Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 18 Σεπ 2020 19:28

Από τον Γιώργο Ρούστα
roustas@eleftheria.gr

*Εμπόριο σιτηρών-Κάλεσμα
Συνεταιρισμού Νίκαιας
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η ανταπόκριση των εμπόρων στο κάλεσμα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νίκαιας «ο Προμηθέας», ο οποίος αναμένει μέχρι και σήμερα το μεσημέρι, έγγραφες προτάσεις εμπόρων- ιδιωτών για να πουλήσει το συγκεντρωμένο για

λογαριασμό των παραγωγών μελών του, σιτάρι απλό σοδειάς 2020 προκαθορισμένο, αποθηκευμένο σε σιλό του Συνεταιρισμού. Από τους 6.000 τόνους συνολικά, οι 1000 τόνοι που είναι ελεύθεροι (δεν δεσμεύονται με συμβόλαιο) αναμένεται να πουληθούν. Σε περίπτωση που οι προσφορές δεν είναι ικανοποιητικές και οι παραγωγοί δεν ανάψουν το πράσινο φως, τότε ο Συνεταιρισμός θα προβεί σε μία επόμενη πρόσκληση με την ελπίδα τότε οι συνθήκες να είναι πιο ευνοϊκές. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι οι παραγωγοί-μέλη του Συνεταιρισμού πληρώθηκαν για τη σοδειά τους 22 λεπτά.

*Τα χαρακτηριστικά
της φετινής χρονιάς βάμβακος
Ξεκινά δειλά δειλά η συγκομιδή βαμβακιού στον θεσσαλικό κάμπο, αν και η φετινή χρονιά εξελίσσεται με μία οψίμιση της παραγωγής κατά 10 μέρες περίπου. Το καλό γενετικό υλικό βοηθά τις ποικιλίες να ξεχωρίσουν, ενώ η παραγωγή εξελίσσεται γενικώς καλά. Οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου βοήθησαν σε μικρότερο κόστος παραγωγής, και θα βοηθήσουν ακόμα περισσότερο σε μειωμένο κόστος συγκομιδής. Το πράσινο σκουλήκι δεν αποτέλεσε σημαντικό πρόβλημα της καλλιέργειας, βοηθώντας στο μικρότερο κόστος φυτοπροστασίας. Λιγότερα στρέμματα καλλιεργήθηκαν, σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση της ειδικής καλλιεργητικής ενίσχυσης βάμβακος («συνδεδεμένη βάμβακος»).

*Ειδική ενίσχυση
Αναλυτικότερα σε 2.766.777 στρέμματα υπολογίζεται η φετινή βαμβακοκαλλιέργεια, σύμφωνα με τα στοιχεία του cotton-net. Πρωταθλητής στις εκτάσεις 433.617 είναι ο νομός Καρδίτσας με 8.037 αγρότες, ακολουθεί ο νομός Ροδόπης με 5032 αγρότες και έκταση 332. 700 και στην τρίτη θέση η Λάρισα με 4758 αγρότες και 315054 έκταση. Ο νομός Τρικάλων με 2.160 αγρότες καλλιεργεί 96. 273 στρ και ο νομός Μαγνησίας με 573 αγρότες με 41.758 στρ. Στα 67,713 ευρώ ανά στρέμμα εκτιμά το cotton-net.gr ότι θα ανέλθει η ειδική ενίσχυση βάμβακος. Σε σύγκριση με την ειδική ενίσχυση του 2019, η ενίσχυση για το 2020 είναι αυξημένη κατά 3,5 ευρώ/στρ. (από 64,249 στα 67,713 ευρώ/στρ.).
Σύμφωνα με τον Αθ. Μπαντή «ο στόχος παραμένει μοναδικός, σταθερός, αδιαμφισβήτητος και αδιαπραγμάτευτος: Το ποιοτικό προϊόν, αφού σε μία δύσκολη χρονιά, καλύτερη διέξοδο στην αγορά, βρίσκει το ποιοτικό βαμβάκι, το οποίο έχει παραχθεί από σύσπορο, με καλό γενετικό υλικό σπαρμένο, σωστά καλλιεργημένο, σωστά φροντισμένο, σωστά αποφυλλωμένο, με χαμηλή υγρασία μαζεμένο και σωστά διαχειριζόμενο! Και σε μία χρονιά με χαμηλή ζήτηση (μέχρι στιγμής) το ποιοτικό βαμβάκι, δεν ξεχνάμε, πως πρώτο θα πουληθεί κι άρα πρώτο θα πληρωθεί».

*Η ΕΑΣ Τρικάλων για το βαμβάκι
Ξεκίνησε τις παραλαβές του προϊόντος η Ένωση Τρικάλων και τις επόμενες δύο-τρεις ημέρες θα ανακοινώσει και την τιμή εκκίνησης. Η εκτίμηση είναι ότι στην εκκίνηση τα πράγματα για τον παραγωγό όσον αφορά στην τιμή που θα πάρει, θα είναι καλύτερα από πέρσι. Σε σχέση με τις στρεμματικές αποδόσεις, τα πρώτα βαμβακοχώραφα, έδωσαν πιο χαμηλά κιλά από πέρσι, γεγονός που αποδίδεται από ανθρώπους της ΕΑΣ στην αρνητική επίδραση του καιρού ή στα πλημμελή ποτίσματα (ιδιαίτερα για όσους ολοκλήρωσαν τα ποτίσματα στα τέλη του Αυγούστου). Αναφορικά με τις ποιότητες, τα πρώτα δείγματα γραφής, είναι εξαιρετικά στα Τρίκαλα. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: Η ΕΑΣ Τρικάλων, ανταποκρινόμενη στο αίτημα όλο και περισσότερων παραγωγών να μεταφέρουν οι ίδιοι το βαμβάκι τους προχώρησε στην αγορά και νέων 20 πλατφόρμων αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό τους στις 60, τις οποίες θα διαθέσει εντελώς δωρεάν στους παραγωγούς για να μεταφέρουν το προϊόν τους. Παράλληλα, διαθέτει το σύνολο των φορτηγών αυτοκινήτων της για τη μεταφορά βαμβακιού προκειμένου να εξυπηρετηθεί άμεσα το σύνολο των παραγωγών κατά τη συγκομιδή του προϊόντος.

*Γενική Συνέλευση Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών
Σε ετήσια τακτική γενική συνέλευση καλεί τα μέλη του Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών, το Διοικητικό Συμβούλιο του Α.Σ., μεθαύριο Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου και ώρα 10:00 π.μ., στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών «Η ΝΕΑ ΕΝΩΣΗ» επί της οδού Αγχιάλου 4 στη Φιλιππούπολη Λάρισας. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι: Υποβολή και έγκριση του Ισολογισμού της χρήσης 2019, μετά των επ’ αυτού εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και του Εποπτικού Συμβουλίου. Απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του Εποπτικού Συμβουλίου από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τα πεπραγμένα της χρήσης 2019. Εκλογή ενός τακτικού και ενός αναπληρωματικού Ορκωτού Ελεγκτή για τη χρήση 2020. Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτή έχουν τα μέλη του Α.Σ. που έχουν εκπληρώσει όλες τις ληξιπρόθεσμες οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τον Συνεταιρισμό.

*Προβληματισμός για τον Αχελώο
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Κυρ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη και κυρίως η απάντηση στο ερώτημα της «Ελευθερίας» σχετικά με τη μερική μεταφορά νερού από τον Αχελώο στη Θεσσαλική πεδιάδα, προκάλεσε προβληματισμό στους τοπικούς παράγοντες, ακόμη και σε αυτούς που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα. Κι αυτό γιατί εκτός από μια γενικόλογη αναφορά, δεν υπήρξε από τα χείλη του πρωθυπουργού καμία δέσμευση και καμία αναφορά στο μέγιστο οικολογικό πρόβλημα των ελλειμματικών υδροφορέων στο υδατικό διαμέρισμα Θεσσαλίας. Κι όπως παρατηρεί ο γνωστός γεωπόνος Κώστας Γκούμας «είναι προφανές ότι επειδή τα έργα Αχελώου συνδέονται και με ισχυρά συμφέροντα (π.χ. ενεργειακά), ενώ παράλληλα αποτελούν εμβληματικό αντικείμενο αντιπαράθεσης από κάποιους δογματικούς δήθεν υπερασπιστές του περιβάλλοντος (ΣΥΡΙΖΑ κλπ.), ο κ. Μητσοτάκης, είτε λόγω αγνοίας, είτε λόγω ατολμίας και σε κάθε περίπτωση χωρίς να συνειδητοποιεί το σοβαρό πρόβλημα της Θεσσαλίας, επιλέγει να συντηρήσει την ίδια πολιτική της απραξίας και της στασιμότητας που ακολούθησε επί πέντε χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ».

*ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Σταδιακή αλλαγή του καιρού από σήμερα Παρασκευή με βροχές και σποραδικές καταιγίδες και στη Θεσσαλία, αν και εντονότερα θα είναι τα φαινόμενα στη Μαγνησία και τις Σποράδες. Ανησυχία και στον αγροτικό πληθυσμό του κάμπου από τις προβλέψεις που μιλούν για τον άγριο «Ιανό» που θα συνοδεύεται από θυελλώδεις ανέμους. Στην πόλη της Λάρισας πάντως σήμερα Παρασκευή προβλέπεται συννεφιασμένος καιρός, ενώ τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες θα σημειωθεί μπόρα. Θερμοκρασία 18-27°C. Το Σάββατο συννεφιασμένος ο καιρός, άνεμοι 5 μποφόρ, ριπές ανέμου, 55 χλμ. Κυριακή και Δευτέρα αίθριος καιρός, θερμοκρασία από 15 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass