Καλλιεργητικές συμβουλές για ελιές-φιστικιά-αχλαδιά-μηλιά

Δημοσίευση: 11 Μαϊ 2020 15:16

Χρήσιμες καλλιεργητικές συμβουλές για την αντιμετώπιση ασθενειών κι άλλων εχθρών των φυτών παρέχει το Κέντρο Προστασίας Φυτών

Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου στην ελιά, τη φιστικιά, την αχλαδιά, τη μηλιά, κ.ά.
Ελιά: Πυρηνοτρήτης: Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «η πτήση της ανθόβιας γενιάς του πυρηνοτρήτη βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι συλλήψεις των ακμαίων του πυρηνοτρήτη στο δίκτυο φερομονικών παγίδων συνεχίζονται και εμφανίζονται υψηλοί πληθυσμοί του εντόμου στους νομούς Μαγνησίας, Φθιώτιδας και Λάρισας. Αναμένονται εναποθέσεις αυγών και εκκολάψεις προνυμφών στο κρόκκιασμα - αρχή άνθησης. Στις πολύ πρώιμες περιοχές οι ανθοταξίες βρίσκονται στο κρόκκιασμα έναρξη άνθησης (με 3-5% ανοιχτά άνθη), στις μεσοπρώιμες στο στάδιο D (φούσκωμα των ανθέων) και στις όψιμες συνεχίζεται ο σχηματισμός των ανθοταξιών και ξεκινάει το φούσκωμα των οφθαλμών (στο στάδιο C). Συστάσεις: α) Σε ελαιώνες όπου έχουμε μικρή έως μέτρια ανθοφορία συνιστάται ψεκασμός στο κρόκκιασμα – αρχή άνθησης (5-6% ανοιχτά άνθη). β) Σε περιπτώσεις μικρής ανθοφορίας και μεγάλης πυκνότητας πληθυσμού του εντόμου, μπορεί να καταστραφεί μεγάλο ποσοστό των ανθέων και να μειωθεί η καρποφορία. Σε τέτοια περίπτωση γίνεται μία επέμβαση λίγο πριν την άνθηση, όταν έχει ανοίξει το 3-5% των ανθέων και επανάληψη μετά από 8 ημέρες. γ) Σε ελαιώνες που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας, συνιστάται υποχρεωτικός ψεκασμός στο κρόκκιασμα αρχή άνθησης με σκοπό τη μείωση του πληθυσμού της καρπόβιας γενιάς και επανάληψη μετά από 8 ημέρες. δ) Σε ελαιώνες με μεγάλη ανθοφορία δεν συστήνεται καταπολέμηση, εκτός από περιπτώσεις που διαπιστώνονται υψηλοί πληθυσμοί του εντόμου και σοβαρές προσβολές. Φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: Για την προστασία των ωφελίμων εντόμων που αυτή την εποχή δραστηριοποιούνται στους ελαιώνες, συστήνεται η χρήση των φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων του Βάκιλου (Bacillusthuringiensis) και άλλα επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.
Φιστικιά: Για την αντιμετώπιση της σεπτορίωσης στη φιστικιά συνιστάται προληπτικός ψεκασμός στο βλαστικό στάδιο που το περικάρπιο θα αποκτήσει μήκος 1 εκατοστό. Οι ψεκασμοί θα πρέπει να επαναλαμβάνονται ανάλογα με την ένταση της προσβολής στο δενδροκομείο και στην περιοχή, και εφόσον επικρατούν συνθήκες υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας. Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες: BacillusamyloliquefaciensQST 713, captan, copperhydroxide, copperoxide, copperoxychloride, dodine, fenbuconazole, fluopyram, tebuconazole.
ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ (Αχλαδιά-Μηλιά): Η πτήση των ακμαίων της διαχειμάζουσας γενιάς της καρπόκαψας έχει ήδη ξεκινήσει στις πεδινές καλλιέργειες. Επισημαίνεται ότι ο αριθμός συλλήψεων ακμαίων του εντόμου στις φερομονικές παγίδες είναι δυνατό να διαφέρει σημαντικά όχι μόνο ανά περιοχή, αλλά και μεταξύ παγίδων στον ίδιο οπωρώνα. Για τον λόγο αυτό καλούνται οι παραγωγοί να ελέγχουν δύο φορές την εβδομάδα τις φερομονικές παγίδες και να υπολογίζουν τον μέσο όρο συλλήψεων ακμαίων ανά ημέρα. Αυξητική τάση αυτής της αναλογίας πρέπει να τους κινητοποιεί προκειμένου να επεμβαίνουν με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο εντομοκτόνο μέσα σε 7-10 ημέρες, ανάλογα με τις επικρατούσες θερμοκρασίες. Πιθανή άνοδος της θερμοκρασίας το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να εντείνει τη δραστηριότητα του εντόμου. Στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας και του ΥΠΑΑΤ υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες και για άλλες ασθένειες καλλιεργειών, όπως πυρηνόκαρπα, μηλοειδή, αμπελιού κι άλλα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass