Οδηγίες για την αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών της βιομηχανικής τομάτας

Δημοσίευση: 11 Ιουλ 2014 16:44 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 15:36

Από παρατηρήσεις του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας στην ύπαιθρο και στο εργαστήριο φυτοπροστασίας διαπιστώθηκε ότι  στους Νομούς Μαγνησίας, Λάρισας, Καρδίτσας και Φθιώτιδας και στις περιοχές όπου καλλιεργείται η βιομηχανική τομάτα  υπάρχουν στις  πρώιμες καλλιέργειες οι παρακάτω εχθροί και ασθένειες:  tuta absoluta,  τετράνυχος, ακάρεα, πράσινο σκουλήκι και από πλευράς ασθενειών δεν έχει έμφανισθεί ακόμη καμία ασθένεια, αναμένεται όμως το ωίδιο.

 

TUTA  ABSOLUTA

  Διαπιστώσεις:  H πτήση του εντόμου στο δίκτυο φερομονικών παγίδων συνεχίζεται. Οι πληθυσμοί του εντόμου είναι  ανησυχητικά υψηλοί  70-100 άτομα/3ημέρες/παγίδα (στις πολύ πρώιμες), 50-70ατομα/3ημέρες/παγίδα (στις μεσοπρώιμες) και 16-30 άτομα/3ημέρες/παγιδα (στις όψιμες). Έχουν παρατηρηθεί οι πρώτες προσβολές στα φύλλα και στους καρπούς  των φυτών στις πρώιμες  και μεσοπρώιμες καλλιέργειες των  Νομών Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων  Φθιώτιδας και αναμένονται στις όψιμες.  Το έντομο έχει πολλές γενεές και σύντομο βιολογικό κύκλο. Οι μεγάλες οπές εισόδου και εξόδου είναι τα συμπτώματα στους καρπούς

Φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: baccilus  thuringensis, abamectin  κ.α. εγκεκριμένα  σκευάσματα.

Οι ψεκασμοί να γίνονται κατά προτίμηση μετά τη δύση του ήλίου και με ένα μόνο εκλεκτικό εντομοκτόνο (για  tuta absoluta). Επανάληψη μετά από δεκαπέντε ημέρες.

 

ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ (Tetranychus urticae)

   Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την εποχή αυτή είναι ιδανικές για την  μεγάλη ανάπτυξη πληθυσμού των τετρανύχων. Πρέπει να σημειωθεί ότι η προσβολή από τους  εχθρούς αυτούς εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στο χωράφι και για τον λόγο αυτό χρειάζεται συνεχής παρακολούθηση από τους παραγωγούς. Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής (3 άτομα/φύλλο) και όχι προληπτικά.

  Διαπιστώσεις: Έναρξη του τετρανύχου  στη βιομηχανική τομάτα έγινε το τελευταίο πενθήμερο του Ιουνίου και συνεχίζεται η ανάπτυξη και η εξάπλωση του  εντόμου στις  πρώιμες καλλιέργειες και στους  Νομούς Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων, Φθιώτιδας, αναμένεται στις μεσοπρώιμες και  όψιμες.

  Φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: etoxazole, bifenazate, abamectin, κ .α.

 

ΑΚΑΡΕΑ (Αculops  lycopercici)

   Διαπιστώσεις: Το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου έκανε την εμφάνισή του το άκουλους στις πρώιμες και μεσοπρώιμες καλλιέργειες  τομάτας στους νομούς Καρδίτσας Λάρισας, Μαγνησίας Τρικάλων, Φθιώτιδας και αναμένεται στις όψιμες. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ιδανικές για την μεγάλη ανάπτυξη των πληθυσμών του εντόμου.

Συμπτώματα: Τα προσβεβλημένα φύλλα και στελέχη κιτρινίζουν και αργότερα καφετιάζουν. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις η επιδερμίδα των καρπών γίνεται σκληρή – καστανοκόκκινη και τα φυτά ξεραίνονται.

Συστάσεις: Οι ψεκασμοί να γίνουν μόνο μετά την διαπίστωση της προσβολής από το έντομο σε συνδυασμό με την καταπολέμηση του  πράσινου τετρανύχου και της tutas absolutas.

Φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: abamectin κ.α.

 

 

ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ (Heliothis armigerra)

Διαπιστώσεις:  Σε ορισμένες περιοχές των Νομών Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και   Φθιώτιδας, διαπιστώθηκαν  προσβολές από το πράσινο σκουλήκι στους καρπούς των πρώιμων και       μεσοπολέμων καλλιεργειών βιομηχανικής τομάτας. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή διότι, εκτός από την άμεση προσβολή ευνοείται δευτερογενώς και η ανάπτυξη ασθενειών στους καρπούς

Συστάσεις: Θα πρέπει να γίνουν επεμβάσεις με εντομοκτόνα μόνο όταν διαπιστωθεί προσβολή και όχι προληπτικά,

Για την ορθή αντιμετώπιση κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική η έγκαιρη διαπίστωση της προσβολής (ψεκάζουμε όταν στα εκατό τοματάκια επί της γραμμής τα 3-5 είναι προσβεβλημένα από το πράσινο σκουλήκι).

  Φυτοπροστατευτικά  σκευάσματα:   Βάκιλος Θουριγγίας, κ.α.

                                         

 

ΩΙΔΙΟ (Leveillula taurica)

  Διαπιστώσεις: Δεν έχει εμφανισθεί ακόμη στην  καλλιέργεια της βιομηχανικής τομάτας το παθογόνο. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη και μετάδοσή του μύκητα.

  Συμπτώματα: Στην πάνω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζονται κιτρινοπράσινες ή κίτρινες ακανόνιστες ή γωνιώδεις κηλίδες διαμέτρου 10-15 mm και στην κάτω επιφάνεια εμφανίζεται λεπτή λευκή μέχρι ανοιχτή καστανή εξανθηση. Τα κονίδια του μύκητα είναι αερομεταφερόμενα και προκαλούν την διασπορά της      ασθένειας.

Συστάσεις:  Να γίνει καταπολέμηση του παθογόνου μύκητα (μόνο όταν διαπιστωθεί η ύπαρξη του), με εκλεκτικά ωϊδιοκτόνα σκευάσματα (με δραστικές ουσίες όπως bupirimate, laminarin, triadimenol, pyraclostrobin, boscalid, azoxystrobin, trifloxystrobin, myclobutanil.  κ.α.) και επανάληψη του ψεκασμού σε 8 ημέρες.

 

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ

1)  Ο καύσωνας πρέπει να βρει τα φυτά ποτισμένα. Συνήθως ποτίζουμε απογευματινές ή βραδινές  ώρες,    διαφορετικά  καίγονται οι ανθοταξίες.

2) Οι λιπάνσεις κατά την διάρκεια του καύσωνα δεν επιτρέπονται, διότι τα φυτά δεν μπορούν να απορροφήσουν θρεπτικά στοιχεία όταν η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη από 35C0. Με την προσθήκη λιπασμάτων (π.χ. νιτρικά, ουρία κλπ.) κατά την περίοδο του καύσωνα καίγεται το ριζικό σύστημα των φυτών και δημιουργούνται πύλες εισόδου παθογόνων από το ριζικό σύστημα.

3) Οι ψεκασμοί να γίνονται απογευματινές  ή τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ

Να τηρούνται αυστηρά :

  1. Οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων
  2. Το τελευταίο επιτρεπόμενο χρονικό όριο ψεκασμού πριν τη συγκομιδή, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα κάθε σκευάσματος.
  3. Τα ακαρεοκτόνα δεν   πρέπει να συνδυάζονται με άλλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass