Ενέργεια και Εργατικά ανεβάζουν το κόστος παραγωγής στη γεωργία

Χαμηλή η δαπάνη για τα αγροτικά εφόδια, εκτιμά μελέτη του Συνδέσμου Φυτοπροστασίας - Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει η παράνομη εμπορία σπόρων - Τροχοπέδη για την ψηφιακή γεωργία ο μικρός κλήρος

Δημοσίευση: 26 Οκτ 2020 19:56

Χρήσιμα συμπεράσματα για τη συνεισφορά των εισροών στην αγροτική παραγωγή και το μέλλον του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα -όπως ότι είναι μειωμένη η επίπτωση των αγροεφοδίων στο κόστος παραγωγής, ότι είναι λανθασμένη η εντύπωση των ακριβών εφοδίων, πως η πίεση στο αγροτικό εισόδημα επηρέασαν σημαντικά την αγορά εφοδίων, ενώ μία αύξηση στην τιμή των εφοδίων μπορεί να φέρει επιπλέον εισόδημα και ότι στην ενέργεια συναντά κανείς το μεγαλύτερο μερίδιο του κόστους παραγωγής- προέκυψαν στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από τον Σύνδεσμο Προϊόντων Θρέψης και Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ), Πολλαπλασιαστικού Υλικού (ΣΕΠΥ) και Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ). Στη συζήτηση συμμετείχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκης Βορίδης.

 

ΣΤΟΧΟΣ Η ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ
Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, τα βασικά αγροτικά εφόδια – λιπάσματα, φυτοπροστατευτικά προϊόντα, σπόροι και πολλαπλασιαστικό υλικό – στηρίζουν πολύπλευρα τον εγχώριο αγροδιατροφικό τομέα, ενώ η παραγωγή και διανομή τους συνιστά μια σημαντική οικονομική δραστηριότητα για την ελληνική οικονομία. Η ορθολογική και ενημερωμένη χρήση πιστοποιημένων αγροτικών εφοδίων οδηγεί σε αύξηση της απόδοσης και βελτίωση της ποιότητας της παραγωγής, ενισχύοντας την ασφάλεια και επάρκεια των τροφίμων και την ανταγωνιστικότητα των παραγωγών. Ωστόσο, η μελέτη επισημαίνει ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης στην ενημέρωση των παραγωγών αναφορικά με την ορθολογική χρήση των αγροτικών εφοδίων, ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα, όπως η ανεπαρκής λίπανση, η χρήση μη πιστοποιημένων ή παράνομων αγροτικών εφοδίων και η μη ορθή χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, τα οποία μεσοπρόθεσμα υποσκάπτουν την παραγωγική ικανότητα και την ποιότητα των προϊόντων του αγροτικού τομέα. Η δαπάνη για αγροτικά εφόδια στην Ελλάδα -κινείται στην περιοχή του 22% του συνολικού κόστους αγροτικής παραγωγής και είναι αρκετά χαμηλότερη του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημαντική επίπτωση στο κόστος αγροτικής παραγωγής είχε από τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, η αύξηση των δαπανών για την Ενέργεια. Ένα νέο υπόδειγμα ανάπτυξης του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα, με έμφαση στον τεχνολογικό και οργανωτικό εκσυγχρονισμό, στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, στη στενή συνεργασία με φορείς έρευνας και στην επανατοποθέτηση των ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων, τόσο στην εγχώρια, όσο και στις διεθνείς αγορές, θα έχει σύμφωνα με το ΙΟΒΕ θετικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία και το εισόδημα των παραγωγών, καθιστώντας τους λιγότερο ευάλωτους σε εξωγενείς διακυμάνσεις στο κόστος παραγωγής.

 

ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ
Οι ομιλητές επισήμαναν, μεταξύ άλλων, τα εξής:
*Είναι κρίσιμη η χρησιμοποίηση των νέων «εργαλείων» στον τομέα της γενετικής βελτίωσης για τη δημιουργία φυτικών ποικιλιών, πάντοτε όμως υπό τον έλεγχο και την εποπτεία τόσο της Ε.Ε. σε κεντρικό επίπεδο, όσο και των αρμοδίων αρχών σε κάθε κράτος-μέλος. Μεγάλη είναι η ανάγκη αυστηρής πάταξης φαινομένων παράνομης εμπορίας σπόρων που σε ορισμένα φυτικά είδη (βαμβάκι, σιτηρά, μηδική, κηπευτικά κ.ά.) έχει λάβει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις, προκειμένου η ελληνική εγχώρια παραγωγή να ταυτιστεί με τη νέα εποχή της πιστοποίησης και της ιχνηλασιμότητας σε όλα τα στάδια.
*Η περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης λιπασμάτων θα επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στη γονιμότητα των εδαφών, καθώς θα επηρεαστεί το ισοζύγιο των θρεπτικών στοιχείων, με αποτέλεσμα την υποβάθμισή τους με κίνδυνο ακόμα και την ερημοποίηση.
*Περίπου το 80% του κόστους της αγροτικής παραγωγής, αποτελούμενο κυρίως από ενέργεια, ενοίκια και εργατικά, είναι εντελώς ανεξάρτητο από τη βιομηχανία εισροών και μπορεί να επηρεαστεί μόνο με στοχευμένες κρατικές παρεμβάσεις. Ο μικρός κλήρος δεν αποτελεί τροχοπέδη για τη γεωργία μόνο στο παρόν, αλλά αν δεν αλλάξει κάτι δραστικά, θα αποτελέσει σοβαρό εμπόδιο όσον αφορά την οικονομική βιωσιμότητα της χρήσης εργαλείων ψηφιακής γεωργίας και στο μέλλον.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass