Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 04 Σεπ 2020 20:51

Από τον Γιώργο Ρούστα roustas@eleftheria.gr

 

Παρέμβαση Σκρέκα στο Συμβούλιο
Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ
Την ανάγκη εφαρμογής σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και την προστασία των τοπικών αγροτικών προϊόντων, ανέδειξε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας, κατά την ομιλία

του στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία.
Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι πρέπει να ενισχυθεί με συγκεκριμένα κίνητρα η συνεργασία μεταξύ αγροτών, επιχειρήσεων και καταναλωτών, ώστε να διασφαλιστεί η ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα και η παραγωγή ποιοτικών τροφίμων. Σε αυτό το πλαίσιο, προσέθεσε ότι ζωτικής σημασίας είναι η προώθηση της γεωργίας ακριβείας, της έρευνας, της καινοτομίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Τρικαλινός υφυπουργός στο ζήτημα της προστασίας των τοπικών αγροτικών προϊόντων και ποικιλιών ως ένα αποτελεσματικό μέτρο για την αντιμετώπιση οικονομικών και περιβαλλοντικών κρίσεων, καθώς και για τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών και των τοπικών κοινοτήτων. Σε αυτό το σημείο, ανέφερε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη θέσπιση κοινών κανόνων για τη σήμανση της γεωγραφικής προέλευσης σε προϊόντα όπως το γάλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα παρασκευάσματα κρέατος και τις βρώσιμες ελιές.
Σε ό,τι αφορά τέλος την ενδεχόμενη σήμανση της καλής μεταχείρισης των ζώων εκτροφής, ο κ. Σκρέκας είπε ότι θα πρέπει να αναμένεται η ολοκλήρωση της σχετικής έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν από την εφαρμογή διαφορετικών προτάσεων στις τιμές παραγωγού, την ανταγωνιστικότητα και τις αντιδράσεις των καταναλωτών. Ζητούμενο είναι, κατέληξε, να επιτευχθεί η ισορροπία μεταξύ της βιωσιμότητας των παραγωγών και της ζήτησης από την πλευρά των καταναλωτών.

 

Στα 3,8 ευρώ η ενίσχυση
σε κτηνοτρόφους
Στα 3,8 ευρώ ανά θηλυκό πρόβατο ή αίγα καθορίστηκε το ύψος της ενίσχυσης που θα καταβληθεί στους αιγοπροβατοτρόφους για τις επιπτώσεις από τον κορονοϊό. Το Υπουργείο γνωστοποίησε ότι το κονδύλι που θα διατεθεί για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων είναι 30.155.000 ευρώ, ενώ σήμερα αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα υποβολής των αιτημάτων ενίσχυσης για τα αιγοπρόβατα.

 

Στις 15 Οκτωβρίου ξεκινά
η συγκομιδή ακτινιδίου
Ως ημερομηνία έναρξης συγκομιδής ακτινιδίων της ποικιλίας Hayward, για όλη τη χώρα, ορίστηκε η 15η Οκτωβρίου κάθε έτους και ως ημερομηνία έναρξης της περιόδου εμπορίας στην εγχώρια αγορά η 1η Νοεμβρίου κάθε έτους. Οι υπόλοιπες ποικιλίες συγκομίζονται όταν έχουν αποκτήσει βαθμό ωρίμανσης 6,2° Brix ή μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία ποσοστού 15%. Τα ακτινίδια μεταφέρονται από τους τόπους παραγωγής τους προς εγκαταστάσεις τυποποιητηρίων – συσκευαστηρίων που βρίσκονται αποκλειστικά και μόνο εντός της χώρας. Οι τυποποιητές – συσκευαστές οφείλουν να διασφαλίζουν σε κάθε περίπτωση, ότι οι ποσότητες ακτινιδίων που εισέρχονται σε εγκαταστάσεις τυποποιητηρίων/συσκευαστηρίων προκειμένου να τυποποιηθούν/συσκευασθούν, έχουν αποκτήσει βαθμό ωρίμανσης 6,2° Brix ή μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία ποσοστού 15%.
Στο μεταξύ σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η Ομάδα Παραγωγών ακτινιδίου του Συνεταιρισμού Πυργετού Λάρισας, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής του ψυγείου, ώστε να αποθηκευτεί σε αυτό η φετινή παραγωγή. Εξέλιξη που θα αυξήσει τη διαπραγματευτική ικανότητα των μελών του Συνεταιρισμού. Ελπίζουμε να το καταφέρουν μέχρι την έναρξη της συγκομιδής.

 

Σε αγωνιστική ετοιμότητα
οι αμυγδαλοπαραγωγοί της Όσσας
Ο Σύλλογος Αμυγδαλοπαραγωγών Όσσας του Δήμου Τεμπών καλεί όλους τους αμυγδαλοπαραγωγούς σε ανοικτή συγκέντρωση, που θα γίνει στις 6 Σεπτεμβρίου στην ταβέρνα ο «Στέλιος». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Αντ. Ζέλφο «εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού επιβάλλεται προστασία της παραγωγής μας. Οι αμυγδαλοπαραγωγοί έχουν επέλθει σε πλήρη οικονομική εξαθλίωση και έχει επέλθει μαρασμός στις οικογένειές τους από τις υποχρεώσεις. Αυτό οφείλεται στις τρεις επανωτές χρονιές που δεν είχαμε παραγωγή στα δέντρα. Το κράτος οφείλει άμεσα να το δει, αφού γνωρίζει το πρόβλημά μας. Δεν θέλουμε άλλη απάθεια και κοροϊδία, το κράτος οφείλει να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα. Πληρώνουμε ασφαλιστική εισφορά και το απαιτούμε» καταλήγει ο κ. Ζέλφος.

 

Γενική συνέλευση Συνεταιρισμού
Λαρισαίων αγροτών
Σε ετήσια τακτική γενική συνέλευση καλεί τα μέλη του Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών, το Διοικητικό Συμβούλιο του Α.Σ., την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου και ώρα 10:00 π.μ., στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών «Η ΝΕΑ ΕΝΩΣΗ» επί της οδού Αγχιάλου 4 στη Φιλιππούπολη Λάρισας. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι: Υποβολή και έγκριση του Ισολογισμού της χρήσης 2019, μετά των επ’ αυτού εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και του Εποπτικού Συμβουλίου. Απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του Εποπτικού Συμβουλίου από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τα πεπραγμένα της χρήσης 2019. Εκλογή ενός τακτικού και ενός αναπληρωματικού Ορκωτού Ελεγκτή για τη χρήση 2020. Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτή έχουν τα μέλη του Α.Σ. που έχουν εκπληρώσει όλες τις ληξιπρόθεσμες οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τον Συνεταιρισμό. Σε περίπτωση μη απαρτίας, η τακτική Γενική Συνέλευση θα συνέλθει το Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου.
 
Γυναίκες και ετεροεπαγγελματίες
επενδύουν περισσότερο στη γεωργία
Μια ενδιαφέρουσα έρευνα για τα κίνητρα που οδηγούν τους παραγωγούς να πραγματοποιήσουν επενδύσεις διεξήγαγε το εργαστήριο Αγροτικής Οικονομίας και Καταναλωτικής Συμπεριφοράς του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τη συμμετοχή παραγωγών που ειδικεύονταν σε αροτραίες και δενδρώδεις καλλιέργειες. Σύμφωνα με τον Γιώργο Βλόντζο, αναπληρωτή καθηγητή και δ/ντή του Εργαστηρίου Αγροτικής Οικονομίας και Καταναλωτικής Συμπεριφοράς «η εκπαίδευση των αγροτών και η εμπιστοσύνη τους σε διάφορους οργανισμούς που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στην έρευνα γύρω από τον γεωργικό τομέα, έχουν επίσης αποδειχθεί σημαντικοί μοχλοί των επενδύσεων. Ως εκ τούτου, είναι ασφαλές να λεχθεί ότι η συνολική αλληλεπίδραση εκπαίδευσης, έρευνας και πληροφόρησης μεταξύ αγροτών και ιδρυμάτων μπορεί να αποκτήσει πολύ σημαντικό ρόλο στην προώθηση της επιθυμητής αλλαγής στη γεωργία. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχει σημαντική διαφορά στα ποσοστά επένδυσης των αγροτών, όσον αφορά στον τύπο της εκμετάλλευσής τους. Φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη τάση για πραγματοποίηση επενδύσεων σε αγρότες που καλλιεργούν οπωροφόρα δέντρα από ότι σε αροτραίες καλλιέργειες. Όσον αφορά στο προφίλ των επενδυτών, η έρευνα έδειξε ότι γυναίκες αγρότισσες επενδύουν περισσότερο από τους άντρες κι επιπλέον, αγρότες με βελτιωμένα οικονομικά μεγέθη, καθώς και παραγωγοί των οποίων τα κύρια εισοδήματα δημιουργούνται εκτός γεωργίας, επενδύουν περισσότερο, σε σύγκριση με μικρομεσαίους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Συμπέρασμα: Η έλλειψη ικανότητας για εξοικονόμηση πόρων μπορεί να εμποδίσει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για εκσυγχρονισμό των εκμεταλλεύσεων» καταλήγει ο δ/ντής του Εργαστηρίου Αγροτικής Οικονομίας και Καταναλωτικής Συμπεριφοράς του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

 

Δελτίο καιρού

Ιδανικές οι καιρικές συνθήκες για τους Θεσσαλούς αγρότες το επόμενο τριήμερο, καθώς θα υπάρξουν φυσιολογικές φθινοπωρινές θερμοκρασίες. Θα σημειωθεί ενίσχυση των βοριάδων και πτώση της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο, αφού ο υδράργυρος θα κυμαίνεται από 16 ως 33 βαθμούς Κελσίου. Χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα θα είναι και η επόμενη εβδομάδα. Να σημειωθεί ότι στην παρούσα φάση βαμβακοπαραγωγοί, αμπελουργοί και ντοματοπαραγωγοί δεν θέλουν βροχές, τις θέλουν όμως οι ελαιοπαραγωγοί.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass