Ενισχύονται λόγω Covid-19 οι ελαιοπαραγωγοί

Εχουν δεσμευτεί πάνω από 112 εκατ. ευρώ και θα αποδοθούν ανάλογα με τα καλλιεργήσιμα στρέμματα -Προθεσμία για αιτήσεις μέχρι την Τετάρτη

Δημοσίευση: 30 Νοε 2020 9:07

ΑΘΗΝΑ

Κανονικά συνεχίζεται μέχρι την Τετάρτη η υποβολή των αιτήσεων από τους ελαιοπαραγωγούς

για την οικονομική τους στήριξη με ποσά από 300 έως 4.000 ευρώ, ανάλογα με τη στρεμματική έκταση που καλλιεργούν, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για ενίσχυση από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού. Όπως ανέφεραν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγές από το Υπουργείο, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί συνολικά 135.000 δηλώσεις, οι οποίες μετά τη σχετική εκκαθάριση έχουν οριστικοποιηθεί και το ύψος του ποσού που έχει δεσμευθεί ανέρχεται σε 112.238.000 ευρώ από τα 126.000.000 ευρώ που πρόκειται να διατεθούν συνολικά.
Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν ότι «η διαδικασία συνεχίζεται χωρίς προβλήματα, έπειτα από την άμεση παρέμβαση του αρμόδιου υπουργού, Μάκη Βορίδη, για την επίλυση του ζητήματος που είχε ανακύψει με τις ποικιλίες ελαιώνων οι οποίες δεν εμφανίζονταν ως επιλέξιμες στο πληροφοριακό σύστημα του Μέτρου». Δικαίωμα συμμετοχής στο εν λόγω μέτρο έχουν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (ΚΚΕΑ) με βάση το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) έως και τη λήξη υποβολής φορολογικής δήλωσης έτους 2020 (εισοδήματα έτους 2019), και είχαν δηλώσει στο ΟΣΔΕ (έτους 2019), καλλιέργεια ελιάς (ελαιοποιήσιμης ή/και διπλής κατεύθυνσης με εξαίρεση την Καλαμών διπλής κατεύθυνσης). Τονίζεται ότι η εγγραφή στο «Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ)» είναι υποχρεωτική, καθώς και η επικαιροποίησή της, η οποία και συνιστά υποχρέωση των παραγωγών σύμφωνα με τον Ν. 3874/2010. «Τέλος, διευκρινίζεται ότι λαμβάνοντας υπόψη τις προβλέψεις του σχετικού Κανονισμού της Ε.Ε., η ενίσχυση χορηγείται ως κατ’ αποκοπή εφάπαξ ποσό και όχι ανά στρέμμα, καθώς έχει την έννοια της έκτακτης στήριξης για τη διατήρηση της γεωργικής δραστηριότητας και την παροχή ρευστότητας, στη βάση τεκμηρίωσης των συνολικών επιπτώσεων της πανδημίας στον συγκεκριμένο κλάδο παραγωγής και όχι της εξατομικευμένης απώλειας εισοδήματος» αναφέρει το ΥΠΑΑΤ και προσθέτει ότι «Για τον λόγο αυτόν και η ενίσχυση χορηγείται σε κλάσεις επιλέξιμης έκτασης και όχι ανά στρέμμα».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass