Αγροτικά Εφόδια

Δημοσίευση: 19 Οκτ 2020 21:01

Αναμονή για τιμές, κινητικότητα για εκλογές

Μεταξύ βαμβακοπαραγωγών και εκκοκκιστηρίων

Συνεχίζεται η συγκομιδή βάμβακος στον θεσσαλικό κάμπο από τους παραγωγούς,

οι οποίοι εκμεταλλεύονται τις καλές καιρικές συνθήκες. Ωστόσο δεν παρατηρούνται εμπορικές πράξεις, καθώς οι τιμές των 40- 41 λεπτών το κιλό στην πόρτα του εκκοκκιστηρίου ή 37-38 λεπτά στο χωράφι (δίχως να συμπεριλαμβάνονται τα πριμ για ποικιλίες με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά), δεν φαίνεται να συγκινούν τον παραγωγό. Την ίδια ώρα η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος απευθύνει πρόσκληση ενδιαφέροντος συμμετοχής των αντιπροσώπων στη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου στα γραφεία της οργάνωσης στη Λάρισα. Οι βαμβακοπαραγωγοί που είναι μέλη της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος και ενδιαφέρονται να συμμετέχουν ως αντιπρόσωποι της κάθε γεωγραφικής περιοχής- Περιφερειακής Ενότητας θα πρέπει να υποβάλλουν τον κατάλογο των βαμβακοπαραγωγών που τους ορίζουν ως αντιπροσώπους στη γενική συνέλευση μέχρι και τις 29 Νοεμβρίου. Για την παραλαβή και την αποστολή του εντύπου της αίτησης και του καταλόγου και για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 2410-555.507.

 

DAKOKTONIA

Επιασε τόπο η δακοκτονία

Ολοκληρώθηκε προ ημερών η δακοκτονία στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας και Μαγνησίας από το Τμήμα Φυτοπροστασίας της ΔΑΟΚ με επιτυχή αποτελέσματα, καθώς τα μηνύματα που εισπράττονται από τις ελαιοκομικές περιοχές για την αντιμετώπιση του δάκου είναι ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Τμήματος Φυτοπροστασίας της ΔΑΟΚ της Περιφέρειας Θεσσαλίας Δημήτρη Σταυρίδη «στις περισσότερες περιοχές του νομού Λάρισας πραγματοποιήθηκαν 4 ψεκασμοί (ποσοστό 75% των συνολικών εκτάσεων), ενώ στον παραλιακό άξονα της Αγιάς φτάσαμε και τους 6. Ακολουθήσαμε κατά γράμμα τα σχετικά πρωτόκολλα, ενώ σε λίγες μέρες θα ελέγξουμε την αποτελεσματικότητα των τελευταίων ψεκασμών, μήπως χρειαστεί ένας ακόμη, αν και το θεωρώ δύσκολο. Γενικά ο δάκος φέτος ήταν απειλητικός, λόγω του ήπιου χειμώνα, αλλά θεωρώ ότι η έγκαιρη έναρξη του προγράμματος (μέσα με τέλος Ιουνίου) προστάτευσε σημαντικά τα ελαιόδεντρα» κατέληξε ο κ. Σταυρίδης.

 

PYRHNOKARPA

Καλλιεργητικές συμβουλές για αμπέλι - πυρηνόκαρπα

Για τους εχθρούς και τις ασθένειες του αμπελιού, μετά τον τρύγο ενημερώνει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου, τονίζοντας συγκεκριμένα τα εξής:
ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ: Σε αμπελώνες που βρίσκονται σε ιδιαίτερα υγρές περιοχές, όπου εμφανίζεται συχνά όψιμη προσβολή περονοσπόρου, συνιστάται ένας ψεκασμός με βορδιγάλειο πολτό ή ένα επιτρεπόμενο για την καλλιέργεια χαλκούχο σκεύασμα. Σκοπός του ψεκασμού είναι η καταστροφή των ωοσπορίων του μύκητα που σχηματίζονται στα φύλλα και δίνουν αργότερα τις ανοιξιάτικες μολύνσεις.
ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΞΥΛΟΥ: Την εποχή αυτή και όσο ακόμη δεν έχει πέσει το φύλλωμα, συνιστάται η σήμανση (π.χ. με πλαστική ταινία δρόμου ) των προσβεβλημένων από ασθένειες του ξύλου πρέμνων μέσα στον αμπελώνα. Η πρακτική αυτή διευκολύνει ιδιαίτερα στον εντοπισμό των προσβεβλημένων πρέμνων την εποχή του κλαδέματος, προκειμένου αυτά να κλαδευτούν τελευταία και να εφαρμοστούν όλα τα μέτρα προστασίας που αναφέρθηκαν στο Δελτίο Γεωργικής Προειδοποίησης «Αμπέλι 1/07.02.2020» για τον περιορισμό της εξάπλωσης των καταστροφικών ασθενειών του ξύλου.
ΨΕΥΔΟΚΟΚΚΟΙ: Σε προσβεβλημένους αμπελώνες, συνιστάται ένας ψεκασμός με κατάλληλο και εγκεκριμένο εντομοκτόνο και με πλήρη κάλυψη της βλάστησης και του κορμού των πρέμνων. Στην περίπτωση που η προσβολή στον αμπελώνα δεν είναι γενικευμένη, καλό είναι να ψεκάζονται μόνο τα προσβεβλημένα πρέμνα, τα οποία και πρέπει να σημαίνονται, προκειμένου να ελέγχονται επισταμένως για την παρουσία πληθυσμών των εντόμων, από την έναρξη της νέας βλαστικής περιόδου.
ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ: Για τους εχθρούς και τις ασθένειες των πυρηνόκαρπων ενημερώνει τους παραγωγούς το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου, τονίζοντας συγκεκριμένα τα εξής: Για τις καλλιέργειες των πυρηνοκάρπων από αυτή την εποχή, που ακολουθεί την περίοδο της συγκομιδής και μέχρι την ολοκλήρωση του ληθάργου των δένδρων, συνιστώνται μία σειρά καλλιεργητικών μέτρων και επεμβάσεων με φυτοπροστατευτικά, που αποσκοπούν στη δραστική μείωση των πληθυσμών των εχθρών (έντομα, ακάρεα), καθώς και στη μείωση των μολυσμάτων μυκητολογικών και βακτηριολογικών ασθενειών που έχουν απομείνει στις καλλιέργειες.
Αυτές οι επεμβάσεις θεωρούνται ως απαραίτητες, διότι καθιστούν την καταπολέμηση των φυτοπαρασίτων κατά την επόμενη βλαστική περίοδο περισσότερο αποτελεσματική και οικονομική. Οι ασθένειες είναι εξώασκος, κορύνεο, βακτηριακό έλκος, ανθονόμος.

 

SPANAKI

Αρχισε η σπορά βιομηχανικού σπανακιού

Σταθερή προτίμηση στο βιομηχανικό (κατεψυγμένο) σπανάκι παρατηρείται τα τελευταία χρόνια από αγρότες μέλη του Συνεταιρισμού ΘΕΣγη, καθώς το προϊόν -ως δεύτερη καλλιέργεια- θεωρείται ασφαλές και κερδοφόρο. Έτσι οι 20 παραγωγοί μέλη του δραστήριου Συνεταιρισμού έσπειραν ήδη περίπου 500 στρέμματα στον θεσσαλικό κάμπο, κυρίως στον άξονα ΠΕΟ Λάρισας- Βόλου (π.χ. Χάλκη, Κιλελέρ) και μέχρι τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να σπείρουν συνολικά 2.000 στρέμματα. Η συγκομιδή στα σπαρμένα χωράφια του Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο, ενώ σε αυτά του Ιανουαρίου το μάζεμα προγραμματίζεται για τον Απρίλιο. Να σημειωθεί ότι η μέση στρεμματική απόδοση, υπό φυσιολογικές συνθήκες ανέρχεται σε 2,5-3 τόνους/στρ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Παν. Καλφούντζο «και φέτος θα ακολουθήσουμε το πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας με τον «Μπάρμπα Στάθη», καθώς οι παραγωγοί δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη συγκεκριμένη συνεργασία σε όπλα τα επίπεδα».

 

STAFILI

Δηλώσεις συγκομιδής οινοποιήσιμων σταφυλιών

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, γνωστοποιεί ότι οι δηλώσεις συγκομιδής θα υποβάλλονται από τους υπόχρεους αμπελουργούς οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, μόνο ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» της επίσημης ιστοσελίδας του Υπ.Α.Α.Τ www.minagric.gr. Η υποβολή των Δηλώσεων Συγκομιδής πραγματοποιείται έως την 30ή Νοεμβρίου 2020, όπου και η ψηφιακή υπηρεσία θα κλείσει για τις νέες δηλώσεις. Ειδικότερα για το έτος 2020, οι κάτοχοι νόμιμων αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων, δηλαδή όσοι είναι καταγεγραμμένοι στο Αμπελουργικό Μητρώο, κατέχουν αμπελοτεμάχια μονοκαλλιέργειας αμπέλου με οινοποιήσιμες ποικιλίες και έχουν νόμιμο δικαίωμα φύτευσης, υποχρεούνται αμέσως μετά το πέρας του τρυγητού να υποβάλλουν δήλωση συγκομιδής σύμφωνα με τον Καν. 1308/2013, τον κατ’ εξουσιοδότηση Καν.(ΕΕ) 273/2018 καθώς και τον εκτελεστικό Καν.(ΕΕ) 274/2018. Όπως προβλέπεται από την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία, η δήλωση συγκομιδής αφορά την πραγματική ποσότητα που συγκομίστηκε και τον ακριβή προορισμό της παραγόμενης ποσότητας με παραστατικά-δικαιολογητικά που τεκμηριώνουν τα δηλωθέντα στοιχεία. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για υπεύθυνη δήλωση στοιχείων, η οποία συμπληρώνεται με ατομική ευθύνη του υπόχρεου αμπελουργού οινοποιήσιμων ποικιλιών και σε περιπτώσεις δήλωσης ψευδών στοιχείων ή απόκρυψης των πραγματικών στοιχείων, προβλέπονται κυρώσεις σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία.

 

EIKONA1

 Απόψεις αγροτών για την ψηφιοποίηση της γεωργίας

Τελειώνοντας τη σειρά των άρθρων για τη Γεωργία Ακριβείας σκόπευα να γράψω τα συμπεράσματα. Όμως βρήκα τη συνέντευξη ενός Δανού αγρότη σχετικά με την ψηφιοποίηση της γεωργίας. Νομίζω ότι οι απόψεις του έχουν ενδιαφέρον.
Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε σε ένα έντυπο της EIP-AGRI (European Innovation Partnership for Agriculture δηλαδή της Ευρωπαϊκής Συνεργασίας για την Καινοτομία στη Γεωργία. Στόχος της EIP-AGRI είναι να προωθήσει μια ανταγωνιστική και αειφορική γεωργική και δασική παραγωγή, ώστε να παράγουν «περισσότερα με λιγότερα». Συμβάλλει στην εξασφάλιση σταθερής τροφοδοσίας της κοινωνίας με τρόφιμα, ζωοτροφές και βιολογικές πρώτες ύλες με σεβασμό στους φυσικούς πόρους που χρησιμοποιεί η γεωργία από τους οποίους και εξαρτάται.
Ο αγρότης έχει ένα αγρόκτημα 3.000 στρεμμάτων και καλλιεργεί σιτηρά, ελαιοκράμβη και σπόρους σιτηρών. Ελπίζω να μην αρχίσουν τα σχόλια τύπου «τσιφλικάς» και τα παρόμοια. Τα βιώσιμα αγροκτήματα με μεγάλες καλλιέργειες στην Ε.Ε. είναι αυτού του επιπέδου. Στη χώρα μας υπάρχουν πολλά αγροκτήματα αυτού του μεγέθους. Μόνο που δε φαίνονται, καθώς είναι τεμαχισμένα σε πολλούς ιδιοκτήτες. Το αγρόκτημα ιδρύθηκε το 1987 και σήμερα χρησιμοποιεί πολλές ψηφιακές εφαρμογές.
Στην ερώτηση: Ποια είναι τα οφέλη, αλλά και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σχετικά με την ψηφιοποίηση του αγροκτήματός του;
Ο αγρότης είπε: «Το Υπουργείο Γεωργίας της Δανίας διευκολύνει τους αγρότες να ξεκινήσουν τη χρήση ψηφιακών εργαλείων. Για παράδειγμα, δίνουν δωρεάν πρόσβαση σε ένα πρόγραμμα που ονομάζεται CropSat, καθώς και κάποια εκπαίδευση για τη χρήση του. Το CropSat σας επιτρέπει να κατεβάσετε έναν δορυφορικό χάρτη των χωραφιών σας. Μπορείτε για παράδειγμα να εισαγάγετε την επιθυμητή ποσότητα αζώτου που θέλετε να εφαρμόσετε και να σας δώσει τη σωστή ποσότητα λιπάσματος. Μια άλλη εφαρμογή που χρησιμοποιώ είναι το FarmTrack. Πρόκειται για μια απλή συσκευή παρακολούθησης GPS που είναι τοποθετημένη σε τρακτέρ και αγροτικά οχήματα για την παρακολούθηση των κινήσεών τους. Σας βοηθά να ελέγξετε εάν εφαρμόζεται η σωστή ποσότητα λιπάσματος στο χωράφι και με τη σωστή ταχύτητα. Η εφαρμογή μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως σημειωματάριο για να καταγράφετε παρατηρήσεις που κάνετε κατά τη διάρκεια της δουλειάς π.χ. για να επισημάνετε τα μέρη στο χωράφι όπου βρήκα ζιζάνια.
Υπάρχουν πολλά οφέλη από τη χρήση ψηφιακών εφαρμογών; «Σας δίνουν πιο λεπτομερείς γνώσεις σχετικά με το έδαφός σας, τα θρεπτικά στοιχεία και τις δυνατότητες απόδοσης. Εάν εφαρμόζετε λιπάσματα με μεγάλη ακρίβεια, μπορεί να αποφευχθεί η επικάλυψη που ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο πλαγιάσματος στα σιτηρά».
Αλλά η χρήση ψηφιακών εφαρμογών είναι επίσης πρόκληση. Αγρότης: «Η κύρια πρόκληση είναι ότι πρέπει να χρησιμοποιήσω διαφορετικά ψηφιακά εργαλεία για τις διάφορες εργασίες του αγροκτήματος. Σπέρνω μόνο τον Απρίλιο και τον Σεπτέμβριο, επομένως το εργαλείο που χρησιμοποιώ για αυτό χρησιμοποιείται μόνο δύο φορές τον χρόνο, επομένως είναι δύσκολο να εξοικειωθείτε με τη χρήση του. Μαζί με αυτό έρχεται επίσης η πρόκληση για το πώς να επιλέξετε την τεχνολογία που ταιριάζει στις ανάγκες σας, επειδή υπάρχουν πολλές δυνατότητες και ευκαιρίες στην αγορά. Ένα άλλο πράγμα που παλεύω είναι η γλώσσα που χρησιμοποιούν οι προγραμματιστές λογισμικού. Χρησιμοποιούν πολλές λέξεις που εμείς ως αγρότες δεν χρησιμοποιούμε, κάτι που μερικές φορές καθιστά δύσκολη την κατανόηση».
«Κατά τη γνώμη μου, ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε είναι να ρωτήσετε άλλους αγρότες σχετικά με τα ψηφιακά εργαλεία που χρησιμοποιούν. Τα διαδικτυακά μαθήματα και σεμινάρια είναι επίσης πολύ χρήσιμα γι’ αυτό. Αυτήν τη στιγμή σε καιρούς πανδημίας Covid-19, οι ψηφιακές τεχνολογίες αποδεικνύονται επίσης απαραίτητες. Ο σύμβουλος που χρησιμοποιώ δεν είναι σε θέση να επισκεφτεί τα χωράφια μου. Γι’ αυτό του έστειλα φωτογραφίες των καλλιεργειών μου. Συμμετείχα επίσης σε ένα διαδικτυακό σεμινάριο σχετικά με λογισμικό που βοηθά στη δημιουργία χαρτών εφαρμογής».
«Να θυμάστε πάντα, στην αρχή δεν είναι εύκολο να εργαστείτε με ψηφιακά εργαλεία. Μαθαίνεις κάνοντας. Η ικανότητα να επωφεληθούμε πλήρως από την τεχνολογία ακρίβειας είναι μια συνεχής διαδικασία και μόλις ξεκινήσαμε. Ευτυχώς, οι προμηθευτές των περισσότερων ψηφιακών εργαλείων προσφέρουν μερικές ώρες εκπαίδευσης μέσω ενός δωρεάν εκπαιδευτικού μαθήματος, γεγονός που καθιστά ευκολότερο να ξεκινήσετε. Και, εάν δεν είστε ακόμη πεπεισμένοι, κοιτάξτε την ψηφιακή επιτυχία των γειτονικών αγροκτημάτων».
«Ασχολήθηκα με τη συνέντευξη αυτή για πολλούς λόγους. Αρχικά για να ενημερώσω τους αγρότες μας ότι με αυτόν τον αγρότη πρέπει να ανταγωνιστούν για να επιβιώσουν. Αν μείνουν πίσω, θα είναι μη ανταγωνιστικοί. Στη συνέχεια θέλω να δώσω την εικόνα μιας σοβαρής χώρας που βοηθά τους αγρότες της να ακολουθήσουν τις νέες τεχνολογίες και να είναι ανταγωνιστικοί. Τους παρέχει λογισμικό, τους παρέχει εκπαίδευση. Στην παροχή εκπαίδευσης θέλω να σταθώ ιδιαίτερα. Σήμερα οι περισσότεροι αγρότες έχουν έξυπνα κινητά και θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν διαδικτυακά σεμινάρια εκπαίδευσης σε θέματα αλλαγής καλλιεργειών, βελτίωσης των τεχνικών της καλλιέργειας εισαγωγής νέων τεχνολογιών. Με την πανδημία δώσαμε μια ώθηση στην τηλε-εκπαίδευση. Μήπως κάποιοι (Υπουργείο Γεωργίας, Περιφέρεια, Δήμοι ή όλοι μαζί) να σχεδιάσουν σεμινάρια επιμόρφωσης; Ελεύθερα για όλους που θα τα βλέπουν όποτε θέλουν. Οι δυνατότητες είναι πολλές. Διάθεση και δουλειά χρειάζονται».

Γράφει ο Φάνης Γέμτος, γεωπόνος,  ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass