Αγροτικά εφόδια

Δημοσίευση: 27 Απρ 2020 18:30

Ακόμη περιμένουν τις αποζημιώσεις στο Συκούριο

Γράφαμε προ ημερών για τις ζημιές που προκάλεσε στην αμυγδαλοπαραγωγή ο παγετός του περασμένου Μαρτίου.

Φίλος της στήλης υπενθυμίζει ότι οι αμυγδαλοπαραγωγοί και οι ελαιοπαραγωγοί της ευρύτερης περιοχής του Συκουρίου ακόμη περιμένουν τις αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ για την απώλεια παραγωγής που υπέστησαν το 2017. «Τα τρία τελευταία χρόνια ο καιρός μάς έχει καταστρέψει. Αυτήν την περίοδο πρέπει να κάνουμε λίπανση και ψεκασμούς στα δέντρα, αλλά με τι χρήματα; Πώς θα προστατεύσουμε τα δέντρα μας; Οι υποσχέσεις που μας δίνανε ότι σύντομα θα δούμε το χρώμα του χρήματος αν και συνεχείς, δυστυχώς μείνανε στα χαρτιά. Την ηγεσία του ΕΛΓΑ την έχει ενοχλήσει και ο δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης, αλλά μάταια περιμένουμε να πληρωθούμε. Θα ασχοληθεί κάποιος και με μας» αναρωτιέται…

 

Ζεσταίνεται η αγορά με τα Σχέδια Βελτίωσης

Αντίστροφα μετρούν πλέον οι παραγωγοί, που έχουν την απόφαση ένταξης στα χέρια τους για να ξεκινήσουν την υλοποίηση του επενδυτικού τους σχεδίου, μετά από πολύμηνη αναμονή. Σύμφωνα με την «ΥΧ», ο πρωτογενής τομέας υποδέχεται μία ευχάριστη εξέλιξη, αφού το Υπουργείο κοινοποίησε τις αποφάσεις εντάξεων για επτά περιφέρειες, μεταξύ των οποίων και η Θεσσαλία, σε συνέχεια της ανάρτησης της γνωστοποίησης των δικαιούχων φυσικών προσώπων και συλλογικών σχημάτων που είχε προηγηθεί. Η διαφορά σε σχέση με τις γνωστοποιήσεις που είχαν δημοσιευθεί το δίμηνο Φεβρουαρίου- Μαρτίου είναι ότι έχουν αφαιρεθεί από τους πίνακες ορισμένα επενδυτικά σχέδια για τα οποία οι δικαιούχοι υπέβαλαν αίτηση απένταξης, καθώς αποφάσισαν ότι δεν μπορούν να υλοποιήσουν το σχέδιό τους. Αυτοί οι παραγωγοί δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τους 100. Όσον αφορά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων, αυτό στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας θα είναι έτοιμο να υποδεχθεί τα αιτήματα όσων επιθυμούν να ξεκινήσουν την υλοποίηση των σχεδίων τους. Από τη στιγμή που ένα αίτημα υποβληθεί, θα χρειάζονται δύο εβδομάδες μέχρι αυτό να οριστικοποιηθεί. Μόλις αυτό γίνει, ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να λάβει ως και το 50% της δημόσιας δαπάνης που προβλέπει το επενδυτικό του σχέδιο με την προϋπόθεση ότι θα καταθέσει ισόποση εγγυητική επιστολή. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η υπουργική απόφαση που θα δίνει τη δυνατότητα στους παραγωγούς να πραγματοποιούν έως και τέσσερις αιτήσεις πληρωμών αντί για 3 με το ισχύον καθεστώς.

 

Ξεκίνησε η κοπή στη μηδική

Με τη σταθεροποίηση της ηλιοφάνειας αναμένεται να κορυφωθεί η κοπή της μηδικής (τριφύλλι) στον θεσσαλικό κάμπο, ενώ κάποιοι τολμηροί ήδη πρόλαβαν να κόψουν και να δέσουν. Οι παραγωγοί είχαν να αντιμετωπίσουν την καιρική αστάθεια και την αντιμετώπιση των προβλημάτων από κάποια έντομα, αλλά σε γενικές γραμμές η παραγωγή προβλέπεται ικανοποιητική. Το θετικό για τους παραγωγούς είναι η αύξηση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος, που θα επηρεάσει θετικά και τη ζήτηση του τριφυλλιού. Στα αρνητικά η έλλειψη εργατικών χεριών λόγω της μειωμένης κινητικότητας από την πανδημία του κορονοϊού. Τέλος προβληματίζει έντονα τους παραγωγούς ένα χρόνιο αίτημα που δεν έχει ικανοποιηθεί ακόμη και είναι η απουσία ενός φορέα πιστοποίησης και ταυτοποίησης των ποιοτικών χαρακτηριστικών της μηδικής και ιδιαίτερα της πρωτεΐνης που θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την τιμή του προϊόντος.

 

Στα πάνω τους σιτάρι-καλαμπόκι

Εξαιρετικά καλά βαίνει η καλλιέργεια σιτηρών στη χώρα μας ανεξαιρέτως χάρη και στον ευνοϊκό καιρό, ενώ η αναταραχή στις αγορές των αγροτικών εμπορευμάτων έχει ανεβάσει τις τιμές, καθώς πολλές χώρες κλειδώνουν τις εξαγωγές με κάποιο τρόπο, είτε έχουν προβλήματα με τον καιρό. Όλο αυτό το σκηνικό έχει οδηγήσει στο σκληρό σιτάρι, εν μέσω και μεγάλης ζήτησης για το προϊόν, σε τιμές παραγωγού που φθάνουν σήμερα και τα 26,5 λεπτά το κιλό. Ωστόσο το γεγονός ότι δεν υπάρχουν και τόσα πολλά αποθέματα από πέρσι, οδηγεί τους αγρότες, που τα έχουν στην αποθήκη, να διαπραγματεύονται ακόμα και παραπάνω από αυτά τα χρήματα.

Επίσης, λίγο το φρένο στις εισαγωγές από τον Βορρά, λίγο η σταδιακή εξάντληση των εγχώριων αποθεμάτων, σε μια περίοδο που τα προϊόντα πρώτης ανάγκης στη διατροφή ανθρώπων και ζώων καταγράφουν αξιοσημείωτη δυναμική, η αγορά για το ελληνικό καλαμπόκι γράφει ακόμη και τα 22 λεπτά στο κιλό για τον παραγωγό, όταν η χρονιά είχε ξεκινήσει με μέση τιμή στα 16 λεπτά.

 

Φυσιολογικές καιρικές συνθήκες

Αίθριος προβλέπεται ο καιρός στον θεσσαλικό κάμπο την εβδομάδα που διανύουμε, επιτρέποντας έτσι στους αγρότες να συνεχίσουν τις καλλιεργητικές τους εργασίες ανεμπόδιστα. Σήμερα Δευτέρα η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου, ενώ αύριο Τρίτη και την Τετάρτη ο υδράργυρος θα φτάσει μέχρι και τους 28 βαθμούς. Την Τετάρτη κάποιες αυξημένες συννεφιές χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα. Μακροπρόθεσμα για τον Μάιο οι μετεωρολόγοι προβλέπουν έναν μήνα που θα τα έχει όλα και κρύο και υψηλές θερμοκρασίες.

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

Roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass