ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 26 Σεπ 2020 21:01

Από τον Γιώργο Ρούστα (Roustas@eleftheria.gr)

*Να στηριχθεί το βαμβάκι
Το βαμβάκι, το καλαμπόκι και το τριφύλλι είναι οι καλλιέργειες που επλήγησαν κυρίως από τον «Ιανό» στον θεσσαλικό κάμπο. Η ζημιά είναι μεγαλύτερη στους βαμβακοπαραγωγούς, καθώς σε λίγες μέρες επρόκειτο να μπουν στα χωράφια για να συγκομίσουν μία πολύ καλή σοδειά, τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις κάτω από το νερό βρίσκονται περίπου 250.000 στρέμματα στον θεσσαλικό κάμπο, άλλοι τα ανεβάζουν σε 300.000 στρέμματα, ενώ ο ΥΠΑΑΤ Μ. Βορίδης ανέβασε τη ζημιά μέχρι και 450 χιλιάδες στρέμματα. Αν σκεφτεί κανείς ότι στον πλημμυροπαθή νομό Καρδίτσας καλλιεργούνται 433.000 στρέμματα βαμβακιού και στην επαρχία Φαρσάλων 150.000 στρέμματα βαμβακιού, τότε εύκολα καταλαβαίνει τη μεγάλη μείωση που θα καταγράψει η φετινή παραγωγή βάμβακος στη χώρα μας. Ήδη ακούστηκε ότι στα κυβερνητικά μέτρα στήριξης που θα ανακοινώσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα συμπεριλαμβάνεται η μείωση (ίσως και εξάλειψη) του πλαφόν παραγωγής για να λάβει κάποιος τη συνδεδεμένη ενίσχυση.

*Συμψηφισμός στις
αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ
«Χωρίς προκαταβολή των εκτιμητικών τελών οι δηλώσεις στον ΕΛΓΑ για τις ζημιές από τη θεομηνία» ανέφερε η ανακοίνωση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κ. Σκρέκα, ότι «δεν θα ζητείται η καταβολή εκτιμητικών τελών για τις διαδικασίες υποβολής δηλώσεων ζημιών στον ΕΛΓΑ» μιλούσε η διοίκηση του Οργανισμού, τελικά ήρθε ο Βορίδης κι έβαλε τα πράγματα στη θέση του: Το ΥΠΑΑΤ και ο ΕΛΓΑ αποφάσισαν τον συμψηφισμό των τελών εκτίμησης των ζημιών με τις αντίστοιχες αποζημιώσεις που θα δοθούν από τον Ασφαλιστικό Οργανισμό». Άρα τα τέλη δεν χαρίζονται. Βέβαια μπροστά στις αποζημιώσεις που θα λάβουν οι πληγέντες, τα τέλη είναι ευτελή ποσά, αλλά η διευκρίνιση πρέπει να γίνει.
 
*Να τρέξουν οι διαδικασίες
αποζημίωσης σε κτηνοτρόφους
Έμφαση στην αποζημίωση των κτηνοτρόφων θα πρέπει να δώσουν τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ καθώς τα πολλά εκατοντάδες πρόβατα που κείτονται νεκρά μέσα στις λάσπες, τουμπανιασμένα, από όλες τις κτηνοτροφικές μονάδες της Καρδίτσας και της επαρχίας Φαρσάλων αποτελούν υγειονομική βόμβα. Οι κτηνοτρόφοι περιμένουν τα συνεργεία του ΕΛΓΑ για να τα καταγράψει και δεν τα θάβουν.   *Αθώος για το μπλόκο της Νίκαιας
Αθώος κρίθηκε ο Λαρισαίος αγροτοσυνδικαλιστής Χρήστος Σιδερόπουλος από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας για τη συμμετοχή του στις αγροτικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2019 στον κόμβο της Νίκαιας. Η αθώωσή του προκύπτει και βάσει της πρόσφατης νομοθεσίας που απαλλάσσει τους αγρότες για τις συμμετοχές τους στα μπλόκα. Η υπόθεση του μπήκε στο αρχείο, ενώ ο ίδιος φρόντισε να προωθήσει την αθωωτική απόφαση και σε άλλους συναδέλφους του, ανά την επικράτεια, οι οποίοι το επόμενο διάστημα έχουν ανάλογες με αυτόν δικαστικές εκκρεμότητες.

*Πίνακας αποτελεσμάτων
για το Κομφούζιο
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Λάρισας ενημερώνει τους υποψήφιους δικαιούχους της 3ης Πρόσκλησης της Δράσης 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)», ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ (21-9-2020) η οποία βρίσκεται αναρτημένη στους διαδικτυακούς τόπους: www.minagric.gr, www.agrotikianaprixi.gr, και www.opekepe.gr, ολοκληρώθηκε η πρώτη αξιολόγηση και κατάταξη των αιτήσεων στήριξης που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της υπ’ αριθμ. 3645/13.7.2020 Πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων στήριξης, για τη δράση 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020. Τα αποτελέσματα της πρώτης αξιολόγησης και κατάταξης, έχουν αναρτηθεί στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) υποστήριξης της υλοποίησης της δράσης στον ιστότοπο https://p2.dikaiomata.gr/M1018/ και οι υποψήφιοι της δράσης, μέσω της πρόσβασης που έχουν στο ΠΣ, μπορούν να λάβουν αναλυτική πληροφόρηση για τα αποτελέσματα κάνοντας χρήση των προσωπικών τους κωδικών πρόσβασης. Εφόσον οι υποψήφιοι δεν συμφωνούν με τα αποτελέσματα της πρώτης αξιολόγησης και κατάταξης, μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά, μέσω του ΠΣ της δράσης, ενδικοφανή προσφυγή μέχρι και τη Δευτέρα 28-9-2020 στον ιστότοπο https://p2.dikaiomata.gr/M1018 κάνοντας χρήση των προσωπικών τους κωδικών πρόσβασης.*Ανανέωση ισχύος Πιστοποιητικών Γνώσεων Ορθολογικής Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημερώνει τόσο τους επαγγελματίες χρήστες γεωργικών φαρμάκων, όσο και κάθε ενδιαφερόμενο των οποίων η ισχύς των Πιστοποιητικών Γνώσεων Ορθολογικής Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων (ΠΓΟΧΓΦ) λήγει το επόμενο διάστημα, ότι στις 21-9-2020 δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. η σχετική οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 21ης Οκτωβρίου 2009 σχετικά με τον καθορισμό πλαισίου κοινοτικής δράσης με σκοπό την επίτευξη ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων. Έτσι, η ισχύς των πιστοποιητικών γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων είναι επτά (7) έτη και ξεκινάει από την ημερομηνία έκδοσής τους. Υπενθυμίζεται ότι η χρονική διάρκεια ισχύος των ΠΓΟΧΓΦ τα προηγούμενα χρόνια, είχε οριστεί στα πέντε (5) έτη. Ως εκ τούτου, όσα ΠΓΟΧΓΦ βρίσκονται σε ισχύ στις 21-9-2020 (ημερομηνία δημοσίευσης του ΦΕΚ) και θα έληγαν το προσεχές διάστημα, οπότε και θα χρειαζόταν ανανέωση, παρατείνεται η ισχύς τους για δύο (2) έτη. Όσα ΠΓΟΧΓΦ έληξε η ισχύς τους προγενέστερα και μέχρι στις 20-9-2020 θα πρέπει να ανανεωθούν άμεσα σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
Στο εξής προβλέπονται προγράμματα αρχικής και συμπληρωματικής κατάρτισης στην ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων ή την επικαιροποίηση των γνώσεων των επαγγελματιών χρηστών γεωργικών φαρμάκων, τα οποία είναι προαιρετικά για τους επαγγελματίες χρήστες γεωργικών φαρμάκων που είναι κάτοχοι ΠΓΟΧΓΦ. Αντίθετα, σύμφωνα με το άρθρο 2, παρ. 3 της ανωτέρω σχετικής Κ.Υ.Α., το πρόγραμμα αρχικής κατάρτισης στην ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων είναι υποχρεωτικό για τους επαγγελματίες χρήστες γεωργικών φαρμάκων οι οποίοι δεν είναι κάτοχοι ΠΓΟΧΓΦ. Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας στα τηλέφωνα 2413-511.119, 2413-511.157 και 2413-511.143.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία Ν.4036/2012 (Α’ 8), η αγορά φυτοφαρμάκων για επαγγελματική χρήση θα επιτρέπεται μόνο σε όσους διαθέτουν ειδικό πιστοποιητικό ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι αγρότες χωρίς πιστοποιητικό δεν θα μπορούν να προμηθεύονται φυτοφάρμακα για τις καλλιέργειες τους, ή θα πρέπει οι ψεκασμοί να γίνονται με την επίβλεψη άλλου πιστοποιημένου ατόμου. Για τον λόγο αυτό, όλοι οι αγρότες, παραγωγοί, ραντιστές και μεταπωλητές φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα πρέπει απαραίτητα να αποκτήσουν το παραπάνω πιστοποιητικό, συμμετέχοντας στη διαδικασία των ειδικών εξετάσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass