Αγροτικά Εφόδια

Δημοσίευση: 05 Οκτ 2020 21:00

Μήνας αποζημιώσεων - πληρωμών ο Οκτώβριος
Μέσα στον μήνα και η προκαταβολή σε πλημμυροπαθείς

Πριν από την παρέλαση (28η Οκτωβρίου) θα καταβληθεί και φέτος η προκαταβολή (70%) των άμεσων ενισχύσεων,

ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ στους δικαιούχους παραγωγούς. Όσον αφορά το υπόλοιπο 30% της βασικής ενίσχυσης, μαζί με το πρασίνισμα και την ενίσχυση για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας, οι πληρωμές θα γίνουν από τα μέσα προς τα τέλη Δεκεμβρίου.
Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχίζουν τον διοικητικό έλεγχο των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης για το 2020, με το ποσοστό των εγκεκριμένων αιτήσεων να αγγίζει το 89%. Έτσι από τις συνολικά 32.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν, έχουν εγκριθεί περίπου 28.500, ενώ υπό έλεγχο είναι 3.500 αιτήσεις. Επίσης «για το 2020 εφαρμόστηκε ξανά η προσωρινή κατανομή των βοσκοτόπων που είχε από το 2015, αλλά επικαιροποιημένη. Είναι η λεγόμενη «τεχνική λύση», η οποία εξασφαλίζει την πληρωμή 94.000 κτηνοτρόφων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διαθέτουν ιδιωτικούς βοσκοτόπους.
Μέσα στον Οκτώβριο θα δοθεί και η προκαταβολή στους πλημμυροπαθείς. Όπως φαίνεται οι βαμβακοπαραγωγοί αναμένεται να εισπράξουν την προκαταβολή της αποζημίωσης που σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους αναμένεται να κυμαίνεται από 90 – 100 ευρώ το στρέμμα.
Προκαταβολή αποζημίωσης αναμένεται να εισπράξουν και οι κτηνοτρόφοι για το ζωικό κεφάλαιο που αναμένεται να ξεπερνά τα 150 ευρώ ανά ζώο.
Η εξόφληση της αποζημίωσης στους πλημμυροπαθείς βαμβακοπαραγωγούς και κτηνοτρόφους θα γίνει μέσα στον Δεκέμβριο με πληροφορίες να αναφέρουν ότι η συνολική αποζημίωση στο βαμβάκι θα αγγίζει τα 130-140 ευρώ ανά στρέμμα σε Φάρσαλα και Καρδίτσα.
Για τους αιγοπροβατοτρόφους, η αποζημίωση αναμένεται στα 250 ευρώ ανά απολεσθέν ζώο. Στο μεταξύ σε προηγούμενη στήλη γράφαμε για τις παλινωδίες του ΥΠΑΑΤ σχετικά με τα εκτιμητικά τέλη που θα πληρώσουν οι πλημμυροπαθείς.
Από το αρχικό «δεν χρειάζεται η προκαταβολή» και το μετέπειτα «θα συμψηφιστούν με τις αποζημιώσεις», καταλήξαμε στο «δωρεάν τα εκτιμητικά τέλη, δεν θα συμψηφιστούν».
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ετοιμάζει ειδική νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει τη δυνατότητα προκαταβολής στους παραγωγούς, ενώ νομοθετική φόρμουλα αναζητεί και για την αποζημίωση των υποδομών και των γεωργικών μηχανημάτων που έχουν υποστεί επίσης ζημιές.
Ο κανονικός τρόπος για να καλυφθούν οι ζημιές είναι να υπαχθούν στις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις, δηλαδή στα ΠΣΕΑ.

 

AMPELI

Νέες φυτεύσεις οινοποιήσιμων αμπελιών

Για τη χορήγηση αδειών νέας φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου του έτους 2021, οι αιτήσεις θα πρέπει να κατατεθούν από την 1η Οκτωβρίου έως και την 31η Οκτωβρίου 2020. Η αίτηση είναι αποδεκτή όταν σε αυτήν επισυνάπτονται ηλεκτρονικά όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ικανοποίηση του κριτηρίου επιλεξιμότητας. Στην περίπτωση που δεν επισυνάπτονται δικαιολογητικά που αφορούν κριτήρια προτεραιότητας, η αίτηση είναι επιλέξιμη, αλλά δεν βαθμολογείται για τα κριτήρια αυτά. Στην αίτηση - υπεύθυνη δήλωση, δηλώνεται η έκταση (σε στρέμματα) και οι συντεταγμένες των κορυφών, κάθε αγροτεμαχίου, για το οποίο πρόκειται να χορηγηθεί η άδεια, καθώς και το δημοτικό διαμέρισμα και το τοπωνύμιο της περιοχής του. Επιπλέον απαιτείται η προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών ιδιοκτησίας. Η ελάχιστη αιτούμενη έκταση για τη χορήγηση άδειας νέας φύτευσης ορίζεται το ένα (1) στρέμμα ανά αγροτεμάχιο.

 

tomata3

Υγειονομικό διαβατήριο για σπόρους ντομάτας - πιπεριάς

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας υπενθυμίζει ότι οι σπόροι ντομάτας και πιπεριάς κατά τη διακίνησή τους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να συνοδεύονται με φυτοϋγειονομικό διαβατήριο. Για την προστασία της χώρας από την εισαγωγή και τη διάδοση επιβλαβών οργανισμών, οι Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, που αποτελούν τις αρμόδιες υπηρεσίες φυτοϋγειονομικού ελέγχου, πραγματοποιούν δειγματοληπτικούς φυτοϋγειονομικούς ελέγχους κατά την άφιξη των φορτίων σπόρων τομάτας και πιπεριάς άλλων κρατών - μελών. Οι έμποροι – διακινητές οι οποίοι διακινούν σπόρους ντομάτας και πιπεριάς από άλλα κράτη - μέλη της Ε.Ε., υποχρεούνται να ενημερώνουν εγγράφως, τουλάχιστον 24 ώρες πριν την άφιξη του φορτίου, τα Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων (ΤΑΑ&Ε) των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Τα ΤΑΑ&Ε ενημερώνουν στη συνέχεια τις αρμόδιες υπηρεσίες φυτοϋγειονομικού ελέγχου σχετικά με την άφιξη φορτιών σπόρων ντομάτας και πιπεριάς. Για οποιαδήποτε πληροφορία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας, στα τηλέφωνα 2413-511.110, -119, -181.

 

Συμβάσεις για Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης

Στην έγκριση σύναψης προγραμματικών συμβάσεων με οχτώ Περιφέρειες της χώρας για την εκπόνηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης σε επίπεδο ισάριθμων Περιφερειακών Ενοτήτων προχώρησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού, Μάκη Βορίδη, οι προγραμματικές συμβάσεις αφορούν τις εξής περιφέρειες: Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης, Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας, Νοτίου Αιγαίου, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας. Στη σύνταξη των διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, για λόγους ενιαίας διαχείρισης περιλαμβάνονται όλες οι εκτάσεις που μπορούν να διατεθούν για χρήση βόσκησης. Το Έργο αφορά στη σύνταξη μελετών διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών, οι οποίες θα έχουν ως επιδίωξη την αειφορική αξιοποίησή τους, προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης της κτηνοτροφίας και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα επιδιώκεται η πλήρης και αντικειμενική απογραφή της φυσιογνωμίας, του καθεστώτος χρήσης και του παραγωγικού δυναμικού των βοσκήσιμων γαιών σε πανελλαδική κλίμακα με σύγχρονες τεχνολογίες, προκειμένου να γίνει ο χωρικός προσδιορισμός, να είναι γνωστή η ακριβής επιφάνειά τους, η αξιόπιστη εκτίμηση της βοσκοϊκανότητάς τους, η λιβαδική κατάσταση και να καταστεί δυνατή η διαίρεσή τους σε λιβαδικές μονάδες, οι οποίες θα κατανεμηθούν στη συνέχεια στους κτηνοτρόφους, ούτως ώστε να εξατομικευτεί η χρήση τους.

 

EIKONA1

Εικόνα 4.35 Χάρτης παραλλακτικότητας της παραγωγής το έτος 2010

 

Εφαρμογή διαφοροποιημένων δόσεων εισροών

Μέχρι τώρα περιέγραψα τεχνολογίες που μπορούν να μας δώσουν στοιχεία για τα χαρακτηριστικά του χωραφιού στα διάφορα σημεία του. Δηλαδή την παραλλακτικότητα του εδάφους, την παραλλακτικότητα της φυτείας, την παραλλακτικότητα του ανάγλυφου, την παραλλακτικότητα της παραγωγής. Επιπλέον με την ηλεκτρονική καταγραφή των στοιχείων κάθε χρόνο έχει και την εικόνα της χρονικής παραλλακτικότητας. Όλα αυτά ο παραγωγός μπορεί να τα αξιοποιήσει με διάφορους τρόπους όπως καλύτερη παρακολούθηση της καλλιέργειας, έγκαιρη προειδοποίηση για προβλήματα ή ασθένειες κ.λπ. Το κύριο εργαλείο όμως είναι η εφαρμογή μεταβλητών δόσεων εισροών ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες της φυτείας και του χωραφιού. Είναι άλλωστε η βασική διαφορά με τη συμβατική διαχείριση και το κύριο πλεονέκτημα που φέρνει η γεωργία ακριβείας.
Από τις πρώτες εφαρμογές μεταβλητών εισροών ήταν στη λίπανση. Μία από τις πρώτες προσεγγίσεις ήταν η αναπλήρωση των στοιχείων που η παραγωγή της προηγούμενης χρονιάς απομάκρυνε. Με βάση τον χάρτη της παραγωγής δημιουργείται χάρτης εφαρμογής του λιπάσματος που εισάγεται στο λογισμικό του λιπασματοδιανομέα που κάνει την εφαρμογή. Συνήθως αυτήν την τακτική ακολουθούμε στη λίπανση με φώσφορο και κάλιο που δεν είναι εύκολα μετακινούμενα στο έδαφος. Στις εικόνες φαίνεται ο χάρτης παραγωγής ενός οπωρώνα μηλιάς το 2010 και στον δεύτερο χάρτη ο χάρτης εφαρμογής του λιπάσματος με βάση την αντικατάσταση των στοιχείων. Στον χάρτη παραγωγής έχουμε τρία επίπεδα παραγωγής. Στον χάρτη εφαρμογής στα τεμάχια με πράσινο χρώμα έγινε εφαρμογή σταθερής ποσότητας (16 κιλά ανά τεμάχιο που είναι η λίπανση που θα εφάρμοζε ο παραγωγός ομοιόμορφα σε όλο το χωράφι), ενώ στα υπόλοιπα (μπλε, κίτρινο κόκκινο) είχαν τρία επίπεδα λίπανσης που κάλυπταν τα θρεπτικά στοιχεία που αφαιρέθηκαν με την παραγωγή. Επιτύχαμε μείωση του λιπάσματος έναντι της ομοιόμορφης λίπανσης του παραγωγού κατά 32%. Μια σημαντική μείωση του κόστους παραγωγής.
Το άζωτο που είναι πολύ ευκίνητο συνήθως χρειάζεται κάποιες άμεσες ενδείξεις για τις αναγκαίες ποσότητες. Γι’ αυτό για το άζωτο χρησιμοποιούμε συνήθως δείκτες βλάστησης. Όπως ανέφερα δείκτες, όπως το NDVI, καταγράφουν το χρώμα των φυτών που σχετίζεται με την επάρκεια αζώτου. Συνήθως δημιουργούμε μια μικρή περιοχή με πλήρη επάρκεια αζώτου που είναι ο δείκτης αναφοράς. Όπου ο δείκτης έχει την ίδια τιμή ή μεγαλύτερη τότε τα φυτά δεν χρειάζονται άζωτο. Όσο μικρότερος είναι ο δείκτης, τόσο περισσότερο άζωτο χρειάζεται η φυτεία. Αυτή είναι η αρχή λειτουργίας των περισσότερων αισθητήρων που ρυθμίζουν αυτόματα τη δόση αζωτούχου λιπάσματος που εφαρμόζουν. Υπάρχουν δύο προσεγγίσεις. Είτε από δορυφόρους ή εναέρια μέσα δημιουργούμε έναν χάρτη του χωραφιού με το NDVI. Με βάση αυτό δημιουργείται ένας χάρτης εφαρμογής που εισάγεται στο λογισμικό του λιπασματοδιανομέα που το εφαρμόζει. Στη δεύτερη ο αισθητήρας που μετρά το NDVI είναι τοποθετημένος πάνω στο τρακτέρ. Έχουμε ήδη εισάγει την τιμή του δείκτη από το τεμάχιο με πλήρη λίπανση, οπότε καθώς το τρακτέρ με το λιπασματοδιανομέα κινείται στο χωράφι μετρά το NDVI και αυτόματα ρυθμίζει τον λιπασματοδιανομέα. Έτσι εφαρμόζουμε τη σωστή ποσότητα επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη παραγωγή και χαμηλότερο κόστος. Στην εικόνα φαίνεται τι βλέπει το μάτι του παραγωγού (πιο πράσινα και κιτρινισμένα φυτά), και πώς τα ίδια φυτά τα βλέπει το όργανο που μετρά τον δείκτη βλάστησης και αυτόματα ρυθμίζει το λιπασματοδιανομέα. Είναι εφαρμογή από το σύστημα που δημιούργησε η AUGMENTA μια νεοφυής επιχείρηση που δημιούργησαν δύο απόφοιτοι του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Π.Θ. και σας παρουσίασα παλαιότερα την εφαρμογή που κάναμε στο Πιλοτικό αγρό του Προγράμματος Ελληνικού Σίτου MISKO στο Αερινό το 2018. Είχαμε πετύχει σημαντική μείωση του κόστους, χωρίς μείωση της παραγωγής.
Το χρώμα δεν είναι η μόνη ιδιότητα των φυτών που χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία για την εφαρμογή διαφοροποιημένης λίπανσης. Στη Φλόριδα των ΗΠΑ με τις πολλές πορτοκαλιές χρησιμοποίησαν το μέγεθος της κόμης των δένδρων. Με αισθητήρες με ακτινοβολία στο μπροστινό μέρος του τρακτέρ μετρούσαν το μέγεθος της κόμης των δένδρων και με βάση αυτό ρύθμιζαν τη λίπανση του οπωρώνα με σημαντική μείωση του κόστους παραγωγής.
Πολλές εφαρμογές των συστημάτων διαφοροποιημένης δόσης λιπάσματος έδωσαν θετικά αποτελέσματα δημιουργώντας καλύτερη ισορροπία στο χωράφι με χαμηλότερο κόστος παραγωγής, μια σημαντική συμβολή της Γεωργίας Ακριβείας. Είμαστε έτοιμοι στη χώρα να χρησιμοποιήσουμε τη νέα τεχνολογία και να επωφεληθούμε; Για να καταλάβετε πόσο πίσω είμαστε θα σας πω πώς λειτούργησε η AUGMENTA. Δημιούργησε μια σειρά από πρωτότυπα μηχανήματα που έδωσε σε τιμή κόστους σε παραγωγούς σε όλο τον κόσμο να τους δοκιμάσουν. Έδωσαν μηχανήματα στις ΗΠΑ, Χιλή, Αργεντινή, Σερβία. Στην Ελλάδα δεν βρέθηκε κανείς από όσο ξέρω να το δοκιμάσει. Κανείς δεν θέλησε να ρισκάρει για να ωφεληθεί!

Γράφει ο Φάνης Γέμτος, γεωπόνος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass