ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΒΑΜΒΑΚΟΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Στήριξη της βαμβακοκαλλιέργειας με κάθε τρόπο

Δημοσίευση: 07 Ιουλ 2014 15:27 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 15:27

 

Την διοργάνωση μιας σειράς ενημερωτικών εκδηλώσεων σε βαμβακοπαραγωγικές χώρες της χώρας για την στήριξη του προϊόντος, ενόψει και των δυσμενών εξελίξεων που φέρνει η νέα ΚΑΠ για τον άλλοτε ελληνικό «λευκό χρυσό» αποφάσισε η Διεπαγγελματική Βάμβακος που συνεδρίασε πρόσφατα στη Λάρισα.

Αναλυτικότερα αποφασίστηκαν οι παρακάτω ενέργειες:

-Η οικονομική συμμετοχή της διακλαδικής στο Ταξινομητήριο Βάμβακος της Καρδίτσας με στόχο την ταξινόμηση του ελληνικού βαμβακιού και προφανώς την προσδοκία για ποιοτική αναβάθμιση της ταυτότητα του και επομένως καλλίτερα οικονομικά αποτελέσματα για τον αγρότη και τις επιχειρήσεις.

-Προσπάθεια ενημέρωσης του έλληνα αγρότη ενόψει των εξελίξεων της νέας ΚΑΠ και διατήρησης του προϊόντος που τόσο μεγάλη σημασία έχει για την εθνική οικονομία.

-Συμμετοχή της διακλαδικής μέσω των μελών της στο Παγκόσμιο Συνέδριο Βάμβακος της ICAC που γίνονται στη Θες\νίκη το Νοέμβριο του 2014.

-Γενικότερη ανταλλαγή απόψεων και ενημέρωση από τις εξελίξεις στο βαμβάκι σε διεθνές επίπεδο.

-Ενέργειες απαραίτητες που θα γίνουν από την Διακλαδική Βάμβακος για την συνέχιση της ολοκληρωμένης διαχείρισης του προϊόντος, που εξαιτίας κακού προγραμματισμού διακόπηκε το 2013.

Οι αλλαγές της ΚΑΠ

Τα στελέχη της Διεπαγγελματικής Βάμβακος (συνεταιριστές και εκκοκκιστές) με αφορμή τις αλλαγές της νέας ΚΑΠ μίλησαν για «σφοδρή αναδιανομή του εισοδήματος στη Θεσσαλία και για προβλήματα κοινωνικής ισορροπίας που θα προκληθούν σε περιοχές όπου κυριαρχούσε το βαμβάκι, όπως Φάρσαλα, Κραννώνας, Πλατύκαμπος, κλπ». Οι Θεσσαλοί εκκοκκιστές μιλούν ακόμη και για «μείωση κατά ένα μεγάλο ποσοστό του Θεσσαλικού ΑΕΠ». Το πλήγμα ακούει στο όνομα «αποσυνδεδεμένη επιδότηση», η οποία με την νέα ΚΑΠ μειώνεται κατά το ήμισυ. Από το 2004 μέχρι σήμερα η αποσυνδεδεμένη δίνονταν με βάση τα ιστορικά δικαιώματα του κάθε παραγωγού και κυμαίνονταν από 75-80 ευρώ\στρ. Με την νέα ΚΑΠ και στο πλαίσιο σύγκλισης των Περιφερειών της Ε.Ε. αποφασίστηκε η αποσυνδεδεμένη να δοθεί εκτατικά και όχι βάση δικαιωμάτων. Έτσι υπολογίζεται ότι οι βαμβακάδες θα χάσουν το 50% της αποσυνδεδεμένης, ήτοι θα λάβουν περίπου 40 ευρώ\στρ. Αυτό για μια καλλιέργεια που έχει αυξημένο κόστος παραγωγής σε σχέση με άλλες καλλιέργειες (π.χ. αυξημένα τιμολόγια ΔΕΗ, πετρέλαιο, λιπάσματα για την αντιμετώπιση ασθενειών κλπ) έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις και θα αναγκάσει κάποιους να στραφούν σε άλλες καλλιέργειες, όπως τα δημητριακά. Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Διεπαγγελματικής τέθηκαν κι άλλες πρακτικές λύσεις για την στήριξη του βαμβακιού, όπως η δημιουργία ενός δημοπρατήριου αγροτικών προϊόντων, στο οποίο θα έχει δεσπόζουσα θέση και το ελληνικό βαμβάκι. «Γιατί το ποιοτικό βαμβάκι να εξαρτιέται από τις αγορές του Μιλάνου, της Σμύρνης, ή ακόμη ακόμη και της Νέας Υόρκης;» αναρωτιούνται οι παραγωγοί.

Εν κατακλείδι, η Διεπαγγελματική συνιστά ψυχραιμία και υπομονή στους βαμβακοπαραγωγούς, να μην προχωρήσουν σε σπασμωδικές κινήσεις και να έχουν εμπιστοσύνη στις ενέργειες του οργάνου, καθώς κοινή πεποίθηση όλων των ανθρώπων της ελληνικής αγοράς είναι ότι το βαμβάκι θα πρέπει να προστατευθεί με κάθε τρόπο.    

Τέλος τα στελέχη της Διεπαγγελματικής Βάμβακος χαρακτήρισαν καλή –ποιοτικώς- την φετινή σοδειά, αν και συνέστησαν επιφυλακή στους παραγωγούς, καθώς ξανά, αλλά σε λίγες περιπτώσεις εμφανίστηκε το πράσινο σκουλήκι.

                                                                                      Γ. Ρούστας            

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass