Προκαταβολές για επενδυτικά γεωργικά σχέδια βελτίωσης

ΘΑ ΧΟΡΗΓΗΘΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ

Δημοσίευση: 19 Μαϊ 2020 9:00

ΑΘΗΝΑ
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης ενεργοποιεί τη δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής στους δικαιούχους του Υπομέτρου 4.1 των Σχεδίων Βελτίωσης.


Η συγκεκριμένη κίνηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, έρχεται να προστεθεί στη δέσμη μέτρων που λαμβάνονται για την άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού και με αυτή διασφαλίζεται η απαραίτητη ρευστότητα για την υλοποίηση των κρίσιμων επενδύσεων που απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό και την ανάδειξη του αγροτικού τομέα.
Το ποσό που δύναται να λάβει ο δικαιούχος ανέρχεται στο 50% της εγκεκριμένης δημόσιας δαπάνης του επενδυτικού σχεδίου με την προϋπόθεση προσκόμισης ισόποσης εγγυητικής επιστολής όπως ορίζεται από τον Κανονισμό 1305/2013 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η υποβολή των αιτημάτων πραγματοποιείται μέσω της σχετικής εφαρμογής του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) που έχει αναπτυχθεί και είναι ήδη διαθέσιμη.
Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στον δικαιούχο να συνάψει σχετική σύμβαση με τραπεζικό ίδρυμα για τη χορήγηση δανείου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα μεταβάλει τον τραπεζικό του λογαριασμό μέχρι να κατατεθεί σε αυτόν δημόσια οικονομική ενίσχυση τουλάχιστον ίση με το ποσό δανείου που έχει λάβει.
Υπενθυμίζεται ότι στην κατεύθυνση ενθάρρυνσης των επενδύσεων έχει ήδη συσταθεί το Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο οποίο έχει ήδη διατεθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνολικό ποσό ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ από κονδύλια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020. Η διαχείριση του Ταμείου έχει ανατεθεί στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και με την πλήρη ενεργοποίησή του, η οποία προβλέπεται εντός του Ιουνίου, αναμένεται να κατευθυνθούν σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις και μεταποιητικές επιχειρήσεις ποσά συνολικού ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ με τη μορφή χαμηλότοκων δανείων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έπειτα από συντονισμένες κινήσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη και του υφυπουργού, Κώστα Σκρέκα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την τροποποίηση του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων για τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού, επεκτείνοντας την εφαρμογή του στους αυτοαπασχολούμενους και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της γεωργίας και της υδατοκαλλιέργειας της χώρας μας, με ταυτόχρονη αύξηση του προϋπολογισμού κατά 250 εκατομμύρια ευρώ.
Με τη συγκεκριμένη απόφαση παρέχεται η δυνατότητα αξιοποίησης του νεοσυσταθέντος Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων υπό τη διαχείριση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass