ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 18 Δεκ 2020 20:44
Σε μια αξιόλογη πρωτοβουλία προχώρησε η Διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Γαία Φρούιτ» Δέντρων Τυρνάβου, καθώς δώρισε ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων στα μέλη του, ένα αμάνικο μπουφάν, μπλουζάκι και καπέλο, συνοδευόμενα από κουραμπιέδες και μελομακάρονα. Σε κάθε του ευκαιρία ο Συνεταιρισμός αποδεικνύει ότι παραμένει μια οικογένεια. Σε μια αξιόλογη πρωτοβουλία προχώρησε η Διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Γαία Φρούιτ» Δέντρων Τυρνάβου, καθώς δώρισε ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων στα μέλη του, ένα αμάνικο μπουφάν, μπλουζάκι και καπέλο, συνοδευόμενα από κουραμπιέδες και μελομακάρονα. Σε κάθε του ευκαιρία ο Συνεταιρισμός αποδεικνύει ότι παραμένει μια οικογένεια.

Από τον Γιώργο Ρούστα (Roustas@eleftheria.gr)

*Πληρωμές παραγωγών
Για σήμερα Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου αναμένεται να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών τα 977 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο υπόλοιπο της βασικής, το πρασίνισμα και την ενίσχυση γεωργών νεαρής ηλικίας (young farmers). Ο ΟΠΕΚΕΠΕ

καταβάλλει προσπάθεια να πληρώσει και την εξισωτική στις 24 Δεκεμβρίου. Αν και είχαν δημιουργηθεί κάποιες προσδοκίες στους παραγωγούς ότι θα πληρώνονταν χθες, τελικά υπήρξε μετάθεση μίας ημέρας λόγω προβλημάτων που προέκυψαν στο σύστημα με την κατανομή βοσκοτόπων και την ενεργοποίηση δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα. Μάλιστα κάποια δημοσιεύματα αναφέρουν ότι λόγω των χρημάτων που αντιστοιχούν στο φετινό Εθνικό Απόθεμα, το προβλεπόμενο κονδύλι δεν φθάνει για όλους. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ να υπενθυμίσουμε ότι θα πληρώσει και όσους παραγωγούς δεν πληρώθηκαν την προκαταβολή λόγω ότι με το 70% δεν συμπλήρωναν το ποσό των 250 ευρώ και το συμπληρώνουν με την εξόφληση. Σε σχέση με τις κορονοενισχύσεις, στις 24 του μήνα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα πληρώσει το πακέτο των 37,9 εκατ. ευρώ για Καλαμών-κηπευτικά, ενώ ο ΕΛΓΑ προγραμματίζει τις αποζημιώσεις για τα ΠΣΕΑ του 2017 που αφορούν τα αμύγδαλα της Λάρισας και τους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων. Τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου έληξε η προθεσμία των ενστάσεων για τους ελαιοπαραγωγούς, γεγονός που σημαίνει ότι χρειάζεται λίγος χρόνος για να τρέξει η διαδικασία της πληρωμής τους, αλλά σε κάθε περίπτωση θα έχει ολοκληρωθεί πριν αλλάξει ο χρόνος.
Από τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, κρατάμε το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου, ενώ διατηρείται και για τον πέμπτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής που θα πληρωθεί τον Ιανουάριο, το κατώτατο όριο ενίσχυσης των 1.000 για τους αγρότες που παρουσιάζουν πτώση τζίρου άνω του 20%.

*Καταχώρηση ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώνει ότι είναι ενεργές οι εφαρμογές καταχώρησης ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων. Ειδικότερα: Συνδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια βιομηχανικής τομάτας, με την εφαρμογή να είναι ενεργή για καταχωρήσεις από την Πέμπτη (24/09/2020) έως και την Πέμπτη (31/12/2020). Συνδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια ρυζιού: Η εφαρμογή είναι ενεργή για καταχωρήσεις από την Τετάρτη (30/09/2020) έως και την Κυριακή (31/01/2021). Συνδεμένη ενίσχυση για την παράδοση πορτοκαλιών προς χυμοποίηση: Η εφαρμογή είναι ενεργή για καταχωρήσεις από την Πέμπτη (24/09/2020) έως και την Κυριακή (31/01/2021). Συνδεμένη ενίσχυση για την παράδοση ροδάκινων προς χυμοποίηση: Η εφαρμογή είναι ενεργή για καταχωρήσεις από την Πέμπτη (24/09/2020) έως και την Πέμπτη (31/12/2020). Συνδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια σπόρων σποράς: Η εφαρμογή για τα ΚΕΠΠΥΕΛ είναι ενεργή για καταχωρήσεις από την Πέμπτη (1/10/2020) έως και τη Δευτέρα (2/11/2020) και για τις σποροπαραγωγικές επιχειρήσεις αντίστοιχα από την Πέμπτη (8/10/2020) έως και τη Δευτέρα (01/02/2021). Ειδική ενίσχυση βάμβακος: Η εφαρμογή είναι ενεργή για καταχωρήσεις από την Πέμπτη (1/10/2020) έως και τη Δευτέρα (8/2/2021).

*«Τσίμπησαν» τα αμνοερίφια στη χριστουγεννιάτικη αγορά
Αυξημένη ζήτηση για τα ντόπια κρέατα αμνοεριφίων παρατηρείται στη χριστουγεννιάτικη αγορά και ειδικά στα κατσίκια, καθώς η διαθέσιμη παραγωγή δείχνει να μην καλύπτει τις ανάγκες της αγοράς. Η εξέλιξη αυτή φέρνει σε πλεονεκτική θέση τους παραγωγούς της συγκεκριμένης κατηγορίας, οι οποίοι πουλάνε μέχρι και 6,50 ευρώ το κιλό. Η τιμή που πληρώνουν οι χασάπηδες στο σφαγείο για τα αρνάκια γάλακτος αναρριχήθηκε μέχρι τα 5,80 ευρώ το κιλό. Αντίθετα, χαμηλή πτήση συνεχίζουν να ακολουθούν αυτές τις μέρες οι τιμές στο χοιρινό κρέας που μετά βίας πιάνει τα 2,60 ευρώ το κιλό (στο σφαγείο) όταν είναι γνωστό ότι στη διάρκεια της χρονιάς και ειδικά το πρώτο εξάμηνο οι χοιροτρόφοι πουλούσαν μέχρι και 3,5 ευρώ το κιλό.

*Ο πίνακας των δικαιούχων για κορονοπληρωμές
Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ η τελική κατάταξη των αιτούντων στο Μέτρο 21 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19» του ΠΑΑ 2014-2020. Μετά την πραγματοποίηση όλων των προβλεπόμενων ελέγχων, εκδόθηκε ο οριστικός πίνακας παραδεκτών και μη παραδεκτών αιτήσεων στήριξης-πληρωμής, ο οποίος έχει αναρτηθεί και είναι διαθέσιμος για προσωποποιημένη πληροφόρηση των αιτούντων στον ιστότοπο https://p2.dikaioniata.gr/M21, με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών.

*Δηλώσεις συγκομιδής σταφυλιών
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας (Δ.Α.Ο.) Π.Ε. Λάρισας, ενημερώνει ότι για την τροποποίηση των καταληκτικών ημερομηνιών υποβολής της δήλωσης συγκομιδής σταφυλιών οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για το έτος 2020 και των αιτήσεων για χορήγηση νέων αδειών φύτευσης για το έτος 2021, μέσω των ψηφιακών εφαρμογών του Υπ.Α.Α. ισχύουν τα ακόλουθα: Σε εφαρμογή Υ.Α. για το έτος 2020 η ημερομηνία λήξης υποβολής της δήλωσης συγκομιδής είναι η 20ή Δεκεμβρίου 2020. Σε εφαρμογή δεύτερης Υ.Α. για τη χορήγηση αδειών φύτευσης για το έτος 2021, οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά έως την 31ή Δεκεμβρίου 2020.

*Μέχρι σήμερα ενστάσεις για αγροπεριβαλλοντικά
Ξεκίνησε από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου η περίοδος τη υποβολής ενδικοφανών προσφυγών (ενστάσεων), σύμφωνα με τα προβλεπόμενα απ’ τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις δράσεις των αγροπεριβαλλοντικών. Υπενθυμίζουμε ότι το ποσό που διατέθηκε προ ολίγων ημερών για την ενίσχυση συνολικά 32.773 παραγωγών που υπάγονται στα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα ανέρχεται σε 114.573.279,93 ευρώ. Κατά των αποτελεσμάτων της πληρωμής προκαταβολής, και σύμφωνα με τα οριζόμενα, οι παραγωγοί δύναται να υποβάλλουν σχετική ενδικοφανή προσφυγή για όλες τις δράσεις Βιολογικής Γεωργίας και Βιολογικής Κτηνοτροφίας, μέχρι σήμερα Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020, ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος της Δράσης με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών.

*Οι γεωπόνοι βραβεύουν αριστούχους μαθητές
Από τον Γεωπονικό Σύλλογο Ν. Λάρισας ανακοινώνεται ότι η καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση της βράβευσης των παιδιών των Γεωπόνων – μελών του Συλλόγου, που εισήχθησαν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ αλλά και των μαθητών Γυμνασίου - Λυκείου, που αρίστευσαν κατά το προηγούμενο σχολικό έτος, θα πραγματοποιηθεί φέτος διαφορετικά στο πλαίσιο των μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού. Παρακαλούνται οι γονείς να αποστείλουν ηλεκτρονικά στο e-mail του συλλόγου geoponikoslarisa@gmail.com έως σήμερα Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου ένα αντίγραφο βαθμολογίας για τους μαθητές και τις μαθήτριες με τα πλήρη στοιχεία (Ονοματεπώνυμο μαθητή/μαθήτριας, ονοματεπώνυμο γονέων, σχολείο, τάξη, βαθμός), μία υπεύθυνη δήλωση του/της φοιτητή/-τριας - σπουδαστή/-στριας με τα στοιχεία της σχολής του/της ή πιστοποιητικό φοίτησης με τα ονόματα και των γονέων.

Κατά προτεραιότητα η ενεργοποίηση Σχεδίων Βελτίωσης από το 2021
Κατά προτεραιότητα δράσεις που αφορούν αγροτικές επενδύσεις στη γεωργία ακριβείας και την ψηφιακή μετάβαση υπό τη μορφή των Σχεδίων Βελτίωσης το 2021, αναμένεται να ενεργοποιήσουν οι εθνικές αρχές, όπως προκύπτει από την 9η Επιτροπή Παρακολούθησης των Προγραμμάτων.
Μάλιστα, αυτές τις ημέρες αναμένεται να «κλειδώσει» και ο μεταβατικός κανονισμός της ΚΑΠ και να μπει σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2021, όπου προβλέπει για την Ελλάδα κονδύλια 1,6 δισ. ευρώ προς αξιοποίηση για Μέτρα Προγραμμάτων όπως Σχέδια Βελτίωσης, Νέοι Αγρότες, Μεταποίηση και Βιολογική Γεωργία. Από αυτά τα χρήματα, τα 371 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα πρέπει να διοχετευτούν κυρίως για την επιδότηση αγροτικών επενδύσεων για την «αποδοτικότητα πόρων, συμπεριλαμβανομένης της ακριβείας και της έξυπνης γεωργίας, της καινοτομίας, της ψηφιοποίησης και του εκσυγχρονισμού μηχανημάτων και εξοπλισμού παραγωγής», όπως αναφέρει ο μεταβατικός Κανονισμός. Επιπλέον, στον ίδιο κανονισμό, προβλέπεται η εξάμηνη παράταση έως τον Ιούνιο του 2021 του Μέτρου 21 που αφορά τις ειδικές ενισχύσεις που δίνονται λόγω Covid-19. Το Μέτρο αυτό αξιοποιήθηκε στη χώρα μας για το ελαιόλαδο (περίπου 30 ευρώ το στρέμμα) και πλέον δίνεται η δυνατότητα να διοχετευθούν κονδύλια της τρέχουσας περιόδου και για άλλα προϊόντα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass