Εκκληση μελισσοκόμων: Μην καταστρέφετε τις φωλιές

ΜΕΤΡΟΥΝ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Δημοσίευση: 14 Μαϊ 2020 21:32

Τη συνεργασία πολιτών και αγροτών ζητά για μία ακόμα φορά ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Λάρισας για την προστασία της μέλισσας και των κυψελών, με αφορμή περιστατικά -ευτυχώς μεμονωμένα- που καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα στον νομό.

Αναφορικά με τους αγρότες, το πρόβλημα των άσκοπων και ακατάλληλων χρονικά ψεκασμών παραμένει στον θεσσαλικό κάμπο, ενώ τις τελευταίες μέρες παρατηρείται το φαινόμενο δημιουργίας σφηκοφωλιών σε κατοικημένες περιοχές, με κάποιους πολίτες να τις καταστρέφουν.
«ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΕ ΤΙΣ ΦΩΛΙΕΣ»
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λάρισας Κώστα Καλαπούτη «τούτες τις μέρες παρατηρείται το φαινόμενο του αφεσμού, καθώς την άνοιξη με τις κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες και την πλούσια ανθοφορία το μελίσσι αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και οι μέλισσες αρχίζουν να συνωστίζονται στην κυψέλη. Η κατάσταση αυτή συντελεί στην αποχώρηση ενός μέρους του πληθυσμού από την κυψέλη και στην εγκατάστασή του σε άλλη κατάλληλη φωλιά, ορισμένες φορές σε σπίτια, αύλειους χώρους κ.λπ». Ο κ. Καλαπούτης καλεί τους πολίτες «όταν διαπιστώνουν τέτοια φαινόμενα, να μην προχωρούν σε καταστροφές των φωλιών που μπορεί να αποβεί και επικίνδυνο, αλλά να ενημερώσουν κάποιον μελισσοκόμο ή την Πυροσβεστική, διότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε άλλα μελίσσια».
ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ
Σχετικά με τις μετακινήσεις των μελισσοκόμων, το διάστημα της καραντίνας υπήρχε μια ανοχή της αστυνομίας στις μετακινήσεις τους (ακόμη και εκτός νομού, στην υπόλοιπη Θεσσαλία), καθώς αρκετοί διαθέτουν τις κυψέλες τους σε ολόκληρο τον κάμπο.
Η ανησυχία των Θεσσαλών αφορά στη δυνατότητα μετακίνησής τους το επόμενο διάστημα στην Εύβοια και τη Θάσο (κυρίως στην πρώτη), καθώς φοβούνται ότι οι αντίστοιχες Αστυνομικές Διευθύνεις δεν θα είναι τόσο επιεικείς μαζί τους. «Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει κάποια κυβερνητική μέριμνα για μας σύντομα, αφού μιλάμε για επαγγελματικές μετακινήσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καλαπούτης.
ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΥΨΕΛΩΝ
Με ανακοίνωσή του το Κέντρο Μελισσοκομίας Λάρισας ενημερώνει ότι ξεκίνησε η δράση 3.1 για την αντικατάσταση κυψελών. Η αίτηση πρέπει να γίνει μέχρι σήμερα Πέμπτη 14 Μαΐου και τα τιμολόγια/ αποδείξεις αγοράς κυψελών πρέπει να έχουν εκδοθεί μέχρι τις 20 Μαΐου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Κώστα Καλαπούτη «συνήθως μέχρι τώρα λαμβάναμε περίπου 18-20 ευρώ για την κάθε κυψέλη. Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για 30 ευρώ, σίγουρα θα είναι μια θετική εξέλιξη για τον κλάδο».
Σχετικά με τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, ο κ. Καλαπούτης δηλώνει ότι «για την ασφάλεια όλων μας και την ομαλότερη υλοποίηση του προγράμματος, οι ενδιαφερόμενοι καλό θα είναι να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά για περαιτέρω πληροφορίες-διευκρινίσεις με το Κέντρο Μελισσοκομίας Λάρισας στα 2410-533.366 και 2410-549.724 και να μην προσέρχονται ακόμη στα γραφεία».
Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass