ΑΝΗΣΥΧΟΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Η υπερπαραγωγή στο ροδάκινο ρίχνει τις τιμές

* Γ. Τσαγκούλης: «Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή θα στηρίξουμε το προϊόν»

Δημοσίευση: 10 Ιουλ 2014 2:19 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 15:32
 
Του Γιώργου Ρούστα
Στάση αναμονής τηρούν οι ροδακινοπαραγωγοί του νομού Λάρισας σχετικά με τις αγοραστικές διαθέσεις των εμπόρων, καθώς ήδη μπήκαμε στην κρίσιμη περίοδο της παράδοσης του προϊόντος στις βιομηχανίες. Τα μηνύματα που έρχονται από τη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως τον νομό Ημαθίας είναι ανησυχητικά, καθώς οι εκεί συνεταιρισμοί κάνουν λόγο για χαμηλές τιμές που δεν ξεπερνούν τα 25 λεπτά. Οι τοπικές βιομηχανίες ωστόσο καθησυχάζουν τους παραγωγούς, τονίζοντας πως «σε ορισμένες ποικιλίες η τιμή θα φτάσει και τα 27 λεπτά, ενώ δεν θα μείνει κανένα ροδάκινο αδιάθετο».
Τα φετινά προβλήματα με τη διάθεση των ροδακίνων (επιτραπέζιων προς κατανάλωση και βιομηχανικών για κομπόστα) οφείλονται στην υπερπαραγωγή και στα προβλήματα που παρουσιάζονται στις εξαγωγές, κυρίως με τα γεγονότα σε Ρωσία-Ουκρανία. Την ίδια ώρα με επιφύλαξη ως προς την αποτελεσματικότητα των ενεργειών, αντιμετωπίζουν οι συνεταιρισμοί την πρόθεση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να απορροφηθεί η εγχώρια παραγωγή σε ιδρύματα και ξενοδοχεία.
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ
Σε φάση συγκομιδής του προϊόντος βρίσκονται οι παραγωγοί του νομού, οι οποίοι κάνουν λόγο για μια πολύ καλή χρονιά ποιοτικώς, η οποία όμως λόγω υπερπαραγωγής κινδυνεύει να μην πληρωθεί αναλόγως. Στο βιομηχανικό ροδάκινο οι τιμές πέρυσι έφτασαν τα 32-35 λεπτά, καθώς οι ζημιές που προκλήθησαν από τις καιρικές συνθήκες έκαναν ανάρπαστο το προϊόν. Φέτος η πρώτη ποικιλία που συγκομίσθηκε, η «Κατερίνα» αναμένεται να πληρωθεί με 24 λεπτά και όσο προχωράμε η τιμή θα ανεβαίνει, αφού τα έξοδα αυξάνονται. Σύμφωνα με πληροφορίες η ποικιλία «Άνδρος» θα πληρωθεί με 25 λεπτά και η ποικιλία «Έβερτ» μπορεί να φτάσει τα 27 λεπτά.
Η ντόπια παραγωγή απορροφάται συνήθως από τις βιομηχανίες του νομού ΙΝΤΕΡΚΟΜ (δέχεται την μεγαλύτερη παραγωγή του νομού), Delmonte και ΕΛΒΑΚ, με τον εκπρόσωπο της πρώτης, Γιώργο Τσαγκούλη να διαβεβαιώνει, μέσω της «Ε» τους παραγωγούς ότι «πρόθεση της ΙΝΤΕΡΚΟΜ είναι να στηρίξει το ελληνικό ροδάκινο σε αυτή τη δύσκολη χρονιά. Θα απορροφήσουμε όλα τα ροδάκινα του νομού, δεν θα μείνει κανένα αδιάθετο. Από κει και πέρα επειδή το εμπόριο στηρίζεται πάντα στον σκληρό ανταγωνισμό θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να ικανοποιήσουμε τους παραγωγούς».
ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ
Στο επιτραπέζιο ροδάκινο, το οποίο στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές, το πλήγμα φέτος προέρχεται από την αγορά της Ρωσίας. Τα γεγονότα της Ουκρανίας, αλλά και η υποτίμηση του ρουβλίου, έχουν «παγώσει» τις εξαγωγές, με αποτέλεσμα να εντοπίζεται μεγάλο πρόβλημα διάθεσης του προϊόντος. Από την άλλη Ιταλία και Ισπανία, λόγω γεωγραφικής θέσης τροφοδοτούν σε καλύτερες τιμές την Βόρεια Ευρώπη, ενώ στα Βαλκάνια η κατανάλωση του προϊόντος έχει μειωθεί σημαντικά. Οι πρώτες προσφορές μιλούν για 40 λεπτά\κιλό, όταν πέρυσι η τιμή κυμαινόταν μεταξύ 50 και 60 λεπτά το κιλό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελική τιμή του ροδακίνου, την οποία αγοράζει ο καταναλωτής σήμερα φτάνει και το 1,5 ευρώ\κιλό.
Όσον αφορά στα υποβαθμισμένα ροδάκινα, τα οποία συνήθως οδηγούνται προς χυμοποίηση, οι πρώτες τιμές που δόθηκαν δεν ξεπέρασαν τα 12-15 λεπτά, ενώ κάποιοι παραγωγοί στην επαρχία Τυρνάβου ισχυρίζονται πως διέθεσαν τα χτυπημένα, από τις καιρικές συνθήκες, ροδάκινα τους ακόμη και με 8-9λεπτά\κιλό.
ΟΙ ΑΣΤΟΧΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ
Κινήσεις, όπως αυτές της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ο υπουργός κ. Καρασμάνης προέρχεται από μια ροδακινοπαραγωγική περιοχή, όπως της Πέλλας), να προωθηθεί δηλαδή το μέτρο της απόσυρσης από την αγορά με κοινοτική χρηματοδότηση, η αύξηση της κατανάλωσής τους σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, η ένταξη του φρούτου στο σιτηρέσιο στις στρατιωτικές και νοσοκομειακές μονάδες της χώρας, χαρακτηρίζονται από τους παραγωγούς πρόχειρες, αφού έτσι το προϊόν υποβαθμίζεται στις διεθνείς αγορές.
Από την πλευρά τους οι παραγωγοί του νομού θεωρούν πως αν το υπουργείο θέλει να βοηθήσει την παραγωγή, μπορεί να το κάνει με μια συνεπή και πειστική πολιτική στον τομέα των εξαγωγών. Μόνο έτσι θα γίνει σωστή προώθηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη ρώσικη αγορά.
Όπως κυνήγησαν το θέμα του τουρισμού και το ανέδειξαν σε μείζον εθνικό θέμα, έτσι θα πρέπει να πράξουν και με όλα γενικά τα αγροτικά προϊόντα. Επίσης κάποια στιγμή θα πρέπει να δημιουργηθεί το περίφημο Μητρώο Εμπόρων, για να παραμείνουν στην αγορά οι σοβαρές βιομηχανίες. Μιας και αναφερόμαστε στο θέμα των εξαγωγών, μια μικρή ελπίδα των Ελλήνων ροδακινοπαραγωγών να τσιμπήσει κάπως η τιμή είναι να υπάρξει μείωση της παραγωγής στην Ισπανία, να τελειώσουν κάποιες ποικιλίες της, και η χώρα μας να έχει το μονοπώλιο της διαπραγμάτευσης σε συγκεκριμένες ποικιλίες.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass