότι στο Αναπτυξιακό Συνέδριο που συνδιοργάνωσαν προ καιρού η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η «Ελευθερία», ο ΥΠΑΑΤ Μ. Βορίδης είχε δεσμευθεί ότι θα έδινε λύση στην εκκρεμότητα αυτή, αφού ξεπεραστούν νομικά κωλύματα.

Ο ΑΡΓ. ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡΗΣ

Σχολιάζοντας τα παραπάνω, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Τυρνάβου Αργύρης Μπαϊρακτάρης δήλωσε στην «Ε» ότι «οι 164 κτηνοτρόφοι του Τυρνάβου που μάταια περίμεναν για πέντε χρόνια μία αίσια έκβαση της περιπέτειάς τους, δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένοι με αυτά τα ποσά. Από τα 110 ευρώ το κεφάλι στα αιγοπρόβατα που προσδοκούσαμε όλο αυτό το διάστημα, τελικά μας δίνουν ψίχουλα, 30 ευρώ το κεφάλι. Τόσο είχαν πάρει οι συνάδελφοί μας, της Καβάλας και της Δράμας μόνο για το κόστος καύσης. Τη δικαστική προσφυγή μάλιστα προσυπογράφουν και οι κτηνοτρόφοι της Καβάλας και της Δράμας, οι οποίοι επίσης ανέμεναν στο ακουστικό τους για μία δίκαιη αποζημίωση. Μετά από 2 εξώδικα, 11 επιστολές προς όλες τις ηγεσίες του Υπουργείου, διαδοχικές επαφές και συναντήσεις, δεν μπορούμε να αισθανόμαστε δικαιωμένοι από τη λύση που δόθηκε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαϊρακτάρης.

Υπενθυμίζεται ότι το ζωικό κεφάλαιο των 164 κτηνοτρόφων χάθηκε το 2014 λόγω του καταρροϊκού πυρετού, ελλείψει προσωπικού της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, καθώς δεν μπορούσαν να ληφθούν δείγματα των νεκρών ζώων. Ο τότε γενικός γραμματέας του Υπουργείου, τους ζήτησε να τα καταστρέψουν, ενώ αυτά ήταν αποθηκευμένα σε σφαγείο της περιοχής. Μετά από λίγο χρονικό διάστημα δεν έγινε καμία κουβέντα για αποζημίωση καθώς δεν υπήρχαν αποδείξεις της απώλειας του κεφαλαίου.

Του Γιώργου Ρούστα