Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 11 Σεπ 2020 21:00

Ιδιαίτερη προσοχή στις όψιμες καλλιέργειες βαμβακιού στη Δυτική Θεσσαλία

Στο βλαστικό στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι βαμβακοφυτείες, η Δ/νση Αγροτικής

Οικονομίας της ΠΕ Καρδίτσας και Τρικάλων και το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου συνιστά στους παραγωγούς της Δυτικής Θεσσαλίας να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις όψιμες καλλιέργειες, όπου η παρουσία τρυφερών βλαστικών οργάνων (χτένια, άνθη και νεαρά καρύδια) ευνοεί τη δραστηριότητα του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού. Στην Καρδίτσα την τελευταία βδομάδα οι συλλήψεις ακμαίων πράσινου σκουληκιού στις φερομονικές παγίδες ήταν χαμηλές. Ομοίως χαμηλές ήταν και οι συλλήψεις ακμαίων ρόδινου. Στα Τρίκαλα την εποχή αυτή οι βαμβακοφυτείες βρίσκονται στο στάδιο πλήρους καρποφορίας και του ανοίγματος των καρυδιών. Στις πιο πρώιμες φυτείες το ποσοστό ανοίγματος είναι στο 30% και η εξέλιξη της βαμβακοκαλλιέργειας είναι πολύ καλή. Οι συλλήψεις ακμαίων πράσινου σκουληκιού που παρατηρούνται κυμαίνονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Όσον αφορά στο ρόδινο σκουλήκι οι συλλήψεις ακμαίων κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα με εξαίρεση την περιοχή Ζάρκου-Πηνειάδας όπου παρατηρήθηκαν υψηλότερες συλλήψεις, με τα επίπεδα προσβολών ανθέων και καρυδιών να βρίσκονται κάτω από το όριο επέμβασης. Στην ανακοίνωση (διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ) δίνονται αναλυτικές οδηγίες για την αποφύλλωση, όπως ότι τα αποφυλλωτικά πρέπει να εφαρμόζονται όταν έχει ανοίξει τουλάχιστον το 60% των καρυδιών, αλλά και για τους ψεκασμούς.
Η διεθνής εικόνα του βαμβακιού. Στο μεταξύ θετικά μηνύματα φέρνει η πρόσφατη ενημέρωση από τη Διεθνή Συμβουλευτική Επιτροπή Βάμβακος (ICAC). Όπως επισημαίνει αναμένεται μια μείωση της παγκόσμιας παραγωγής και μια αύξηση της διεθνούς κατανάλωσης. Παρόλα αυτά η παραγωγή θα ξεπερνά την κατανάλωση με αποτέλεσμα να αυξάνουν τα αποθέματα. Συγκεκριμένα η ICAC αναφέρει ότι για την περίοδο 2020/2021 η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται να μειωθεί σε 25,1 εκατομμύρια τόνους (από 26,2 που ήταν πέρσι), ενώ η παγκόσμια κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί σε 24,3 εκατομμύρια τόνους (από 22,7 που ήταν πέρσι). Παρόλα αυτά αναμένεται να έχουμε αύξηση των αποθεμάτων και συνεχιζόμενη οικονομική αβεβαιότητα λόγω της πανδημίας, με αποτέλεσμα οι τιμές να παραμείνουν υπό πίεση για το εγγύς μέλλον.

 

Υποβολή αιτημάτων πληρωμής για τους δικαιούχους Σχεδίων Βελτίωσης
Από την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε το σύστημα υποβολής αιτημάτων πληρωμής για τους δικαιούχους των Σχεδίων Βελτίωσης, το οποίο θα λειτουργήσει δοκιμαστικά για 10 μέρες και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η υποβολή αιτημάτων πληρωμής για τους δικαιούχους των Δράσεων 4.1.1 και 4.1.3. Η ηγεσία του ΥπΑΑΤ κατάφερε να ξεμπλοκάρει το σύστημα ώστε να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ). Όλα δείχνουν ότι μέσα στον Νοέμβριο και μετά τους απαραίτητους ελέγχους θα υπάρξουν οι πρώτες εκταμιεύσεις.


Πληρώθηκαν οι κτηνοτρόφοι του Τυρνάβου τον καταρροϊκό
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης με απόφαση την οποία υπέγραψε δίνει τέλος στην αγωνία των κτηνοτρόφων του Τυρνάβου, το ζωικό κεφάλαιο των οποίων επλήγη το 2014 από καταρροϊκό πυρετό. Η συγκεκριμένη απόφαση προβλέπει την ενίσχυση των κτηνοτρόφων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας με το ποσό των 251.970 ευρώ και αποτελεί την υλοποίηση της δέσμευσης του κ. Βορίδη για επίλυση του χρονίζοντος αυτού ζητήματος, διευθετώντας οριστικά ένα ζήτημα που ταλαιπώρησε τους κτηνοτρόφους της περιοχής του Τυρνάβου κυρίως, για έξι και πλέον έτη.
Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων ελήφθη με τροπολογία που συμπεριέλαβε ο υπουργός στο «ερανιστικό νομοσχέδιο» το οποίο ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2020. Παράλληλα, με άλλες αποφάσεις που υπέγραψε ο κ. Βορίδης για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων, το ζωικό κεφάλαιο των οποίων έχει πληγεί από καταρροϊκό πυρετό και υπέρ της εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της πατρίδας μας, καθορίζεται η διάθεση ποσού 103.347,68 ευρώ το οποίο θα δοθεί σε κτηνοτρόφους των Περιφερειακών Ενοτήτων Ανατολικής Αττικής, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Κορινθίας, Μαγνησίας και Ροδόπης. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για οικονομικές αποζημιώσεις και ενισχύσεις προς του πληγέντες κτηνοτρόφους ανέρχεται σε 355.317,68 ευρώ.


Στάσιμη η τιμή των σιτηρών

Προβληματισμός επικρατεί στην αγορά των σιτηρών καθώς μετά τη νεκρή περίοδο του Αυγούστου, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν έγιναν εμπορικές πράξεις, ο Σεπτέμβριος δεν ξεκίνησε θετικά για το προϊόν. Έτσι η τρέχουσα εμπορική τιμή έπεσε από τα 24 στα 22 λεπτά. Το ευτύχημα είναι ότι τα 2/3 της φετινής παραγωγής πουλήθηκε όταν η διεθνή αγορά αγόραζε με 24 λεπτά, ενώ υπενθυμίζεται πως κάποια μέλη του Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου πούλησαν μέχρι και με 26 λεπτά. Η προσδοκία των παραγωγών είναι ότι τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου η τιμή θα ανέβει ξανά, για αυτό και δεν βιάζονται να προχωρήσουν σε πωλήσεις στην παρούσα χρονική στιγμή. Εξάλλου όσοι είχαν προβλήματα οικονομικής ρευστότητας φρόντισαν να πουλήσουν στα μέσα με τέλος Ιουλίου.

 

Γενική Συνέλευση Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών

Σε ετήσια τακτική γενική συνέλευση καλεί τα μέλη του Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών, το Διοικητικό Συμβούλιο, μεθαύριο Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου και ώρα 10:00 π.μ., στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών «Η ΝΕΑ ΕΝΩΣΗ» επί της οδού Αγχιάλου 4 στη Φιλιππούπολη Λάρισας. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι: Υποβολή και έγκριση του Ισολογισμού της χρήσης 2019, μετά των επ’ αυτού εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και του Εποπτικού Συμβουλίου. Απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του Εποπτικού Συμβουλίου από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τα πεπραγμένα της χρήσης 2019. Εκλογή ενός τακτικού και ενός αναπληρωματικού Ορκωτού Ελεγκτή για τη χρήση 2020. Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτή έχουν τα μέλη του Α.Σ. που έχουν εκπληρώσει όλες τις ληξιπρόθεσμες οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τον Συνεταιρισμό. Σε περίπτωση μη απαρτίας η τακτική Γενική Συνέλευση θα συνέλθει το Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου στα γραφεία του Α.Σ. την ίδια ώρα.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass