Αγροτικα Εφόδια

Δημοσίευση: 06 Ιουλ 2020 20:00

Υπό όρους τα φωτοβολταϊκά σε αγροτική γη

Σε συμφωνία φαίνεται ότι έχουν έρθει τα Υπουργεία Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με το περιεχόμενο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα καθορίζονται τα Μεγαβάτ φωτοβολταϊκών σταθμών που επιτρέπεται να εγκατασταθούν σε γη που είναι χαρακτηρισμένη ως υψηλής παραγωγικότητας σε κάθε Νομό της χώρας. Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα (energypress) «δεν θα υπάρχει κάποια ειδική πρόβλεψη για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, όπως ζητούσαν οι φορείς τους, αλλά και δεν θα καθιερωθεί η δυνατότητα σε αυτοτελή αγροτεμάχια υψηλής παραγωγικότητας να «φιλοξενούνται» παραπάνω από ένα φωτοβολταϊκά, επενδυτών με διαφορετικά ΑΦΜ, της κατηγορίας κάτω από 1 Μεγαβάτ που απαλλάσσονται από ΕΠΟ. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έθετε πράγματι τέτοια ζητήματα, ανεξάρτητα επίσης από το αν είναι σωστό ή όχι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των αγροτών, κατέστη σαφές ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει μέσω της Υπουργικής Απόφασης γιατί ο νόμος δεν παρέχει τέτοια εξουσιοδότηση.

Η ΚΥΑ είναι η συνέχεια του ενεργειακού νόμου 4643/2019 που ψήφισε η Βουλή και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 3 του περασμένου Δεκεμβρίου, με τον οποίο επετράπη και πάλι να καλύπτεται με φωτοβολταϊκά (maximum 1 MW ανά αγροτική εκμετάλλευση), το 1% της έκτασης που χαρακτηρίζεται γη υψηλής παραγωγικότητας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα. Το κείμενο της ΚΥΑ θα εξειδικεύει και θα ποσοτικοποιεί τη διάταξη αυτή, δημιουργώντας έναν κατάλογο με τα Μεγαβάτ ανά νομό (Περιφερειακή Ενότητα) που επιτρέπεται να εγκατασταθούν. Πρέπει να σημειωθεί ότι με την ΚΥΑ επιβάλλονται περιορισμοί ως προς το είδος των καλλιεργούμενων εκτάσεων που μπορούν να αλλάξουν χρήση σε κάποιες Περιφερειακές Ενότητες. Δεν επιτρέπεται δηλαδή να «ξηλώσει» ο αγρότης κάποιες συγκεκριμένες καλλιέργειες για να «φυτέψει» φωτοβολταϊκά, και για το θέμα αυτό ήταν σημαντική η συμβολή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι περιορισμοί αφορούν κυρίως σε δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως για παράδειγμα κερασιές, πορτοκαλιές κ.λπ.

 

 

AGROTIKA EFODIA

Πρόεδρος εκκοκκιστών ο Αντώνιος Σιάρκος

Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος (ΠΕΕΕΒ) για τη διετία 2020-2022 αναλαμβάνει ο Αντώνιος Σιάρκος, μετά τις εκλογές για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου, που έλαβαν χώρα την Τρίτη 30 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη. Μετά τις αρχαιρεσίες το ΔΣ έχει ως εξής: Πρόεδρος: Αντώνιος Σιάρκος, Αντιπρόεδρος: Πρόδρομος Ουσουλτζόγλου, Γεν. Γραμματέας: Δημήτριος Πολύχρονος, Ταμίας: Δημήτριος Δοντάς, Μέλη: Ευθαλία Βουδούρη, Βασίλειος Μάρκου, Χαράλαμπος Χατζεημμανουήλ. Με δήλωσή του ο Σερραίος κ. Σιάρκος τονίζει ότι «σκοπός της νέας Διοίκησης είναι η συνέχιση της πολύς καλής προσπάθειας, που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια, προκειμένου όλοι όσοι εμπλέκονται στην αλυσίδα βάμβακος να συμβάλλουν στην οργανωμένη πλέον ανάδειξη του προϊόντος όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως. Οι συνθήκες πλέον έχουν ωριμάσει ώστε το ελληνικό – ευρωπαϊκό βαμβάκι να μπορέσει να προβάλει τα πλεονέκτημά του ανά τον κόσμο, να βελτιώσει τη θέση του στην παγκόσμια αγορά και να καθιερωθεί ως brand name».

 

RODAKINO

Συμπύρηνο ροδάκινο: Στα περσινά επίπεδα τιμή-παραγωγή, καλύτερη η ποιότητα

Στα περσινά επίπεδα και στα 26 λεπτά τα κιλό, εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί η φετινή τιμή στο συμπύρηνο ροδάκινο ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), Κώστας Αποστόλου επισημαίνοντας ότι πέραν των δυσμενών οικονομικών συγκυριών ο κλάδος καλείται φέτος να αντιμετωπίσει και τις επιπτώσεις της Covid-19. Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου και η φετινή παραγωγή του συμπύρηνου εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στα περυσινά επίπεδα( 430.000 τόννοι) κι αν δεν προκύψουν, όπως είπε, «σημαντικές μεταβολές των καιρικών συνθηκών, η φετινή ποιότητα του προϊόντος αναμένεται πολύ καλύτερη έναντι της περσινής». Αυτό σημαίνει- πρόσθεσε- ότι «αναμένονται περισσότερα φέτος, έναντι της προηγούμενης χρονιάς, πρώτης κλάσης βιομηχανικά ροδάκινα, τα οποία και θα πιάσουν την υψηλότερη τιμή». Σε ανακοίνωσή της η ΕΚΕ χαρακτηρίζει τη φετινή χρονιά «πραγματικά διαφορετική και πρωτότυπη, έξω από κάθε περιθώριο προβλέψεων» και σημειώνει ότι «καμία μνήμη από προηγούμενες παραγωγές δεν μπορούσε να μας προετοιμάσει για το επίπεδο των διαταραχών που αντιμετωπίσαμε στο πρώτο εξάμηνο του 2020, ούτε και για τις αβεβαιότητες με τις οποίες θα μπούμε στην παραγωγή του συμπύρηνου ροδάκινου».Ο κλάδος του μεταποιημένου ροδάκινου στην Ελλάδα σύμφωνα με την Ένωση Κονσερβοποιών, πραγματοποίησε την περασμένη χρονιά φορτώσεις περίπου 10% αυξημένες σε σχέση με την προηγούμενη, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «η αύξηση αυτή ουσιαστικά ισοφαρίζει την αύξηση της παραγωγής το προηγούμενο καλοκαίρι» και καταλήγει ότι «η φετινή σεζόν ξεκίνησε με περίπου τα ίδια αποθέματα με πέρσι. Τα αποθέματα αυτά δεν είναι μικρά, αλλά ούτε και ανησυχητικά».

 

KTHNOTROFIKH

 Αδεια κτηνοτροφικής εγκατάστασης σε 50 μέρες

Υπηρεσία μιας στάσης για τη λήψη άδειας εγκατάστασης στάβλου και μάλιστα εντός 50 ημερών θα αποτελεί για τον κτηνοτρόφο η τοπική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ), με βάση το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο Βορίδη με το οποίο απλουστεύεται το πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Επιπλέον, διαχωρίζεται η άδεια ίδρυσης από την άδεια λειτουργίας της κτηνοτροφικής εγκατάστασης, προβλέποντας ότι πρώτα αδειοδοτείται η εγκατάσταση και έπειτα η λειτουργία, ώστε τα ζώα να εγκατασταθούν σε κατάλληλο περιβάλλον με συγκεκριμένο αριθμό, καθώς και με διακριτό μητρώο σταβλικής εγκατάστασης. Παράλληλα, αλλάζει το μοντέλο αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων από το καθεστώς «πρώτα ελέγχω και μετά αδειοδοτώ», στο μοντέλο «αδειοδοτώ την εγκατάσταση και μετά ελέγχω» διαχωρίζοντας τον φορέα αδειοδότησης από τον φορέα ελέγχου. Σημειωτέον, με βάση σχετικές αναφορές και της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Φωτεινής Αραμπατζή το 85% των σταβλικών εγκαταστάσεων παραμένουν χωρίς άδεια.

 

AMPELONES

Παράταση στις άδειες φύτευσης νέων οινάμπελων

Την παράταση έως την 4η Μαΐου 2021 των αδειών φυτεύσεις νέων οινάμπελων που έληξαν ή πρόκειται να λήξουν εντός του 2020 παρέχει υπουργική απόφαση, που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», σχετικά με κατ’εξαίρεση τροποποιήσεις για το πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής των αμπελουργικών εκτάσεων λόγω εκτάκτων συνθηκών που σχετίζονται με την πανδημία του κορονοϊού COVID-19.

 

GEMTOS APOTELESMATA PILOTIKOY

Τα αποτελέσματα του πιλοτικού αγρού

Στις 13/6/2020 έγινε η συγκομιδή του πιλοτικού αγρού στη Χάλκη. Υπενθυμίζω στους αναγνώστες ότι ο πιλοτικός αγρός εγκαταστάθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στο πλαίσιο του Προγράμματος Ελληνικού Σίτου MISKO με στόχο να επιδείξει στους αγρότες καλλιεργητικές τεχνικές που θα βελτιώσουν τις αποδόσεις των χωραφιών τους με καλύτερη διαχείριση. Στόχευε να συγκρίνει καλλιεργητικές πρακτικές όπως η αμειψισπορά (ένα μέρος μετά από καλαμπόκι και ένα μετά από ρεβίθι), την κατεργασία εδάφους (ακατεργασία, μειωμένη και συμβατική) και τη χρήση της Διαδικτυακής Συμβουλευτικής Υπηρεσίας Υποβοήθησης στη Λήψη Αποφάσεων διαχείρισης καλλιέργειας σκληρού σίτου το granoduro.net® (Decision Support System –Σύστημα Υποβοήθησης στη Λήψη Αποφάσεων – ΣΥΛΑ).Ο πιλοτικός αγρός έκτασης 92 στρεμμάτων χωρίστηκε σε 4 υποτεμάχια:
1. Σπορά μετά από καλαμπόκι με ακατεργασία (σπορά χωρίς καμία παρέμβαση εκτός από τεμαχισμό- διασκορπισμό της βιομάζας) με τη σπαρτική για ακατεργασία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Οι καλλιεργητικές φροντίδες ακολούθησαν τις οδηγίες του granoduro.net® (ΣΥΛΑ).
2. Σπορά μετά από καλαμπόκι με κατεργασία του εδάφους που περιελάβανε ένα πέρασμα για τεμαχισμό- διασκορπισμό της βιομάζας, ένα πέρασμα με καλλιεργητή και ένα με βαρέως τύπου «σβωλοτρίφτη» (περιστροφικό καλλιεργητή), σπορά με τη σπαρτική για ακατεργασία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Οι καλλιεργητικές φροντίδες ακολούθησαν τις συνήθειες του παραγωγού δηλαδή λίπανση σε μια δόση κλπ.
3. Σπορά μετά από ρεβίθι με μειωμένη κατεργασία δηλαδή πέρασμα με ένα μέσο καλλιεργητή και σπορά με συμβατική σπαρτική μηχανή. Οι καλλιεργητικές φροντίδες ακολούθησαν τις οδηγίες του granoduro.net®.
4. Σπορά μετά από ρεβίθι με μειωμένη κατεργασία δηλαδή πέρασμα με ένα μέσο καλλιεργητή και σπορά με συμβατική σπαρτική μηχανή. Οι καλλιεργητικές φροντίδες ακολούθησαν τις συνήθειες του παραγωγού κυρίως μία δόση επιφανειακής αζωτούχου λίπανσης.
Είναι αλήθεια ότι οι οδηγίες του ΣΥΛΑ επηρέασαν τον παραγωγό που σε πολλές περιπτώσεις ακολούθησε τις οδηγίες. Η σπορά έγινε νωρίς (αρχές Νοεμβρίου πριν από τις βροχές) που εξασφάλισε πολύ καλό φύτρωμα σε όλο το χωράφι. Οι περισσότεροι παραγωγοί που επισκέπτονταν το χωράφι δεν πίστευαν ότι θα φυτρώσει η ακατεργασία αλλά διαψεύστηκαν. Η σπορά έγινε με 21 κιλά/στρέμμα όπως πρότεινε το granoduro.net® (ο παραγωγός πιστεύω ότι θα έσπερνε 24 -25 κάτι που ίσως θα αύξανε το πλάγιασμα πριν τη συγκομιδή). Οι βροχές του Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου και οι υψηλές θερμοκρασίες μέχρι τον Ιανουάριο έδωσαν πολύ πρώιμη φυτεία. Το granoduro.net® μας συμβούλευσε να εφαρμόσουμε νωρίς την πρώτη δόση του επιφανειακού λιπάσματος στις αρχές Φεβρουαρίου λίγο πριν από μια μικρή βροχή που επίσης προέβλεψε το ΣΥΛΑ καθώς είναι συνδεδεμένο με μετεωρολογικούς σταθμούς. Ο παραγωγός μας ακολούθησε με μια δόση τον ίδιο χρόνο. Η πρωιμότερη εφαρμογή ήταν ορθή καθώς βοήθησε στην ανάπτυξη των αδελφιών και έδωσε εξαιρετικές φυτείες. Η δεύτερη δόση επιφανειακής λίπανσης στα δύο τεμάχια εφαρμόστηκε τα μέσα Μαρτίου. Στην ξηρή φετινή άνοιξη (αρχές) φάνηκε ότι τα τεμάχια με πολλά φυτικά υπολείμματα στην επιφάνεια (τα δύο τεμάχια μετά το καλαμπόκι) διατηρούσαν υψηλότερη υγρασία. Φαίνεται ότι η μείωση της εξάτμισης της υγρασίας βοήθησε στη διατήρησή της. Με βάση τις οδηγίες του λογισμικού κάναμε ένα ψεκασμό για σεπτόρια και με βάση τον πληθυσμό των ζιζανίων ένα ψεκασμό με ζιζανιοκτόνο για πλατύφυλλα. Τέλος την εβδομάδα πριν από τον καύσωνα κάναμε ένα πότισμα με ράμπα σε όλο το χωράφι.


GEMTOS PINAKAS

Ποια είναι τα αποτελέσματα; Φαίνονται στον Πίνακα. Είναι φανερό ότι η ακατεργασία στο καλαμπόκι με το granoduro.net® (κύρια διαφορά η ακατεργασία, το μεγαλύτερο στρώμα βιομάζας στην επιφάνεια του χωραφιού και η διπλή δόση επιφανειακής αζωτούχου λίπανσης) έδωσε τη μεγαλύτερη παραγωγή. Τη μεγαλύτερη παραγωγή στο καλαμπόκι έναντι των τεμαχίων με ρεβίθι πρέπει να την αποδώσουμε στο στρώμα βιομάζας που μείωσε τις απώλειες υγρασίας στη ξηρή περίοδο.
Η υπεροχή των τεμαχίων που ακολούθησαν το granoduro.net® πρέπει να αποδοθεί στις δύο δόσεις επιφανειακής λίπανσης. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι το granoduro.net® αναγνώρισε το άζωτο που έμεινε στο χωράφι μετά το ρεβίθι και συνέστησε μια μικρή σχετικά εφαρμογή αζώτου στην πρώτη δόση (αρχές Φεβρουαρίου) ενώ η δεύτερη ήταν η ίδια με το τεμάχιο μετά το καλαμπόκι.
Παρουσιάζει ενδιαφέρον η επίδραση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του σπόρου. Ουσιαστικά έγιναν δύο αναλύσεις δειγμάτων. Η μια, από ένα δείγμα που συγκέντρωσε ο παραγωγός από κάθε υποτεμάχιο και αναλύθηκαν στο εργαστήριο του Μύλου της Barilla στο Βόλο. Είναι αυτά που φαίνονται στον Πίνακα. Φαίνεται ότι οι πρωτεΐνες στα τεμάχια μετά το καλαμπόκι είναι μειωμένες (12,89 και 12,70 %) ενώ μετά το ρεβίθι αυξημένες στο 14,4%. Σημειώνω ότι το 14,5 έχει στα συμβόλαια της MISKO πριμ ποιότητας 2 λεπτά ενώ το 12,8% δεν έχει. Από τα υπόλοιπα ποιοτικά χαρακτηριστικά η ποιότητα γλουτένης είναι πολύ καλή, ενώ το χρώμα και ειδικό βάρος είναι καλά αλλά όχι πολύ καλά.

Γράφει ο Φάνης Γέμτος, γεωπόνος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass