Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγροτικά Εφόδια

Δημοσίευση: 29 Ιουν 2020 21:00

Σταθερή τιμή, αυξημένη ζήτηση στο αιγοπρόβειο γάλα

Το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον που παρατηρείται στον εξαγωγικό τομέα, σε συνδυασμό με τους αυξημένους ελέγχους στα σύνορα για την πάταξη των ελληνοποιήσεων και τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου (αφού ολοένα και περισσότεροι κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα) έχει διαμορφώσει μια θετική κατάσταση για τους κτηνοτρόφους, καθώς οι βιομηχανίες και δη τα τυροκομεία προσανατολίζονται σε αύξηση του τονάζ για την ερχόμενη περίοδο, όπερ σημαίνει και καλύτερη τιμή. Μέχρι στιγμής το αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον των εταιρειών δεν έχει ανεβάσει την τιμή, κάτι όμως που θεωρείται δεδομένο από το Φθινόπωρο, οπότε και θα υπογραφούν τα νέα συμβόλαια. Ήδη αρκετές βιομηχανίες προσεγγίζουν κτηνοτρόφους που δεν ανήκουν στο πελατολόγιό τους για νέες συμφωνίες, καθώς αναζητούν επιπλέον ποσότητες γάλακτος. Αυτή τη στιγμή τα συμβόλαια που τρέχουν (με τα περισσότερα να λήγουν στις 30 Σεπτεμβρίου) προβλέπουν τιμή στο αιγοπρόβειο γάλα από 87 ως 90 λεπτά (ανάλογα με τα λιπαρά, τις πρωτείνες) και στο γίδινο 57 με 60 λεπτά, ενώ την περίοδο Σεπτέμβριος-Νοέμβριος, οπότε και υπάρχει μειωμένη ποσότητα, η τιμή φθάνει σε κάποιες ποσότητες και τα 65 λεπτά. Όλοι, όμως, συμφωνούν ότι τα συμβόλαια θα έχουν αυξημένη τιμή, τουλάχιστον 5-6 λεπτά παραπάνω...».

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση ζωικού κεφαλαίου και εκτροφών

Μείωση ζωικού κεφαλαίου και εκτροφών που βλέπει η ΕΛΣΤΑΤ κατά το χρονικό διάστημα 2018-2019, καθώς παρατηρούνται οι ακόλουθες μεταβολές ως προς τον αριθμό των ζώων και των εκμεταλλεύσεων. Ο αριθμός των προβάτων μειώθηκε κατά 0,03% το 2019 σε σχέση με το 2018. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των προβάτων ανήλθε σε 8.427.196 ζώα το 2019 έναντι 8.429.654 ζώων το 2018. Επίσης, μείωση παρατηρείται στον αριθμό των εκμεταλλεύσεων που εκτρέφουν πρόβατα κατά 0,9% το 2019 σε σχέση με το 2018. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των εκμεταλλεύσεων που εκτρέφουν πρόβατα ανήλθε σε 83.856 εκμεταλλεύσεις το 2019 έναντι 84.651 εκμεταλλεύσεων το 2018. Ο αριθμός των αιγών μειώθηκε κατά 1,2% το 2019 σε σχέση με το 2018. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των αιγών ανήλθε σε 3.580.042 ζώα το 2019 έναντι 3.624.719 ζώων το 2018. Τέλος, μείωση παρατηρείται και στον αριθμό των εκμεταλλεύσεων που εκτρέφουν αίγες κατά 0,9% το 2019 σε σχέση με το 2018. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των εκμεταλλεύσεων που εκτρέφουν αίγες ανήλθε σε 64.286 εκμεταλλεύσεις το 2019 έναντι 64.898 εκμεταλλεύσεων το 2018.

 

AGROTIKA EFODIA KARPOYZIA

Μειωμένο ενδιαφέρον για καρπούζια

Στήθηκαν ήδη στη Λάρισα οι πρώτοι πάγκοι με τους πωλητές καρπουζιών, καθώς ο Δήμος έδωσε το «πράσινο φως» για την εγκατάσταση σε 20 περίπου σημεία. Η τιμή πώλησης για τους καταναλωτές είναι 40 λεπτά, ενώ οι ίδιοι οι παραγωγοί πουλάνε στους εμπόρους περίπου 6-8 λεπτά το κιλό. Την ίδια εποχή πέρυσι τα καρπούζια είχαν τιμή στα 22-23 λεπτά το κιλό. Επειδή, όμως, το καρπούζι είναι ένα ευαίσθητο προϊόν, που αν μείνει πολύ στο χωράφι τότε δεν είναι εμπορεύσιμο, ο παραγωγός το πουλάει όσο όσο. Ο προβληματισμός των παραγωγών είναι έντονος, αφού όσο περνούν οι μέρες, τόσο θα μειώνεται η τιμή του, ενώ τα κλειστά ξενοδοχεία και τα προβλήματα -λόγω κορονοϊού- στην εστίαση, έχουν μειώσει σημαντικά τη ζήτηση στην αγορά. Κάποιοι μάλιστα στον κάμπο, σκέπτονται αν θα μαζέψουν τα όψιμα καρπούζια, καθώς το κόστος συγκομιδής είναι μεγάλο.

Τροποποίηση για το Κομφούζιο
Εκδόθηκε η 3η τροποποίηση της ΥΑ για τον Καθορισμό του πλαισίου εφαρμογής της Δράσης 10.1.08 (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ), μέσω του οποίου παρεμποδίζεται η σύζευξη των ακμαίων σε συγκεκριμένα μικρολεπιδόπτερα και έτσι ελαχιστοποιείται ο πληθυσμός των επιβλαβών προνυμφών των εντόμων. Σύμφωνα με τη ΔΑΟΚ ΠΕ Λάρισας, σε συνέχεια της προδημοσίευσης της 3ης Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος της Δράσης 10.01.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» του ΠΑΑ εκδόθηκε η 3η τροποποίηση, ενώ η υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το 2020 αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη των ενδιαφερομένων στη δράση, στην οποία θα πρέπει να περιλάβουν τα αγροτεμάχια που επιθυμούν να εντάξουν με αναγραφή του κωδικού παράλληλης δράσης. Όσοι/ες υποψήφιοι/ες πληρούν τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις και επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση στήριξης στο πλαίσιο της 3ης Πρόσκλησης της δράσης, μπορούν με δική τους ευθύνη να ξεκινήσουν την εφαρμογή των δεσμεύσεων της δράσης για την καλλιεργητική περίοδο 2020.

 

AMPELIA

Μύκητες απειλούν τα αμπέλια

Χρήσιμες καλλιεργητικές συμβουλές για την αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών της αμπελοκαλλιέργειας παρέχει το Οινοποιείο Τυρνάβου, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: Απαιτείται μεγάλη προσοχή εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούν με βροχοπτώσεις και υψηλό ποσοστό υγρασίας. Συνίσταται στους παραγωγούς να ξεφυλλίσουν κατάλληλα τα αμπέλια τους (να είναι ανοιχτά, αλλά από πάνω τους να υπάρχει καπέλο και υψηλή βλάστηση) για να αποφύγουν τις μολύνσεις από φυτοπαθογόνους μύκητες, οι οποίοι ευνοούνται από τις θερμοκρασίες που επικρατούν. Οι εχθροί που καιροφυλακτούν είναι: Ευδεμίδα, ωίδιο, περονόσπορος, βοτρύτης, τετράνυχοι. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Χρήστος Τσιτσιρίγκος «σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, τη συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης. Οι εικόνες που δίνονται και παρουσιάζουν συμπτώματα προσβολής ασθενειών και εχθρών είναι απλώς ενδεικτικές και σκοπό έχουν την καλύτερη κατανόηση των φυτοπαθολογικών προβλημάτων από τους καλλιεργητές. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν εργαλείο διάγνωσης από μέρους των παραγωγών. Για θέματα διάγνωσης πάσης φύσεως προσβολών των φυτών, οι καλλιεργητές σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να απευθύνονται άμεσα σε εξειδικευμένους γεωπόνους».

 

KARYDIA

Συμβουλές για φυστικιά-καρυδιά

Χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών στη φιστικιά και στην καρυδιά παρέχει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου. Για τη φιστίκια συνίσταται προσοχή για τη βοτρυοσφαίρια, τη σεπτορίωση, το έντομο ψύλλα, ενώ προτείνονται ψεκασμοί με συγκεκριμένες δραστικές ουσίες. Για την καρυδιά συνίσταται προσοχή για την ανθράκωση και τη βακτηρίωση. Αναλυτικότερα οι συμβουλές στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ και της Υπηρεσίας.

 

GEMTOS EGKLHMATA3

Ναι στα Φ/Β, αλλά όχι σε γόνιμη γη

Οσοι κυκλοφορούν στη Θεσσαλία είτε από κεντρικούς δρόμους είτε στα χωράφια διαπιστώνουν ότι συνεχώς εμφανίζονται νέες «φυτείες» ηλιακών συλλεκτών. Είναι τραγικό ότι διαδοχικές κυβερνήσεις αυτής της χώρας για άντληση ψήφων καταστρέφουν γόνιμες εκτάσεις για δημιουργία ηλιακών πάρκων. Η προηγούμενη για να μειώσει δήθεν το κόστος άρδευσης έδινε στους αγρότες το δικαίωμα να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά και να πωλούν το ηλεκτρικό ρεύμα που παρήγαγαν σε αντιστάθμισμα της κατανάλωσης για άντληση νερού από τεράστια βάθη. Φυσικά δεν έκανε τίποτα για να εξασφαλίσει επιφανειακά νερά για την άρδευση χαμηλού κόστους και καλής ποιότητας νερού (με εντολή Φάμελλου εξαιρέθηκαν τα νερά του Αχελώου από τα Σχέδια Διαχείρισης των Υδάτων, ενώ δεν έκανε καμία προσπάθεια δρομολόγησης ταμιευτήρων στο εσωτερικό της Θεσσαλίας, όπως υποτίθεται ότι πρέσβευε). Η νέα Κυβέρνηση, αφού έκανε το νέο ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής), που ουσιαστικά απέκλεισε την υδροηλεκτρική ενέργεια (την περιόρισε μόνο στη Μεσοχώρα και μετά από πολλή πίεση πρόσθεσε και τη δυνατότητα περάτωσης του φράγματος της Συκιάς) αποφάσισε για αντικατάσταση του λιγνίτη να αυξήσει κυρίως τη χρήση φυσικού αερίου, αλλά και την αιολική και ηλιακή ενέργεια. Υποθέτω για να βοηθήσει στην ανάπτυξη των ηλιακών πάρκων έδωσε τη δυνατότητα εγκατάστασής τους στο 1% γόνιμης γεωργικής γης, κάτι που απαγορευόταν. (Τα Φ/Β που βλέπετε κατά μήκος της Εθνικής Οδού προς Βόλο έγιναν γιατί αυθαίρετα ορίστηκαν τα χωράφια κατά μήκος Εθνικών Οδών ως μη γόνιμα.) Αυτό έκανε πολλές εταιρείες εκμετάλλευσης Φ/Β να εμφανιστούν στον θεσσαλικό κάμπο και να αγοράζουν ή νοικιάζουν γόνιμη γη που φεύγει από την παραγωγή.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η χώρα πρέπει να αποκτήσει ηλιακά πάρκα. Η χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι απόλυτα αναγκαία και πρέπει να προωθηθεί. Είναι απόλυτα αναγκαίο να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου για να περιορίσουμε το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την προκαλούμενη από αυτό κλιματική αλλαγή. Η παραγωγή ενέργειας σήμερα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αερίων του θερμοκηπίου. Η υποκατάσταση του λιγνίτη είναι αναγκαία. Δεν ξέρω αν πρέπει να γίνει σε 3, 5, 8 ή 12 χρόνια αλλά πρέπει να γίνει. Και είναι απόλυτα λογικό να τον υποκαταστήσουμε με χρήση ΑΠΕ. Η υδραυλική ενέργεια και η αιολική έχουν σήμερα χαμηλότερο κόστος παραγωγής, από όλες τις άλλες ΑΠΕ. Γιατί ουσιαστικά αποκλείεται η παραγωγή Υδροηλεκτρικής ενέργειας είναι απορίας άξιο. Θα μπορούσε να μας το εξηγήσει κάποιος; Ας σημειώσουμε ότι η ΥΗ ενέργεια με τα φράγματα που χρειάζεται προσφέρει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη με την αναμενόμενη κλιματική αλλαγή. Οι ταμιευτήρες μπορούν να αποτελέσουν σημαντικά αποθέματα νερού για περιόδους ξηρασίας, που αναμένεται να αυξηθούν. Η χρήση των επιφανειακών υδάτων για άρδευση θα μειώσει την κατανάλωση ενέργειας, θα μειώσει το κόστος παραγωγής, ενώ μπορεί να είναι η βάση κάθε αναδιάρθρωσης των καλλιέργειών που εξαγγέλλουν όλοι οι πολιτικοί (ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα που κανείς δεν μας λέει πώς), αλλά δεν κάνουν τίποτα για να την καθοδηγήσουν και να συμβάλλουν στην επίτευξή της. Η εκμετάλλευση της ενέργειας του αέρα αντιμετωπίζει τους οικολόγους τού όχι. Τα ηλιακά πάρκα αποφασίσαμε να καταστρέφουν γόνιμη αγροτική γη.
Ο πλανήτης έχει ένα σημαντικό πρόβλημα εξασφάλισης της διατροφής των κατοίκων του, που αναμένεται να αυξηθούν στα 9 δισεκατομμύρια μέχρι τα μέσα του αιώνα. Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις δεν μπορούν να αυξηθούν άλλο καθώς κάθε καταστροφή δάσους έχει τεράστιες αρνητικές οικολογικές επιπτώσεις. Αντίθετα κάθε χρόνο μεγάλες εκτάσεις βρίσκονται εκτός παραγωγής. Αιτίες; Από τη μια πλευρά η υποβάθμιση του εδάφους από διάβρωση, αλάτωση, οξίνιση, μείωση οργανικής ουσίας και συμπίεσης από τα βαριά μηχανήματα (σκεφτείτε ότι όλα αυτά συμβαίνουν ή αναμένεται να συμβούν στη Θεσσαλία). Από την άλλη πλευρά η στεγανοποίηση του εδάφους (soil sealing) δηλαδή η συνεχής κατάληψη γόνιμου εδάφους από ανθρώπινες τεχνικές κατασκευές (σπίτια, δρόμοι, αεροδρόμια κ.λπ.). Σε αυτά περιλαμβάνονται και τα ηλιακά πάρκα σε γόνιμες εκτάσεις που επιτρέπει το πολιτικό μας σύστημα. Ήδη υπάρχουν φωνές που παγκόσμια ζητούν να λαμβάνεται υπόψη ο παράγων αποτροπής καταστροφής γόνιμης γης στον σχεδιασμό των έργων.
Εμείς βέβαια κάνουμε το αντίθετο ως ο ευφυέστερος λαός του πλανήτη. Σύμφωνα με μελέτες για να ανταποκριθεί η γεωργία στην αυξημένη ζήτηση τροφίμων και πρώτων υλών πρέπει να αυξήσει την παραγωγικότητά της κατά 70%. Και αυτό να το πετύχει σε συνθήκες αλλαγής κλίματος που θα προκαλέσει η κλιματική αλλαγή. Με την κρίση του Covid-19 προέκυψε και ένα θέμα κατά το δυνατόν μεγαλύτερης αυτάρκειας σε τρόφιμα για τη χώρα αλλά και την Ε.Ε. γενικότερα. Εμείς βέβαια φροντίζουμε να απομακρύνουμε από την πρωτογενή παραγωγή 50.000 στρέμματα στη Θεσσαλία και 400.000 στρέμματα γόνιμης παραγωγικής γης στη χώρα. Και όλα αυτά ενώ έχουμε χιλιάδες στρέμματα σκεπών αγροτικών και άλλων αποθηκών, χιλιάδες στέμματα άχρηστων εκτάσεων (λίγο μετά τα Φ/Β στον Εθνικό δρόμο υπάρχει εγκαταλελειμμένο λατομείο και ένας πετρώδης λόφος), χιλιάδες πετρώδεις λόφους και βουνά, αλλά ακόμα και πολύ διαβρωμένα χωράφια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Υπάρχει κάποια εξήγηση για αυτά εκτός από ένα μικρό πρόσκαιρο πολιτικό όφελος;

Γράφει ο Φάνης Γέμτος, γεωπόνος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας