Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγροτικά εφόδια

Δημοσίευση: 12 Οκτ 2020 20:38

Από τον Γιώργο Ρούστα Roustas@eleftheria.gr

*Υπερωρίες στα βαμβακοχώραφα
Πού θα κυμανθούν παραγωγή και τιμές -Επιφυλάξεις για την πριμοδότηση στεγνού βαμβακιού

Υπερωρίες χτυπούν τούτες τις ηλιόλουστες μέρες οι βαμβακοπαραγωγοί στα στεγνά χωράφια, με τις βαμβακοσυλλεκτικές μηχανές να δουλεύουν πυρετωδώς, νύχτα-μέρα, ενώ ήδη παραδόθηκαν οι πρώτες παρτίδες στα εκκοκκιστήρια της περιοχής. Η φετινή χρονιά

προδιαγράφεται μέτρια έως κακή, ενώ σε καμία περίπτωση δεν προβλέπονται οι περσινές εντυπωσιακές στρεμματικές αποδόσεις. Πολύ καλές παραγωγές αναμένονται στην ευρύτερη περιοχή της Φαλάνης (μέση στρεμματική απόδοση περίπου 400-450 κιλά το στρέμμα), ενώ στον άξονα Λάρισα-Βόλο οι αποδόσεις αναμένονται μικρότερες (320 κιλά) και αυτό γιατί παρά τους συνεχείς ψεκασμούς, το ρόδινο σκουλήκι αποδείχθηκε ανθεκτικό και έκανε ζημιά (δεν επιτρέπει το καλό άνοιγμα του καρυδιού). Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Εθνικού Κέντρου Ταξινόμησης Βάμβακος Μοχάμεντ Νταράουσε «από την αγορά φέτος θα λείψουν περίπου 70.000 τόνοι σύσπορου βαμβακιού, δηλαδή 30.000 τόνοι εκκοκκισμένου. Ωστόσο ανεξαρτήτως των πλημμυρών του «Ιανού» η φετινή χρονιά δεν προδιαγράφεται καλή και αυτό γιατί ο καιρός δεν βοήθησε. Γενικότερα οι μεταβολές στη θερμοκρασία που παρατηρήθηκε τη νύχτα και τη μέρα, περί τα τέλη Ιουνίου επηρέασαν το βάρος του σπόρου και υποβάθμισαν το κυτίο του χρώματος. Υπολογίζω ότι πανελλαδικά θα έχουμε -ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο- μία μείωση της παραγωγής βάμβακος σε ποσοστό 15 με 20%. Πρώτη φορά βλέπω πράσινο φύλλο στις φυτείες κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο παραγωγός τη μία μέρα πότιζε και μετά από κάποιες μέρες έβρεχε και παρατηρήθηκε φαινόμενο αναβλάστησης». Σχετικά με την τιμή, όσοι επιθυμούν να πληρωθούν με την παράδοση του φορτίου στο εκκοκκιστήριο θα λάβουν 37 με 38 λεπτά, ενώ όσοι θέλουν να την κλείσουν θα πληρωθούν 41λ. Η γενικότερη τάση και φέτος είναι να παραδίδεται το βαμβάκι με ανοικτή τιμή, αναμένοντας την εκκαθάριση περί τα μέσα Δεκεμβρίου. Κι ενώ η Πανελλήνια Ένωση Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος και η ΔΟΒ σε ανακοινώσεις τους αφήνουν να εννοηθεί ότι θα πριμοδοτηθεί το στεγνό βαμβάκι (κάτω από 13% υγρασία), Λαρισαίοι αγρότες εμφανίζονται επιφυλακτικοί, καθώς «τα προηγούμενα χρόνια το στεγνό βαμβάκι πληρώθηκε μετά βίας 1 λεπτό παραπάνω, ενώ δεν υπήρξαν ποινές από τους εκκοκκιστές στο βρεγμένο, ιδιαίτερα αυτό που προέρχονταν από τους καλούς πελάτες».

 

ORGVMA.jpg

*Αναγκαίο το όργωμα σε βάθος 20-25 εκατοστά
Για την καταστροφή των νυμφών πράσινου και ρόδινου σκουληκιού στις βαμβακοκαλλιέργειες

Από την πλευρά της η ΔΑΟΚΠΕ Καρδίτσας γνωστοποίησε συστάσεις, καλλιεργητικές πρακτικές και μετασυλλεκτικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση των βρεγμένων από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου βαμβακιές, οι οποίες προφανώς αφορούν και την πλημμυροπαθή επαρχία Φαρσάλων, τονίζοντας τα εξής: Η πληθυσμιακή εξέλιξη του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού (άρα και οι προκαλούμενες ζημιές στις βαμβακοφυτείες) κατά την νέα καλλιεργητική περίοδο εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το μέγεθος του διαχειμάζοντος πληθυσμού τους. Το πράσινο σκουλήκι διαχειμάζει ως νύμφη εντός του εδάφους. Επομένως όσο μικρότερος είναι ο πληθυσμός που θα καταφέρει να διαχειμάσει και να εξέλθει από το έδαφος την άνοιξη, τόσο το καλύτερο για την προστασία των νέων βαμβακοφυτειών. Για το σκοπό αυτό κρίνεται απολύτως απαραίτητο να προβαίνουμε στις κατάλληλες καλλιεργητικές επεμβάσεις αμέσως μετά τη συγκομιδή του βάμβακος, ώστε να προκαλούμε ελαχιστοποίηση του αριθμού των διαχειμαζόντων εντόμων. Τέτοιες καλλιεργητικές επεμβάσεις είναι η άμεση , μετά την συγκομιδή, στελεχοκοπή των βαμβακοφυτειών και ενσωμάτωση των υπολειμμάτων τους με όργωμα με υνιοφόρο αλέτρι σε βάθος 20 - 25 εκατοστών. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται πλήρης αναστροφή του εδάφους και πλήρης ενσωμάτωση των θρυμματισμένων από την στελεχοκοπή υπολειμμάτων των βαμβακοφύτων με τα παρακάτω αποτελέσματα: Άμεση καταστροφή των νυμφών στο έδαφος και στα υπολείμματα των φυτειών, έκθεση των νυμφών σε αντίξοες κλιματικές και εδαφικές συνθήκες, μεταφορά των νυμφών σε βάθος 20 – 25 εκατοστά με επακόλουθο την αδυναμία εξόδου των πεταλούδων στην επιφάνεια του εδάφους, καταστροφή των στοών εξόδου των πεταλούδων με επακόλουθο μηχανική αδυναμία εξόδου τους στην επιφάνεια του εδάφους.
ΜΕ ΑΡΟΤΡΟ
Χρήσιμες συμβουλές για την αποφύλλωση και τη συγκομιδή παρέχει στους βαμβακοπαραγωγούς και η ΔΑΟΚΠΕ Τρικάλων, για τη συγκομιδή, υπενθυμίζει ότι για προϊόν καλύτερης ποιότητας, η συγκομιδή βαμβακιού πρέπει να γίνεται όταν αυτό δεν είναι υγρό, έχουν πέσει τα φύλλα των βαμβακόφυτων και έχει ανοίξει το σύνολο των ώριμων καρυδιών, ενώ για την κατεργασία του εδάφους, αυτή πρέπει να γίνεται απαραιτήτως με άροτρο για να υπάρξει αναστροφή του εδάφους και όχι με άλλα εργαλεία, όπως καλλιεργητή, δισκοσβάρνα, στρίπερ, κ.λπ.

 

AGROTIKA_EFODIA.jpg
*Ο ΘΕΣΤΟ κοντά σε πλημμυροπαθείς
Δώρισε προϊόντα καθαριότητας, εμφιαλωμένα νερά και όσπρια σε Φάρσαλα και Καρδίτσα


Σε μια κίνηση συμβολικής σημασίας, το Δ.Σ. του ΘΕΣΤΟ αποφάσισε και δώρισε προϊόντα καθαριότητας και εμφιαλωμένα νερά στον Δήμο Φαρσάλων, για διανομή στους πλημμυροπαθείς κατοίκους της επαρχίας μας, ενώ έστειλε και όσπρια παραγωγής του στη «Δράση για τον Πολιτισμό» της Καρδίτσας, η οποία μαγειρεύει καθημερινά και διανέμει δωρεάν, εκατοντάδες μερίδες φαγητό για τους άστεγους της πολύπαθης θεσσαλικής πόλης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΘΕΣΤΟ, Χρ. Σουλιώτη, «εκτός από χώρους παραγωγικής δραστηριότητας εκατοντάδων μελών του ΘΕΣΤΟ, οι δύο αυτές περιοχές της θεσσαλικής πεδιάδας που επλήγησαν περισσότερο από το πέρασμα του «Ιανού», αποτελούν χώρο ανάπτυξης και ευημερίας για χιλιάδες κατοίκους της Θεσσαλίας, στους οποίους ευχόμαστε ολόψυχα με τη βοήθεια όλων και κυρίως της συντεταγμένης πολιτείας, να επουλώσουν γρήγορα τις πληγές τους και να δούμε ξανά το χαμόγελο της αισιοδοξίας στα πρόσωπά τους».

 

elia.jpg

*Ψέκασμα με χαλκό θέλουν οι ελιές
Για την αντιμετώπιση κυκλοκόνιου και άλλων ασθενειών

Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών ευνοούν τη δραστηριότητα του παθογόνου κυκλοκόνιου στις ελιές, σύμφωνα με το Περ/κο Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου Βόλου και γι’ αυτό συστήνεται το αραίωμα του φυλλώματος στα πυκνά δένδρα για την δημιουργία συνθηκών καλού αερισμού και φωτισμού και ο φθινοπωρινός ψεκασμός με χαλκούχα και άλλα εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα και επανάληψη μετά από βροχή. Για την κερκόσπορα, η ασθένεια προσβάλει άωρους και ώριμους καρπούς, καθώς και φύλλα. Οι προσβολές (καστανές ελαφρά βυθισμένες κηλίδες ακανόνιστου σχήματος στους πράσινους και ώριμους καρπούς) εμφανίζονται και εξελίσσονται την εποχή του φθινοπώρου. Οι ψεκασμοί με χαλκούχα σκευάσματα, οι οποίοι διενεργούνται για την καταπολέμηση του κυκλοκόνιου, καταπολεμούν και αυτή την ασθένεια. Ανάλογες συμβουλές δίνονται και για τις ασθένειες γλοιοσπόριο και καρκίνωση. Να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται για τις γεωργικές προειδοποιήσεις της ελιάς να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα στην Υπηρεσία στην ηλεκτρονική διεύθυνση email:pkpfpfevolou@minagric.gr

 

ampelia.jpg

*Στήριξη για πρώιμη συγκομιδή οινάμπελων
Εως τις 15 Οκτωβρίου θα έχουν πιστωθεί οι λογαριασμοί

Το αργότερο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου πρέπει να έχουν πιστωθεί οι λογαριασμοί των δικαιούχων παραγωγών, που εντάχθηκαν στο μέτρο πρώιμης συγκομιδής οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου. Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, που υπογράφει ο πρόεδρος του οργανισμού Γρηγόρης Βάρρας, επιλέξιμες δράσεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα θεωρούνται μόνο η χειρωνακτική ή η μηχανική απομάκρυνση των σταφυλιών που δεν έχουν ακόμη ωριμάσει, στο σύνολο της εκμετάλλευσης ή σε τμήμα αυτής υπό την προϋπόθεση ότι η πρώιμη συγκομιδή πραγματοποιείται σε ολόκληρα αγροτεμάχια. Επιπλέον, η ελάχιστη έκταση του αμπελοτεμαχίου πρέπει να είναι 1 στρέμμα, ο παραγωγός να μην έχει παράνομες εκτάσεις και το αμπελοτεμάχιο να έχει φυτευθεί πριν από το έτος 2017. Η στήριξη που χορηγείται καλύπτει σε ποσοστό 60 % το σύνολο του άμεσου κόστους της καταστροφής ή της απομάκρυνσης των σταφυλιών και της απώλειας εισοδήματος που προκύπτει από την εν λόγω καταστροφή ή απομάκρυνση και το ποσό αυτής υπολογίζεται με βάση την έκταση και τη φυτεμένη ποικιλία.

 

*Φθινοπωρινό σκηνικό
Μικρή αλλαγή του καιρού από σήμερα Δευτέρα με αυξημένα σύννεφα, τα οποία αύριο Τρίτη θα φέρουν βροχές όλη την ημέρα και πτώση της θερμοκρασίας. Έτσι από τους 26 βαθμούς που θα έχουμε σήμερα, αύριο Τρίτη ο υδράργυρος θα υποχωρήσει στους 22 βαθμούς. Ηλιοφάνεια την Τετάρτη και την Πέμπτη, ενώ την Παρασκευή θα σημειωθούν νέες βροχοπτώσεις, όχι όμως ιδιαίτερα ή ανησυχητικά για τις καλλιέργειες φαινόμενα.