Πιπεριά θερμοκηπίου και υπαίθρια

Δημοσίευση: 01 Ιουλ 2014 14:16 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 15:07

 

 

Από παρατηρήσεις στην ύπαιθρο και στο εργαστήριο φυτοπροστασίας του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας φυτών και ποιοτικού ελέγχου Μαγνησίας διαπιστώθηκε ότι στις περιοχές όπου καλλιεργείται  η πιπεριά θερμοκηπίου και υπαίθρια  υπάρχουν οι παρακάτω εχθροί και ασθένειες :

ΘΡΙΠΑΣ (Thrips tabaci, Frankliniella occidentalis)

   Οι Θρίπες προκαλούν ζημιές με το να διαρρηγνύουν και να απομυζούν τα κύτταρα της επιδερμίδας των φύλλων προκαλώντας εσχαρώσεις (κατσάρωμα φύλλων), καρπών και ανθόροια.

Στις πιπεριές οι θρίπες έρπονται ανάμεσα στον κάλυκα και στον καρπό καταστρέφοντας την υφή του. Η ζημιά σε ένα νεαρό καρπό μπορεί να διαταράξει την ανάπτυξή του, πράγμα το οποίο οδηγεί σε μια σοβαρή μείωση της ποιότητας του τελικού προϊόντος και είναι φορείς ιώσεων.

  Συστάσεις :

  1. Για τους βιοκαλλιεργητές συνιστάται η τοποθέτηση αρπακτικών εντόμων των θριπών, όπως  phytoseiulus persimilis, amblyseius cucumeris, amblyseius barkeri,  orius insidiosus, κ.α
  2. Για τους παραγωγούς συμβατικής γεωργίας συνιστάται ψεκασμός με  κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. όπως abamectin, κ.α..

 

ΩΙΔΙΟ (Leveillula taurica)

  Συμπτώματα:  Εμφάνιση  κίτρινων ακανόνιστων κηλίδων (ως πανάδες) στην πάνω επιφάνεια των φύλλων, με λευκή εξανθηση στην κάτω επιφάνεια.

  Συνθήκες ανάπτυξης  του παθογόνου: Οι μολύνσεις πραγματοποιούνται σε θερμοκρασίες από 15ο – 30ο C και υγρασία 52-75%. Oι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη του ωιδίου   και την μετάδοσή του.

  Καταπολέμηση: Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών να προστατεύσουν την παραγωγή τους με ψεκασμούς κάλυψης, με επιτρεπόμενα εκλεκτικά ωϊδιοκτόνα, όπως   Azoxystropin, Triadimenol, Copper-Oxychloride, tebuconazol,Sulphur, Bupirimate, difenoconazole,pyraclostrobin, trifloxystrobin, κ.α. Επανάληψη των ψεκασμών σε 8-10 ημέρες.

 

AKAΡΕΑ- ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ

(Τetranychus urticae, Polyphagotarsonemus latus)

  Συμπτώματα: Oι  κορυφές των προσβεβλημένων από ακάρεα φυτών παραμορφώνονται, τα φύλλα κατσαρώνουν και αποκτούν καφέ αποχρωματισμό ή μπρούτζινο χρώμα. Η ανάπτυξη των φυτών αναστέλλεται και τελικά τα φυτά νεκρώνονται. Έστω και μικρός αριθμός ακάρεων είναι αρκετός για να προκαλέσουν ουσιαστική ζημιά.

  Ο πράσινος  τετράνυχος (Τetranychus urticae) συνήθως εμφανίζεται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων, στην πάνω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζεται  η ζημιά  σαν μικρές ασπροκιτρινες κηλίδες, στην συνέχεια τα φύλλα κιτρινίζουν και τελικά νεκρώνεται όλο το φυτό.

Η εμφάνιση των τετρανύχων στις πιπεριές θερμοκηπίου έγινε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου στους νομούς Μαγνησίας, Καρδίτσας, Τρικάλων και αναμένεται στις υπαίθριες.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη των τετρανύχων.

Συστάσεις: Να γίνει ψεκασμός για την καταπολέμηση των τετρανύχων μόνον όταν διαπιστωθεί  το έντομο στην καλλιέργεια με επιτρεπόμενα  φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως abamectin κ.α.

 

ΑΦΙΔΕΣ (Aphis gossypii, Myzus persicae)

 

Οι μελίγκρες είναι φορείς ιώσεων, προκαλούν ζημιά με την απομύζηση  του χυμού των φυτών και  με τα μελιτώματα που εκκρίνουν.

Συστάσεις: Να γίνει καταπολέμηση με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως pirimicarb, acetamiprid,κ.α.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ : Να τηρούνται αυστηρά :

  1. Οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων
  2. Το τελευταίο επιτρεπόμενο χρονικό όριο ψεκασμού πριν τη συγκομιδή, σύμφωνα με τις οδηγίες που                   αναγράφονται στην ετικέτα κάθε σκευάσματος.
  3. H συνδυαστικότητα.

Όλα τα Δελτία μας βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «www.minagric.gr»

 

                                               

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass