ΒΑΣ. ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Στηρίξτε τις τιμές αγροτικών προϊόντων

Δημοσίευση: 29 Ιουν 2020 15:25

Να ενσωματώσει το συντομότερο δυνατό κοινοτική οδηγία που επιτρέπει να δημιουργηθεί στο ελληνικό κράτος μία ισχυρή εργαλειοθήκη προστασίας των συμβάσεων αγοροπωλησίας αγροτικών προϊόντων, ζήτησε ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη.

Στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησής του, ο Λαρισαίος βουλευτής υπενθύμισε στο κυβερνητικό στέλεχος πως ήδη η προηγούμενη κυβέρνηση έχει ανοίξει τον δρόμο με την υπογραφή γραπτής σύμβασης στην αγοροπωλησία του βαμβακιού πέρυσι τον Ιούνιο, η οποία θα εφαρμοστεί φέτος. Ερχόμενος στον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Κόκκαλης είπε πως η κυβέρνηση καλείται να ενσωματώσει «την ευρωπαϊκή Οδηγία 2019/633 έως και τον Μάρτιο του 2021. Αυτή η Οδηγία, συνέχισε, κάνει λόγο για προστασία του παραγωγού από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές δεν αντανακλούν στο εισόδημα του παραγωγού; Άρα, η ερώτησή μου δεν αφορά τη λέξη «εγγυημένες τιμές», ώστε να πάμε στο επίπεδο του ότι δεν επιτρέπεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να ξεκαθαρίσουμε πως ό,τι αναφέρω και για ό,τι μιλώ αναφέρεται ρητώς στην ευρωπαϊκή Οδηγία. Η ευρωπαϊκή Οδηγία κάνει λόγο για τη δυνατότητα κάθε κράτους μέλους υποχρεωτικότητας στις συμβάσεις αγοραπωλησίας αγροτικών προϊόντων. Έτσι θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των ανοιχτών τιμών. Και σε αυτό θέλω να τοποθετηθείτε. Το λέει ξεκάθαρα η ευρωπαϊκή Οδηγία».
ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
Στη συνέχεια της ομιλίας, του ο πρώην υφυπουργός στάθηκε στο παράδειγμα της Ισπανίας η οποία, όπως εξήγησε, «Με σκοπό να μην αλλοιωθεί η αξία της αλυσίδας τροφοδοσίας, ψήφισε πως κάθε ένας που επεμβαίνει σε αυτή την αλυσίδα θα πρέπει να πληρώνει στον αμέσως προηγούμενο που έχει επέμβει…» -άρα, αφορά όλη την αλυσίδα, και τις σχέσεις του μεταποιητή με τον τελικό- «…μία τιμή τουλάχιστον ίδια ή ανώτερη από την αντικειμενική αξία παραγωγής του συγκεκριμένου προϊόντος. Η διαπίστευση αυτή θα γίνεται με βάση όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που επιτρέπει ο νόμος».  Επίσης, ως προς τις εναρμονισμένες πρακτικές, έφερε ως παράδειγμα δύο τιμολόγια αγοροπωλησίας βρώσιμης ελιάς, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι δυνατόν η βρώσιμη ελιά να έχει ακριβώς την ίδια τιμή και στους πέντε νομούς. Πέρυσι η τιμή -και δεν το λέω αντιπαραθετικά- ήταν 2,10 και πρόπερσι ήταν πιο πάνω. Τώρα, πριν τρεις μήνες, τον Φεβρουάριο του 2020, η τιμή είναι 0,98, ενώ τον Φεβρουάριο του 2019 ήταν 2,20. Το 0,98 δεν είναι υπέρμετρα κάτω από το κόστος παραγωγής για τη βρώσιμη ελιά Καλαμών;  Όσον αφορά αυτό το φαινόμενο η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει το πλαίσιο για την ενσωμάτωση της συγκεκριμένης Οδηγίας, αλλά εσείς θα εξειδικεύσετε αυτό το πλαίσιο. Και έχετε τη δυνατότητα, να υπάρχουν γραπτές συμβάσεις, αλλά και τη δυνατότητα να ορίσετε το αντικειμενικό κόστος παραγωγής.  Επίσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει «τη δυνατότητα να ορίσει μία συνεργασία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Όπως λέγατε σε αυτή την Αίθουσα για τις ελληνοποιήσεις, ότι η ποινική διάταξη για τα ΠΟΠ δεν αναφέρεται ευθέως στην ευρωπαϊκή Οδηγία, διότι η ευρωπαϊκή Οδηγία σάς έδινε τις κατευθύνσεις, έτσι και τώρα πρέπει και ζητούμε να φέρετε άμεσα στη Βουλή αυτή την Οδηγία, κύριε Υπουργέ, γιατί πρόκειται για Οδηγία η οποία θα ενσωματώνει και θα προστατεύει τον παραγωγό, τον πρώτο αδύναμο κρίκο, από τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, όπως η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει… Άρα, η κουβέντα ότι δεν μπορούμε να νομοθετήσουμε προστασία συμβάσεων, επειδή είναι κόντρα στον ευρωπαϊκό κανονισμό, νομίζω ότι δεν ευσταθεί» κατέληξε. Από την πλευρά του ο κ. Βορίδης τόνισε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ενσωματωθεί άμεσα η Κοινοτική Οδηγία, εξηγώντας ότι «ολοκληρώνεται η διαδικασία της νομοτεχνικής επιτροπής στην οποία προεδρεύει ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass