Νέες εστίες καταρροϊκού πυρετού

Σε ζώνη προστασίας η Θεσσαλία * Μέτρα για τη μετακίνηση των ζώων

Δημοσίευση: 17 Αυγ 2020 15:20

ΚΑΡΔΙΤΣΑ (Του ανταποκριτή μας)
Η Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας ενημερώνει τους ιδιοκτήτες εκτροφών μηρυκαστικών για την εμφάνιση 10 νέων εστιών καταρροϊκού πυρετού σε εκτροφές αιγοπροβάτων σε περιοχές της Μακεδονίας.


Κατόπιν τούτου τα όρια των ζωνών προστασίας και επιτήρησης άλλαξαν. Η Π.Ε. Καρδίτσας ανήκει πλέον στη ζώνη προστασίας. Στη ζώνη προστασίας ανήκουν εκτός της Π.Ε. Καρδίτσας, τμήματα των Π.Ε. Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας, Ευρυτανίας, Αιτωλοακαρνανίας, Ιωαννίνων, Τρικάλων, Καστοριάς, Γρεβενών, Κοζάνης, Φλώρινας, Λάρισας, Πιερίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Κιλκίς και Χαλκιδικής.
Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, σχετική ανακοίνωση: «Οι κάτοχοι εκτροφών μηρυκαστικών (προβάτων, αιγών και βοοειδών) του Νομού απαγορεύεται να μετακινήσουν τα ζώα τους εκτός των ορίων της ζώνης προστασίας. Εκτός ζώνης προστασίας μπορούν να μετακινηθούν μηρυκαστικά μόνο για άμεση σφαγή και μόνο στη ζώνη επιτήρησης. Τα ζώα επιτρέπεται να μετακινηθούν στις παραπάνω περιπτώσεις μόνο εάν έχει εφαρμοστεί, πριν τη μετακίνησή τους, κατάλληλο εντομοαπωθητικό. Το εντομοαπωθητικό χορηγείται από ιδιώτη Κτηνίατρο, ο οποίος εκδίδει κτηνιατρική συνταγή και καταγράφει τη χορήγηση στο Μητρώο Φαρμακευτικής Αγωγής της Εκτροφής. Αντίγραφο της κτηνιατρικής συνταγής κίτρινου χρώματος μαζί με την απόδειξη ή το τιμολόγιο αγοράς των αντίστοιχων φαρμάκων παραμένει στο επίσημο Μητρώο Φαρμακευτικών Αγωγών της εκμετάλλευσης για πέντε (5) χρόνια. Για να εγκριθεί από την Υπηρεσία μας η μετακίνηση των ζώων εντός της ζώνης προστασίας, για σφαγή ή πώληση και προς τη ζώνη επιτήρησης για άμεση σφαγή και να εκδοθούν υγειονομικά πιστοποιητικά, οι κάτοχοι των εκτροφών αιγοπροβάτων και βοοειδών πρέπει να προσκομίζουν στα Κτηνιατρικά Γραφεία της Υπηρεσίας μας το Μητρώο της Εκτροφής, τα διαβατήρια των ζώων (για τα βοοειδή) και το Μητρώο Φαρμακευτικής Αγωγής με την κτηνιατρική συνταγή, όπου θα φαίνεται η χορήγηση του εντομοαπωθητικού στα ζώα, που προορίζονται για σφαγή ή πώληση. Παρακαλούνται οι κάτοχοι εκτροφών μηρυκαστικών (αιγοπροβάτων, βοοειδών) να επικοινωνήσουν με το αρμόδιο Κτηνιατρικό Γραφείο της περιοχής τους για οδηγίες προκειμένου να προφυλάξουν τα ζώα τους από τη νόσο».
Πρόληψη του νοσήματος μπορεί να γίνει με την καταπολέμηση των εντόμων τόσο με τη χρήση των κατάλληλων εντομοκτόνων στα ζώα όσο και στους στάβλους.
Τα ζώα, τα κτίρια όπου αυτά ενσταυλίζονται και ο περιβάλλων χώρος, ειδικότερα τα σημεία όπου είναι δυνατό να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν οι φορείς του ιού (π.χ. λιμνάζοντα νερά), ψεκάζονται σε τακτά διαστήματα με εγκεκριμένα εντομοκτόνα.ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απευθύνει έκκληση για αυξημένη επαγρύπνηση όλων των εμπλεκόμενων στην εκτροφή και διακίνηση ευαίσθητων στη νόσο ειδών ζώων (κτηνοτρόφων, μεταφορέων και εμπόρων ζώντων ζώων). Παράλληλα, επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ορίζονται ζώνες ελέγχου σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από κάθε εστία, προστασίας σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων και επιτήρησης σε ακτίνα 150 χιλιομέτρων.
Σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις ευαίσθητων στη νόσο ειδών ζώων (πρόβατα, αιγοειδή, βοοειδή), αυτές απαγορεύονται για 21 ημέρες στη ζώνη ελέγχου, με εξαίρεση τα ζώα που προορίζονται για άμεση σφαγή.
Οι μετακινήσεις ζώων στις ζώνες προστασίας ή επιτήρησης μπορεί να επιτραπούν από την αρμόδια αρχή, με την προϋπόθεση ότι τα ζώα που πρόκειται να μετακινηθούν δεν εμφανίζουν κανένα κλινικό σύμπτωμα καταρροϊκού πυρετού του προβάτου κατά την ημέρα της μεταφοράς. Ωστόσο, απαγορεύεται η έξοδος ζώων από τη ζώνη προστασίας με συγκεκριμένες εξαιρέσεις.
Υπενθυμίζεται ότι ο καταρροϊκός πυρετός είναι μια ασθένεια που μεταδίδεται με αρθρόποδα, αιματοφάγα κουνούπια τόσο στα αιγοπρόβατα όσο και στα βοοειδή και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο ούτε με τα τσιμπήματα κουνουπιών ούτε με την κατανάλωση κρέατος, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.
Ο καταρροϊκός πυρετός του προβάτου είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης. Σε περίπτωση υποψίας του νοσήματος (πυρετός μέχρι 42ο C, οίδημα (πρήξιμο) στην περιοχή του στόματος, των οφθαλμών και των αυτιών, ρινικό έκκριμα, σιελόρροια (αφροί στο στόμα), μπλε γλώσσα, απώλεια βάρους, κρίνεται απαραίτητη η άμεση ενημέρωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass